Miért erőlteti manapság mindenki -szülők, tanárok, ismerősök-, hogy egyetemre kell menni? Miért lett ez ekkora társadalmi elvárás?
30-as az utóbbi lesz az igazság, a kérdező szemmel láthatóan nem túl intelligens, nem tudott beszállni a vitába, csak mondja a magáét, mint akinek beakadt a lemez. Semmiképp sem olyan ember benyomását kelti, mint aki diplomás.
Igazából ez a hangulatkeltés érthetetlen, meg hogy miért van heti szinten több olyan kérdés, ami azt firtatja, hogy miért nem tanul mindenki szakmát. Néha olyan érzésem van, hogy valójában ez egy ember, aki arra élvez, hogy hergel másokat.
Nem tudom, de diplomásoktól sosem hallottam még azt, hogy a szakmunkásokat szidnák, vagy hergelnék. Mi próbálunk a saját magunk dolgával foglalkozni, karriert építeni.
Ellenben a másik oldalon mindig a diplomásokat állítják be ellenségnek és állandóan belénk kötnek, meg merem azt állítani, hogy ők néznek le minket, nem pedig fordítva, ahogy azt ők állítják.
Egyébként a másik sablon szöveg az, hogy ma már mindenki diplomás, meg minek annyi diplomás. Ahol én élek, nagyon kevesen vagyunk diplomások, a lakosság java 8 általános, vagy max szakmunkás végzettségű. Én sokszor kapom a lenéző tekinteteket, meg beszólásokat, és a hátam mögötti kibeszéléseket olyanoktól, akik csak ordibálva tudnak beszélni, meg csak az az ember nekik, aki retkes ruhát visel egész nap, mert mennyit dolgozik már akkor. (Pedig ha egész nap TV-zik, akkor is piszkos ruhában van, mert ha megy valahová akkor a többi ember csak bólogat, hogy milyen egy dolgos ember ez a Jóska. Pedig csak az egy hónapos malter van rászáradva a ruhájára.)
Amikor elkezdtem az MSc-t akkor is sokan mondták, hogy minek tanulsz mán' annyit, meg hova tanulsz ilyen sokat, minek az neked, stb.
Azt nem tudták mondani, hogy menjek már el dolgozni, ne élősködjek, mert 19 éves koromtól dolgozom, és az alapképzést is munka mellett levelezőn végeztem, meg most is a mesterképzést úgy végzem.
Az ilyen emberek ne akarják már megmondani, hogy mit csináljak. Még én érzem magam szarul, mert tanulni merészelek. Annyira irigylem őket, hogy ennyi szabadidejük van, hogy a másikkal tudjanak foglalkozni.
Amikor nem tudtok èszérveket felhozni, jönnek az ilyen dumák, hogy “a kérdező nem túl intelligens”.
Most is azt látom, hogy egy volt évfolyamtársam aki egyetemre járt, egy kocsmában pultos, egy másik meg benzinkúton dolgozik, mert nem tudtak elhelyezkedni. Egy gázszerelő soha sem lesz erre rászorulva.
Mellesleg a gázszerelést nehezebb megcsinálni, mint amit egy marketinges vagy hr-es csinál.
Számos érvet felsorakoztattak neked, ha nem megy az értő olvasás és nem tudsz érdemben reagálni ezekre, akkor bizony rászolgálsz erre a jelzőre.
Egész biztos vagyok benne, hogy te nem láttál még közelről se marketingest, se hrest, nincs is ezzel baj, de a diplomás lakosságot nem a diplomás pultosok és semmittevő irodistak alkotják többségében, hanem azok, akik kenyelmesen és jól megelnek ebből. Az, hogy te megcsináltál egy diplomát, amivel nem tudtál érvényesülni, az nem azok hibája, akik most kényelemben otthonról dolgoznak. Ha meg nem is csináltál diplomát, akkor meg nincs is miről beszélni, mert akkor meg gőzöd sincs, csak a partvonalról kiabálsz.
#33 a többi osztálytársad meg már nem áll szóba veled, vagy letiltott fb-on, mert nem bírta tovább a picsogásodat és a céltalan önigazolási rohamaidat, ezért nem látod mi van velük.
