Miért van ilyen kevés szakmunkás, ha ilyen jól lehet keresni? A diplomásokkal meg dunaát lehet rekeszteni.
Építőipari szakita fél évet kell várni, persze ha nem kóklert akarsz vagy nem akarsz napi 100-150 ezret fizetni 8 óra munkáért egy burkolónak. Elképesztő pénzeket keresnek, szarásig vannak munkával. De a fodrászom is egy hétre előre be van táblázva, aki még ha csak a férfi hajvágást nézzük is 15 ezret órabérbe van. Autószerelő szintén.
A diplomások meg sok esetben szart sem keresnek. Pl a mostani tanári kezdő bért (520-530) sokan sokallják olyan téren, hogy ők nem keresnek ennyit több év után, de a mérnök kezdő bér is kevesebb.
Hihetetlen, hogy mégis ez a helyzet van. De külföldön is ugyanez. Van kint mérnök, pénzügyes ismerősöm is. Sokkal nagyobb elvárás van nyelvileg, mint a szakmunkással, sokkal nehezebb kijutni, mégis a szakmunkás ismerőseim többet kapnak Németbe.
Hogy lehet mégis ilyen hiány belőlük? Miért akar mindenki diplomás lenni, mégha jó eséllyel nem fog annyit keresni, még az alkalmazott szakihoz képest sem?
#68 Szövegértés? Építőipari szakmunkás. De amúgy egy szakács is megkeresi (bár ő nem tudom minek számít), asztalos is.
#69 Felénk meg az a sok is járnak minden nap dolgozni. A burkoló, villanyszerelő is. Annyi munkájuk van, hogy simán tudnak ilyenkor is dolgozni.
#70 Én most tettem fel elsőnek.
Ez 2023-as cikk, ebből látszik, hogy egyáltalán nincs sok diplomás nálunk. Sőt az EU-ban le vagyunk maradva a többi országhoz képest. Nem ártana kicsit olvasgatni, mielőtt valótlan dolgokat állítasz.
#72 Ezek nem az én kérdéseim.
#74 Én már tanulom a szakmát 😉
#75 Persze, hogy kevés. Aztán az összes diplomás ismerősöm kb nem talál munkát csak hónapok alatt.
Ha belőlük hiány van, akkor a szakikból?
Villanyszerelőnek tanulsz kérdező? :DD
Ne már, dugig van velük a munkaerőpiac, borzasztó telitett szakma lett, de amúgy az összes szakipart megrohamozták a CSOK nyerészkedő lumpenek sajnos.
#77 Igen.
Hát én nem ezt látom. Szomszédom villanyszerelő. 1 hónapja mondott vissza 2 éves munkát Debrecenben, mert messze van. Illetve ve itt is már évek óta minden napra van munkája.
Haverom 3 éve dolgozik egy vállalkozónak. Ő is szinte minden hétvégén megy maszekolni.
Egyébként tudok burkolni, alap kőműves munkákat is meg tudok csinálni. Apámmal nagyon sokat jártam dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!