Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért van ilyen kevés szakmunk...

Miért van ilyen kevés szakmunkás, ha ilyen jól lehet keresni? A diplomásokkal meg dunaát lehet rekeszteni.

Figyelt kérdés

Építőipari szakita fél évet kell várni, persze ha nem kóklert akarsz vagy nem akarsz napi 100-150 ezret fizetni 8 óra munkáért egy burkolónak. Elképesztő pénzeket keresnek, szarásig vannak munkával. De a fodrászom is egy hétre előre be van táblázva, aki még ha csak a férfi hajvágást nézzük is 15 ezret órabérbe van. Autószerelő szintén.

A diplomások meg sok esetben szart sem keresnek. Pl a mostani tanári kezdő bért (520-530) sokan sokallják olyan téren, hogy ők nem keresnek ennyit több év után, de a mérnök kezdő bér is kevesebb.

Hihetetlen, hogy mégis ez a helyzet van. De külföldön is ugyanez. Van kint mérnök, pénzügyes ismerősöm is. Sokkal nagyobb elvárás van nyelvileg, mint a szakmunkással, sokkal nehezebb kijutni, mégis a szakmunkás ismerőseim többet kapnak Németbe.

Hogy lehet mégis ilyen hiány belőlük? Miért akar mindenki diplomás lenni, mégha jó eséllyel nem fog annyit keresni, még az alkalmazott szakihoz képest sem?

2023. dec. 30. 12:58
 71/115 A kérdező kommentje:

#68 Szövegértés? Építőipari szakmunkás. De amúgy egy szakács is megkeresi (bár ő nem tudom minek számít), asztalos is.

#69 Felénk meg az a sok is járnak minden nap dolgozni. A burkoló, villanyszerelő is. Annyi munkájuk van, hogy simán tudnak ilyenkor is dolgozni.

#70 Én most tettem fel elsőnek.

jan. 2. 23:34
 73/115 anonim ***** válasza:
85%
Jól van Balázska, látom visszatértél...🤣
jan. 3. 05:57
 74/115 anonim ***** válasza:
85%
#71 Mondom, akkor el kell menni építőmunkásnak. Hiszen bejelentve, napi 6-8 óra munkáért br. 1000000 felett fizetnek egy alkalmazottnak. Csak nem szeretnél kimaradni ebből a jóból, ugye?🤣 Sőt, van ahol be sem kell járni, ho-ban szerelik a villanyt. Haverom nagybátyjának a feleségének a fiának a testvére mesélte, tehát igaz.🤣
jan. 3. 06:05
 75/115 anonim ***** válasza:
88%

[link]

Ez 2023-as cikk, ebből látszik, hogy egyáltalán nincs sok diplomás nálunk. Sőt az EU-ban le vagyunk maradva a többi országhoz képest. Nem ártana kicsit olvasgatni, mielőtt valótlan dolgokat állítasz.

jan. 3. 07:01
 76/115 A kérdező kommentje:

#72 Ezek nem az én kérdéseim.

#74 Én már tanulom a szakmát 😉

#75 Persze, hogy kevés. Aztán az összes diplomás ismerősöm kb nem talál munkát csak hónapok alatt.

Ha belőlük hiány van, akkor a szakikból?

jan. 3. 10:32
 77/115 anonim ***** válasza:
85%

Villanyszerelőnek tanulsz kérdező? :DD

Ne már, dugig van velük a munkaerőpiac, borzasztó telitett szakma lett, de amúgy az összes szakipart megrohamozták a CSOK nyerészkedő lumpenek sajnos.

jan. 3. 11:28
 78/115 A kérdező kommentje:

#77 Igen.

Hát én nem ezt látom. Szomszédom villanyszerelő. 1 hónapja mondott vissza 2 éves munkát Debrecenben, mert messze van. Illetve ve itt is már évek óta minden napra van munkája.

Haverom 3 éve dolgozik egy vállalkozónak. Ő is szinte minden hétvégén megy maszekolni.

Egyébként tudok burkolni, alap kőműves munkákat is meg tudok csinálni. Apámmal nagyon sokat jártam dolgozni.

jan. 3. 11:42
 79/115 anonim ***** válasza:
85%
#78 Kis naív vagy még, mindent elhiszel amit mondanak. Majd a saját bőrödön megtapasztalod, milyen remek is a magyar építőipar.
jan. 3. 15:05
 80/115 anonim ***** válasza:
100%
Akkor most én is úgy hasonlítom össze a kettőt ahogy te: egy virágkötő mennyit visz haza? Ő szakmunkás. Egy DevOps mérnök mennyit? Ő diplomás. Ebből az következik, hogy a diplomások jobban keresnek. Csakhogy ez hamis, pont olyan mint a te érvelésed.
jan. 3. 17:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!