Van aki bukott a Bitcoin-nal és felvállalja?
Mi a stratégia? Kivárod míg visszamegy az árfolyam, és eladod, vagy benntartod?
Esetleg kiszállsz?
(nincs és nem is volt bitcoinom)
"Infláció pedig talán a 90-es években volt 10%."
A lakásárak 15+% százalékkal emelkedted az elmúlt években, tavaly is. Az infláció az árak emelkedését jelenti.
A hivatalos adatban nincsenek benne a lakásárak azt hiába nézed.
Ha nincs lakásod vagy a gyerekednek vagy bármilyen célra akarsz lakást venni még az életedben akkor nyugodtan számolhattál 10% inflációval az elmúlt években.
"A bitcoin pedig NEM arany 2.0 Nagyon nem."
Minden lényeges tulajdonságában megegyezik vele és kiváltja, jobban tudja.
Egy plusz értéktároló eszköz az eddigi föld, az arany, az antik, stb. mellett. De mivel digitális és a matematika szabályozza mindegyiknél jobban tölti be ezt a szerepet.
Elméletben szuper vagy, csakhogy a gyakorlat azt mutatja, hogy amikor a tőzsde zuhan akkor a bitcoin is zuhan. Ha arany 2.0 lenne akkor ez másképp lenne.
Az arany mindig is érték lesz. A bitcoin? Ki tudja? Lehet pár év múlva semmit sem ér.
Az lakásárak lehet, hogy 10% emelkedtek. És? Az infláció nem volt 10%, nézz már utána. :)
Értem, hogy fájt ha mostanában akartál ingatlant venni, de akkor az ingatlan árakat írd, ne az inflációt. Az tök más.
"A lakásárak 15+% százalékkal emelkedted az elmúlt években, tavaly is. Az infláció az árak emelkedését jelenti. "
Apám neked fogalmad sincs a kereslet kínálatról.
A lakáspiac, azért szaladt meg, mert Pesten 3 nagyobb cég 2010-től felvásárolta 2014-ig az eladó lakások 70%-t.
Majd kivonták ezeket a piacról. Így lett egy hiány. Közben az alapkamat lemenet. Lett tranzakciós adó, stb.
Így nem érte meg bankban tartani a pénzt, mert nem hozott 4-5 %-t évente.
Így állampapírba és lakásba fektettek az emberek.
A nagy kereslet miatt kialakult egy hiány.
Aztán a 3 cég elkezdte lassan eladni a lakásokat dupla áron.
És még most is tart ez.
Bár Pesten lassan 1,5 éve magállt az emelkedés, sőt 4-5% körüli visszaesés látszik, akkor azt mondod, hogy nemhogy infláció nem volt, de pluszban ment a pénz?
Mert tavaly 2,2%-s volt az infláció, az euro meg kilőtt 310-re.
Akkor a lakás árak miért nem emelkedtek?
De várj, akkor azt mondod, míg lent voltak a lakás árak, akkor nem is volt infláció, mert én olyan 4-5%-ra emlékszem.
Hát ja, igazad van utolsó. Ezt a 3 cég dolgot nem tudtam, valami bizonyíték is van erre?
Mi is most vettünk ingatlant de mivel részben hitelből így jobban jártunk, hogy most vettünk. Még így is, hogy drágább. Mivel kamatot gyakorlatilag nem fogunk rá fizetni. Pár éve lehet, hogy olcsóbb volt az ingatlan, csak épp 10-15% hitel kamatok voltak! Vagy a devizahitel még durvább lehúzása.
Most nem tudom, hogy a HVG-n vagy az Indexen olvastam, de 2 ingatlanos barátomtól is hallottam, hogy bent ült náluk egy-egy ember, ha pedig beesett egy eladó lakás, azonnal lecsaptak a lakásra, és már mentek ügyvédhez. Ő megkapta a maga 3%-t.
Neki meg jó volt, a semmiért kapta a pénzt.
Ez ment 2 évig, utána már nem ültek bent, hanem fel kellett őket hívni.
"amikor a tőzsde zuhan akkor a bitcoin is zuhan. Ha arany 2.0 lenne akkor ez másképp lenne"
Ezt mire alapozod?
Pl. most zuhant valamennyit a tőzsde és az arany nem emelkedett, még nincs pánik hogy elkezdjen emelkedni.
A bitcoin meg pont emelkedett a mostani tőzsdei zuhanás után kis késéssel, mivel a mostani bankrendszerben pont ennyi idő még beér a pénz a váltóra.
Úgy látszik már nem aranyba menekülnek hanem bitcoinba.
"Az lakásárak lehet, hogy 10% emelkedtek. És? Az infláció nem volt 10%, nézz már utána. :)"
Az infláció az árak emelkedését jelenti. Bárminek lehet beszélni az inflációjáról. Ha te lakást akarsz venni még az életedben akkor bele kell kalkulálnod. Amit te inflációnak hívsz és az mnb oldalán fent van abban ez nincs benne. Ha nem akarsz soha lakást venni akkor számolhatsz azzal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!