Én azt javaslom menj el gázszerelőnek, ha annyira vonz ez a pálya, de kérlek mikor hirdeted magad írd a neved mellé, hogy te vagy a kiábrándult értelmiségi gázszerelő, így véletlenül sem téged foglak hívni. Sajnos olyan szinten nélkülözöd a logikát és az értelmes olvasási képességet, hogy nem feltételezem rólad, hogy a szabványokat és szakmai előírásokat betartva képest vagy jó munkát végezni. Márpedig a gáz nem játék, életek múlhatnak rajta, ha valamit elcseszel.
Diplomás vs. kétkezi munkásról annyit, hogy én bármikor megcsinálom bármelyikük munkáját (újítottam már fel házat burkolástól kezdve falazáson, betonozáson, tetőfedésen keresztül glettelés/festésig), a szakmunkások viszont az sem tudják eszik vagy isszák, amit csinálok. Tisztelet a kivételnek, találkoztam már pl értelmes vízszerelőkkel, akikkel tök jól eldumáltunk miközben dolgoztak.
Ja és fizumra nincs panaszom.
Én egy kicsit más szemszögből világítanám meg a kérdést...
SZERINTEM az egyetem nem csak arra jó, hogy legyen egy diplomája valakinek.
Kicsit kitágítja a világot, talán növeli az általános műveltséget is. Kicsit megtanít tanulni. Kapcsolatokat lehet építeni olyan emberekkel, akik nem csak azért vannak ott, hogy átbukdácsolják az egyetemi éveket. Lehet bulizni, ismerkedni, kapcsolatokat építeni. Fejleszti a problémamegoldó képességet.
Szülőként mindent meg fogok tenni azért, hogy az összes gyerekem egyetemre menjen. Ártani biztos nem fog nekik.
Ha választanom kellene, hogy kit alkalmazok 2 jelentkező közül:
A. egyetemre járt, de nem szerzett diplomát
B. nem járt egyetemre
akkor mindenképpen az elsőt választanám.
29: "A szakmával viszonylag könnyebb mert nem várnak el plussz tudást vagy képességet vagy nagy felelőségget ahhoz hogy jó fizetést kapjon az ember viszonylag rövid idő alatt."
Tök jó, hogy ezt így leírod, miközben te sem alkalmazottként dolgozol, hanem saját vállalkozásban. Nem igaz, hogy egy szakmát ha elvégez valaki, attól nem várják el a gyakorlatot (=plusz tudás, képesség) ugyanúgy, mint egy szellemi munkát végzőtől, nem igaz, hogy rögtön vagy 1-2 év múlva már jól keres. Pontosan ugyanúgy kell a gyakorlat a jó fizetéshez ey fizikai dolgozónál, mint egy szelleminél, pontosan ugyanúgy kell néhány év tapasztalat mindkettőnél, hogy jól keressenek és pontosan ugyaúgy jobban lehet keresni vállalkozóként mindkettőnél, mint alkalmazottként. És mindkettőnél jobban keresnek a szorgalmas, ügyes emberek, mint a lusta, trehányak.
Nekem van ismerősöm aki 400-500 ezret keres szakmával. Én frissen végzett diplomás vagyok, felét keresem meg jelenleg. De nekem nem arról szól az életem, hogy hazaérjek bezuhanjak az ágyba és majd reggel kelek mert annyira fáradt vagyok. Van hobbim, szabadidőm amit hasznosan és jól ki tudok használni mert a munkaidő végére még marad energiám.
A jól kereső hegesztőn megakadt picit a szemem. 250-300 nettó az átlag egy alkalmazott hegesztőnek (plusz minősítés tűzvédelmi szakvizsga, egyébiránt kiváló kézügyesség) és ennyit nagyjából én is hazaviszek, cserébe nekem nem fog 40-45 évesen tönkremenni a szemem és nem hullik ki az összes fogam meg hajam az argontól. Ja, most picit szarabbul keresek? Hát aztán, nem kell 25 évesen milliárdosnak lenni, az élet csak most kezdődik. Ne akarj mindent megszerezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!