Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A kapitalizmusban csak az...

A kapitalizmusban csak az mondhatja magát a rendszer nyertesének, aki vállalkozó? Mindenki más egy kizsákmányolt lúzer?

Figyelt kérdés

2021. dec. 19. 20:47
 11/98 anonim ***** válasza:
Nem gondolnám, hogy egy alkalmazott kizsákmányolt, ha pl. olyan tudása és tapasztalata van, hogy kapkodnak érte a cégek. Lehet, nem akar vállalkozással vesződni, mert kényelmesen megél jelenleg is.
2021. dec. 20. 11:26
 12/98 anonim ***** válasza:
100%

Az “alkalmazott” csak egy jogi forma.. az egyéni vállalkozó csőszerelő is “alkalmazott”-ja a vevőnek, amikor megrendelést teljesít.. A globális olajvállalat is “alkalmazott”-ja az olaj és üzemanyag vásárlóknak, az ő kiszolgálásukat végzi…

Mindegy hogy alkalmazottként vagy vállalatként, de mindenki értékesíti a szolgáltatásait, termékeit, és mindezt azért teszi, hogy cserébe kaphasson másoktól termékeket és szolgáltatásokat. Ezen a piacon az dönti el a termékek és szolgáltatások (munkaerő) egymáshoz képest kifejezett értékét, hogy egymáshoz képest mennyire keresettek (hasznosak) és milyen mennyiségben érhetők el.

Ebben a rendszerben a pénz közvetítő szerepet játszik és univerzális mérőeszköz, amiben ki lehet fejezni ezeket az értékeket.

2021. dec. 20. 11:44
 13/98 A kérdező kommentje:

És hol a határ a kizsákmányolt és a rendszer nyertese között?

Pl.aki keres 300 nettót, az a rendszer vesztese?

2021. dec. 20. 12:05
 14/98 anonim ***** válasza:
100%

Neked mindenféleképp szar az élet, mert a rendszer nyomorúságos szarevő rabszolgája vagy.

Ezt szeretnéd hallani? Ezért írtad ki a kérdést? Kielégítettem a vágyaidat?

2021. dec. 20. 12:08
 15/98 anonim ***** válasza:
100%
Nincs olyan, hogy valaki a rendszer nyertese vagy vesztese. Ez tőled függ, és az igényeidtől. Van olyan ember, aki garantált bérminimumból is él, mint Marci Hevesen, mert nincsenek nagy igényei, meg olyan is, aki ennek a többszöröséből is nyomorog, mert mindig többet akar, de azt sosem tudja elérni.
2021. dec. 20. 12:15
 16/98 anonim ***** válasza:

“ És hol a határ a kizsákmányolt és a rendszer nyertese között?

Pl.aki keres 300 nettót, az a rendszer vesztese?”

Nem értetted az előző válaszokat??

Akkor a 12:08-as válasz vonatkozik rád, aztán engedjük el a témát :DD

2021. dec. 20. 12:38
 17/98 anonim ***** válasza:

Persze a siker nem csak a jövedelemről szól, de még ha erre koncentrálsz, akkor sem teljesen igaz, amit írsz. Persze, ha szó szerint értelemezed Marxot, akkor igen. A tulajdonos a tőkés, mindenki más kizsákmányolt. De egy évi százmilliós keresetű topmenedzser sokkal kevésbé van kizsákmányolva, mint egy kényszervállalkozó.

Az elnyomás kódolható a piaci viszonyokba is. Pl. ha a cégemnek monopóliuma van (esetleg politikai lobbizással megtámogatva), és emiatt a végtermék árának a nagy részét profitként lefölözi, akkor az semmiben nem különbözik attól, amikor a tőkés az alkalmazott munkájából él, anélkül, hogy bármit hozzátenne. Adott esetben még nagyobb is lehet a hatása.

2021. dec. 20. 16:39
 18/98 anonim ***** válasza:
Nem vagyok egy nagyigényű ember. És 60 éves koromra azt mondhatom, hogy mindenem megvan amire vágytam. Elértem a céljaimat. Akkor én most a kapitalizmus nyertese vagyok?
2021. dec. 21. 22:54
 19/98 A kérdező kommentje:

Attól függ, mit értél el.

De ha tegyük fel, van egy átlagos diplomám, keresek 300-400 ezret, abból soha az életben nem lesz saját lalásom és elég távol vagyok mèg a középosztálybeli életszínvonaltól is

2021. dec. 21. 23:00
 20/98 anonim ***** válasza:
28%
A kapitalizmusban pont a tulajdonosok és gazdagok veszitettek a legtöbbet a hatalmukból más rendszerekhez képes, mig a legallacsonyab réteg életszinvonala és jogai jelentősen javultak. Nem értem miért gondolják tömegesen az emberek hogy jobb lenne nekik egy olyan rendszerben ahol kevesebb joguk és lehetőségüg lenne bármire, mikor a mostaniban is majdnem életképtelenek.
2021. dec. 22. 06:30

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!