Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A kapitalizmusban csak az...

A kapitalizmusban csak az mondhatja magát a rendszer nyertesének, aki vállalkozó? Mindenki más egy kizsákmányolt lúzer?

Figyelt kérdés

2021. dec. 19. 20:47
 41/98 anonim ***** válasza:

Több mindened lenne? Mi? Lenne egy eleve elrendelt munkahelyed egy eleve elrendelt szakmában és ott vége is, abból mehetsz nyugdíjba. Jobb esetben, ha nem tetszik meg éppen egy párszimpatizánsnak a pozíciód és kiraknak, hogy megkapja más a helyed. Lakást sem osztogattak soha ingyen széleskörben.

A celebeskedésnek meg nincs köze ilyen formában ehhez. A diktatúrához van köze, az meg már más kérdés, hiába függ össze.

De erre ráfűzve. A párt simán mondhatná azt, hogy nemkívánatos kijelentés, hogy lenne saját lakásod, mert az omladozó gazdaság nem tudná biztosítani, ezért téged is betiltanának. Na jó lenne az a fene nagy szabadság?

A párttitkár az egyik legmagasabb államvezetői rang, miniszterelnök is lehetsz egy köztársaságban, ami ugye már összemosása a szocinak és a kapitalizmusnak a politikával. Csak így köztársasági elnök, vagy miniszterelnök lehetsz akkor is ha tanulsz, és végigjárod a politikai karrierutat, míg párttitkár max, ha beleszületsz abba a posványba, esetleg egy másik posványt építesz magadköré, ami megbuktatja az aktuálisat.

2021. dec. 25. 16:45
 42/98 A kérdező kommentje:

Nem osztogattak ingyen lakást, de pár év munkával összespórolhattál annyi pénzt, hogy vehess egyet. Vagy építhettél!

Ma meg pályakezdőként keresek szaros 300 ezret, amiből soha nem fogok venni egy saját lakást. Nemhogy építeni.. Normális lakás 40 milliótól kezdődik.

A munkáltató kizsákmányol.

A szocializmus nagyobb jólétet biztosított a népnek.

Volt ingyen oktatás, ingyen egészségügy, elérhető lakások. A kapitalizmus ezt mind elvette.

A felső-középosztálybeli osztálytársam Spanyolországra ment nyaralni, nekem meg arra sem volt pénzem, hogy egy napi jegyet vegyek a helyi strandra.

A társadalomnak bosszút kell állnia a gazdagokon.

2021. dec. 27. 04:03
 43/98 anonim ***** válasza:

És az ingyen osztogató rendszer össze is omlott. Ezt nem fogod fel még mindig. Egy emberöltőt nem tud fennmaradni egy ilyen rendszer. Oké, hogy te fiatalon kaptál ingyen oktatást (mint most is), kaptál ingyen egészségügyet (most is), felépíthettél egy házat (most is, ahogy akkor is, nem egy pályakezdő bérből épültek kacsalábon forgó paloták, ugyanúgy volt hitel, szülői támogatás, hitel, csak elfelejted, meg kalákában felépített romhalmazok tömege), aztán öregkorodra összeomlik a rendszer és sírsz, hogy nyugdíj már nincs. Ingyenpénz nincs hosszú távon még a szociban sem. Csak ott olyan szinten sötétségben voltak tartva az emberek, hogy fel sem fogták mi történik körülöttük és hogy még nagyobb kizsákmányolásban élnek.

Igen, az utóbbi két évben nagyon elszálltak az árak, igen, ennek lesznek következményei, de még mindig kisebbek, mint a szoci rendszerek összeomlásának.

De nem is értem, mit erőlködök veled, amikor mindenki más már feladta.

Zárszónak: Nézd meg milyen életszínvonalon élnek az emberek Nyugat- és Kelet-Európában, meg lehet húzni a határt egyértelműen, politikai téren is. Nem véletlen

2021. dec. 27. 08:52
 44/98 A kérdező kommentje:

Nem, nem tudok házat építeni, mert sosem lesz rá 100 millióm

Nyugaton meg mégnehezebben jut lakáshoz az ember.

Kelet-Európában meg sokkal rosszabb az életszínvonal, amióta kapitalizmus van. Magyarországon is sokkal rosszabbul élnek az emberek, mint akkor.

