Mint leendő munkaadó, érdemes nőket foglalkoztatnom figyelembe véve, hogy elmehetnek szülni?
Mint leendő munkaadó szeretnék innen is tájékozódni, hogy mik a következményei annak, ha a női alkalmazottam elmegy szülni. Olvastam cikkeket, most inkább személyes, gyakorlati példák érdekelnének elsősorban munkaadóktól.
Érdemes terhességi tesztet kérni, elbocsátani, ha esetleg tudomásomra jut a terhesség?
A munka ugyan otthonról is elvégezhető (média), de ha úgy dönt később, hogy mégsem csinálja, akkor feltételezem, az nekem továbbra is súlyos anyagi vesztesépg (60%-a a normál fizetésének), és fel kell vennem helyette mást. Ezt más cégek hogyan csinálják? Bevállalják az anyagi veszteséget?
Akkor vegyél fel férfit.
Mondjuk az én főnököm is így indított, neki nem kell, csak férfi, nem vált be, mert szerinte nem tud olyan alaposan rendszerezni, akkor legyen 40 feletti nő, nem vált be, mert ők mindent csak úgy akarnak csinálni, ahogy ők jónak gondolják, szóval most csupa 25-35 közti nők dolgozunk ott egy kivétellel. De nem is panaszkodik és már csak ilyet vett fel.
Amúgy lehet nem egyetérteni a rendszerrel, de a stílusból te is visszavehetnél, elhiheted, nőként is jó sz*r, hogy mindenhol hátrányban van az ember meg nem lehet elmenni gyereket vállalni, mert úristen, nem lesz hova visszamenni dolgozni.
Aztán meg megy a sírás, hogy miért nem születnek gyerekek. Hát pont ezért.
21
Az hogy gyerekenként 2-3 évre lekerülnek a térképről nem éppen oké egy munkáltatónak sem. Nálunk is van olyan nő akit 12 éve nem láttunk mert folyamatosan szül, aztán ha visszajönne akkor ki kéne rúgni azt aki 12 éve pótolja és aki el is tudja látni a feladatát. Szerinted ez oké így? És aki ki lesz rúgva miatta egy 60-as nő aki sehol nem fog munkát kapni. Tehát elmondható hogy nem a munkáltatók a hibásak, a nők egymást szívatják. Az hogy otthon lehet maradni a gyerekkel az nem kényszer az egy opció. A világ nagyobb felén 1.5-3 hónapot lehet otthon lenni a gyerekkel aztán irány vissza dolgozni. Ha ők meg tudják oldani akkor itt is meglehet.
24: de nem azokat szivatják, akik 12 évre kiíratkoznak, hanem az összeset.
Két gyerekem van, összesen egy évet voltam otthon, utána 8 órában mentem vissza dolgozni. Soha egy napot sem voltam táppénzen, a terhesség alatt sem. Mégis érzem ennek a sztereotípiának a hatásait. Kétszer-háromszor annyit kell letennem az asztalra, mint egy férfinak, legyen szó akár állásinterjúról, akár egy átlag hétköznapról.
Arról nem is beszélve, hogy minden sarkon megköpködnek, hogy milyen szar anya vagyok, minek szültem gyereket, ha lepasszolom.
21
Ebből ne csináljunk már könyörgöm férfi vs. nő ügyet, mert a jogi szabályozással van a baj, nem azzal, hogy puncija vagy farka van.
Egy nő pl. adminisztratív tevékenységeket ezereszer jobban el tud látni tapasztalatom szerint mint egy férfi, míg az utóbbi pl. kreatív területen hatákonyabb. Létezik átmenet is persze.
Éppen annak szól a kérdés, hogy SZERETNÉK majd nőket alkalmazni, csak kérdés, hogy mennyire szivathatnak meg.
26: ha fáj ez a sztereotípia, hogy sz*r anya vagy, talán otthon kellett volna a gyerekkel maradnod.
Amikor visszajön, fel lehet neki mondani. Vagy bepróbálkozni részmunkaidővel, abban amúgy is lehet hogy benne lenne, akkor már a szabit is az alacsonyabb bérrel adhatod ki. Nem túl korrekt, de egy opció.
Azt is szokták csinálni, hogy a helyettest határozott idejű szerződéssel veszik fel.
De ahogy mások is írták, ennek a problémának könnyen elébe lehet menni férfiak vagy idősebb nők alkalmazásával.
28: de akkor meg szar szemét munkaerő vagyok, ne is vegyen fel senki, mert csak a baj van velem.
Nem érzed, az ellentmondást?
Amúgy leszarom, ki mit köpköd. Jó anya és jó munkaerő vagyok. De egy ilyennek, mint te, nem dolgoznék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!