Miért erőlteti manapság mindenki -szülők, tanárok, ismerősök-, hogy egyetemre kell menni? Miért lett ez ekkora társadalmi elvárás?
A gázszerelő óradíja megvan ennyi.
Tudom mert apám villanyszerelő és ő is az én fizetésem több mint 2x-esét hazahozza egy hónapban.
Ö 640-et keresett múlt honapban. De a kőműves haverjai többet is elkérnek mint ő..
Apád hány éve dolgozik a szakmában? Ha a mostani fizud 2x-eset kapja, akkor hol van a nettó 800? Hol kapnád te kezdőként apád bérét?
Barátom, te olyan sötét vagy, hogy az agyadban még a negro is világítana.
A villanyszerelő óradíja a legalacsonyabb.
A kőműves meg a gázszerelő jóval többet elkér. Egy 2 órás munkáért 20 ezret simán elkérnek
Nyilván nem pályakezdőként keresek annyit, de még mindig jobb lehetőségek vannak vele, mint a diplomával. A legjobb, hogy nem kell állásinterjúkra menni, nincsen HR-es aki folyton zaklat, nincs főnök, a magam ura leszek.
Szia
Nem olvastam el az összes választ, de amint mindenképp hozzátennék az az, hogy akik egyetemen vagy főiskolán végeznek azok általában szellemi munkát végeznek. Akiknek meg szakmájuk van azok a kétkezi munkások.
Azt, hogy miért elvárás egy diploma megszerzése azt nem tudom, de nekem anyám mindig azt mondja, hogy OKJ/diploma/tanfolyam bármi van azt bármikor előveheted.
Emellett a diplomás szidja a kétkezi munkás, a kétkezi munkás meg szidja a diplomást. Szóval erről értelmetlen veszekedni.
És persze a burkoló, villanyszerelő, asztalos jól kereshet, de egy diplomás is kereshet nagyon jól, attól függ milyen szakra megy.
És, aki nem kétkezi munkás annak a továbbtanulás nem biztos, hogy rossz döntés.
Lol
Nem úgy volt, hogy egyetemre jársz, csak nem jött be a dolog? Ezek szerint már évek óta dolgozol diplomás munkakörben (diploma nélkül, wtf), ahol nettó 300+ a fizud. A szüleid nyomására mentél egyetemre, mert szerintük azzal lesz jó életed, miközben apádnak kvázi arany élete van szakmunkásként.
Zseniális :D
Nem. Én elvégeztem és dolgozok, de nem tetszik és utálom az egész életemet. Most váltani akarok mert boldogtalan vagyok ezzel.
Mit számít ez a fizikai munka szellemi munka különbség? Egy irodában ülni egész nap a számítógép elött görnyedni miben rosszabb a fizikai munkánál? Az legalább változatos, mehetsz terepre, mozogsz, nem egy helyben ülsz egész nap.
Igen, azt hittem hogy tök jó életem lesz. Hiába irodai munka, ott is ugyan úgy keményen dolgozni kell, állandóan zaklat a főnök és stresszes az egész. Nem bírom a stresszt. És még igy is harmad annyi fizetésem van mint egy szakmunkásnak. Megérte ez így?
A mindenki az egy erős túlzás, nekem pl apám nemhogy nem erőlteti, még le is akár róla beszélni, mert szerinte az egyetemet végzett emberek túl sokat gondolkodnak, túl sok az információ a fejükben, és az káros. Szerinte a szakma a "mindenható", még akkor is, ha azzal szarul keresnék/utálom. Az cseppet sem érdekli, hogy, ha más suliba mentem volna a gimi helyett (mondjuk egy szakközépbe), akkor semmi esélyem nem lenne normális jegyeket szerezni, és érettségit csinálni, meg olyan faktokra járni, amilyenekre szeretnék. Ráadásul rengeteg ambícióm van, és szeretném megtapasztalni azt a tipikus "kolis életét", amit egyébként gimiben is szerettem volna, de nem jelölhettem be azt a 2 sulit, ahol ez lehetséges lett volna, úgyhogy kimaradt.
Számomra az valahogy nem áll össze, hogy csak érettségivel elmegyek valahová dolgozni kb minimálbér-250-ért, míg otthon (ami lassan 2-3 hely lesz) vagyok, majd hirtelen besétál egy jó pasi/csaj az életembe, akivel boldogan élünk, míg meg nem halunk. Szóval nekem kell egy ilyen köztes megoldás, hogy "még a mamahotelben vagyok, de már nem annyira", szórakozás, buli, szex, úgy, hogy nem tud róla az egész falu, és persze tanulni is szeretnék, sokat, hogy majd jól keressek, és nyugodt lélekkel tudják családot alapítani, házasodni, mindenféle orbitális hitelek nélkül (nem hitelmentesen, de nem szeretném, ha a dédunokáimnak is fizetniük kelljen utánam).
Szóval én úgy kb ezek miatt: önállósodás, kíváncsiság, társaság, későbbi munkalehetőségek miatt szeretnék egyetemre menni.
18/l
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!