2021. dec. 27. 12:31
 45/98 anonim ***** válasza:

#44: Hány éves vagy? Sokkal jobban az életkörülmények, mint 30-40 éve és folyamatosan sokkal rosszabbak, mint nyugaton.

Talán mert nem 100 milliós házban kell gondolkozni kis pénzből? Egy sz/r fizetésből régen sem épültek frekventált helyen csúcsházak.

2021. dec. 27. 12:40
 46/98 A kérdező kommentje:

22

Régen mehettem volna nyaralni a SZOT üdülőbe, ma meg nincs pénz nyaralásra. Semmire nincs pénz.

A fizetésem nagyrésze elmegy arra, hogy fizetnem kell az albérletet.

Nélkülözve kell élnem ahhoz, hogy félre tudjak tenni legalább havi 100 ezret.

De valszeg soha sem lesz saját lakásom. Ez ma már a gazdagok kiváltsága.

Nekem nem felel meg az, hogy társasházban lakjak, csak a családi ház a jó.

Régen felépíthettem volna a saját kádárkockámat, most meg egy panellakást sem tudnék megvenni.

2021. dec. 27. 12:49
 47/98 A kérdező kommentje:

Mindenem meglett volna, most pedig semmim sincs.

Egy albérletben kínlódok és arra vagyok kényszerülve, hogy a kizsákmányoló lakástulajnak fizessem a bérleti díjat.

A szülőfalumban meg nincsenek már munkahelyek. Ha akkor éltem volna, akkor leélhettem volna az egész életemet a szülőfalumban, elmentem volna a tsz-be. Sokkal nyugodtabb, egyszerűbb és boldogabb életem lett volna

2021. dec. 27. 12:53
 48/98 anonim ***** válasza:

Mert most lebetonozták az összes földet a faludban? Most is elmehetnél sz/rt lapátolni egy telepre, vagy traktorosnak a faludban vagy a környékén. senki sem kötelez rá, hogy túlvállald magad, számodra megfizethetetlen életszínvonallal.

Ahogy korábban írtam, kívánom, hogy legyen lehetőséged beszélgetni olyan idősebb emberekkel (jóformán dédszülőd korabeliekkel már), akik megélték azta rendszert teljes mélységében. Látnád, hogy mennyire nem volt jó.

Egyébként vidéken most fel tudod építeni a saját házad, pl. rengetegen építenek sk favázas könnyűszerkezetes házat olyan silány minőségben, mint azok a kádárkockák, amit kalákában építettek anno a hentesek, bolti eladók, szabók és hasonló, nem építőipari szakemberek. (Na meg akkor is benne volt ezekben az örökség, szülői támogatás stb. Szüleidet kérdezted már mennyit adnának a házadba?)

2021. dec. 27. 12:58
 49/98 A kérdező kommentje:

Hát, akivel beszélgettem -pl. a szüleimmel is-, mind azt mondták, hogy sokkal jobb volt.

Egy felmérés szerint Oroszországban az idősebb korosztály 64%-a visszasírja a Szovjetuniót.

Tulajdonképpen mindenem, amim van, azt a szocializmusnak köszönhetem. A szüleim lakása, ahol laktam, a szocializmus hagyatéka. A szocializmus adta meg a lehetőséget a szüleimnek, hogy lakást vehessenek, én meg ebben a lakásban nőttem fel. A szocializmusnak köszönhetem azt is, hogy egyetemre mehettem. Mert már a kapitalizmusban lassan visszahozzák a fizetős oktatást is, kiszervezték az oktatást alapítványokhoz, nekem még szerencsém volt, hogy a modellváltás elött végeztem. Olyan világ lesz itt lassan, mint Amerikában, ahol még a mentő is pénzért jön ki.

Nem, nem tudom felépíteni a házamat, mert felhúzni egy házat a 0-ról 100 millió lenne.

Szegény családból származok. Soha nem voltam nyaralni. Otthon kartonpapíron járunk, mert nincs pénz lecsempézni a padlót. Nem fognak támogatni a házban. A 0-ról kell mindent. Kinéztem már magamnak egy házat, de hát 40 millió. Vidéken.

Anyai ágon a nagyszüleim felépítettek egy kádárkockát, de végül az unokatesómék örökölték. Abból nem kaptam semmit.

2021. dec. 28. 01:53
 50/98 anonim ***** válasza:
Nagyon sokszor le lett írva, indulásnak 100 milliós házról álmodozni élből kudarc...
2021. dec. 30. 15:20

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!