A kapitalizmusban csak az mondhatja magát a rendszer nyertesének, aki vállalkozó? Mindenki más egy kizsákmányolt lúzer?
De ha felszámolják a burzsoáziát és a felső-középosztályt, azzal alapból feljebb kerülnék a társadalmi ranglétrán.
Nekem nem elég, hogy csak egy lakásom legyen, a gazdagoktól is el akarom venni a vagyonukat.
Az emberekben már nincs meg az osztálytudat és nem tudatosul bennük az, hogy a felsőbb társadalmi osztályok kizsákmányolják őket.
Ha tegyük fel, egy multinál dolgozom. Miért jó nekem az, hogy egy külföldi pénzember az én munkámból, az én általam megtermelt javakból, az én pénzemből vesz magának új yachtot?
A társadalomtól csak elvesznek, megszüntették az egészségügyet és az oktatást is.
Tehát, mindenki, aki többre vitte nálad rossz.
Mi a helyzet azokkal a korábbi osztálytársaiddal akik modjuk nyafogás helyett mérnökök, orvosok, ügyvédek lettek és számottevően jobban keresnek, mint te? Őket is el kellene törölni a föld színéről?
Az egészségügy és az oktatás problematikáját kár idekeverni, mert baromi nagy öngól. Nem a kapitalizmus tette tönkre a magyar rendszereket, hanem a mindenkor kormányok eszméktől függetlenül. Miért nincsenek a szoci országok területén nemzetközileg jegyzett egyetemek? Pár kínai egyetemet leszámítva, mind kapitalista országban van...
Hát.. Van egy csomó korábbi osztálytársam, akik egyetemre jártak. Volt aki közgazdásznak meg agrármérnök el tanult és most meg pizzafutárként, bolti eladóként meg gyártósori operàtorként dolgoznak, mert nem tudtak elhelyezkedni.
Meg van 2 osztálytársam, az egyik CNC forgácsolónak, a másik autószerelőnek tanult. Az egyik most a marhatelepen, a másik a fonodában dolgozik, minimálbérért.
És mi van akkor, ha valaki elmegy mérnöknek? Azzal talán olyan kiemelkedő lesz? Ismerek olyat, akinek 3 diplomája van és most nettó 358 ezret keres 40 évesen.. Ez talán olyan jó? Ő talán nem a kapitalizmus vesztese?
Lószart nem ér manapság a diploma. Attól, hogy elvégzek egy egyetemet, még nem leszek a rendszer nyertese.
Egy felmérés alapján 1,2 millió forintot kell ahhoz keresni, hogy középosztályhoz tartozhassak. Ennyit meg egy mérnök, vagy egy orvos sem keres meg.
Tehát az én értelmezésemben egy mérnök vagy egy orvos is a kapitalizmus vesztese.
Amerikában meg nem járhatsz egyetemre, mert rohadt magasak a tandíjak.
Azt, hogy én egyetemre jártam, Rákosinak és Kádárnak köszönhetem. Ők tették lehetővé az államilag támogatott felsőoktatást.
Én állami ösztöndíjas képzésre jártam, amit a kapitalisták meg akarnak szüntetni. Szóval ennyit a kapitalista egyetemekről. Ezeken a nemzetközileg jegyzett egyetemeken úgyis csak a burzsoázia tanulhat, akinek van pénze a milliós tandíjakra.
Kínában nemrég betiltották a magániskolákat, nagyon helyesen.
Milyen ellentmondásra gondolsz?
Én azt mondom, hogy irodai alkalmazottként is ugyan úgy kizsákmányolt vagyok, mint egy 19. századi gyári munkás
#54: Én is tudok mondani pár olyat, aki diploma nélkül k/rva gazdag, nem pár elcseszett életből kell általánosítani
Leírtam azt is, hogy előbbre kerülnék a társadalmi ranglétrán, ha felszámolnák a burzsoáziát.
Lehet, hogy semmivel sem élnék jobban, mint most, de a ranglétrán akkor is előbbre jutnék. Tehát jobban járnék.
És mindenképp könnyebben jutnék lakáshoz. Az ingatlanbefektetőktől elvennék a lakásokat és megkapnám én.
Nem tudom írtam e már a magyartanárom példáját, régen ők is gazdagok voltak, villában laktak és cselédeket tartottak. Aztán jött Rákosi és kipaterolták őket a villából, a munkásokat meg beköltöztették.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!