Van aki bukott a Bitcoin-nal és felvállalja?
Mi a stratégia? Kivárod míg visszamegy az árfolyam, és eladod, vagy benntartod?
Esetleg kiszállsz?
(nincs és nem is volt bitcoinom)
"Új lehetsz a témában, már 4x vagy 5x volt pontosan hasonló korrekció most a mostani. Tájékozodjál kicsit. Ha valami 2000%-ot emelkedik akkor a 60% simán mondható korrekciónak."
Mármint te a befektetésben.
Ha valamit veszek, 1000-rt majd eladhatom 20 ezerért, de nem teszem, hanem várok, míg lemegy 7 ezerre, az már nem nyereség, hanem bukás. Hiszen ki tudtál volna szállni 19 ezer pluszban.
De akkor az általad leírt százalékokkal 2000%-ból, marad 700%.
Ez nem rossz haszon valóban, csak lehetett volna 3x ennyi is.
Te is azok közé tartozol, akik azt hiszik 100K lesz árfolyam.
Ma újabb bankok tiltották meg, hogy a számlatulajdonosok a kárytáikkal bitcoint, vagy bármilyen más crypto valutát vegyenek.
Közben egy újabb válság van kibontakozóban. Ma a 2015-s májusi szintre esett vissza az amerikai tőzsdei, ami holnap az európait is megcsapja.
A legfőbb pénzügyi elemzők, azt mondták, ha a bitcoin túlél egy válságot, lehet alternatív fizető eszköz.
Most, hogy zuhan minden, esik vele a bitcoin is.
Mert akkor érték álló tud lenni.
Most viszont egy 2008-s szerű válság lehet, ha tovább esnek a tőzsdék.
"Új lehetsz a témában, már 4x vagy 5x volt pontosan hasonló korrekció most a mostani. Tájékozodjál kicsit. Ha valami 2000%-ot emelkedik akkor a 60% simán mondható korrekciónak."
A kriptopénzek árfolyamára is igazak azok az elvek amik a többi befektetésre.
Volt már hasonló de nem ilyen. Ez egyértelműen a klasszikus buborék mintázatot követi és ebbe beletartozik a 2013-as "bukkanó" is. Egyben az egész történetet kell nézni a kezdetektől és látszik szépen.
"Úgy látom gőzöd sincs arról, hogy olyan dologról van szó amire nincs alternatíva."
Már miért ne lenne alternativa? Eddig is folyamatosan születtek kriptopénzek. Majd lesz egyszer egy olyan ami minden szempontból jó az egész világnak. Ott lett elbaxantyúzva az egész hogy a kriptopénzekre elsősorban mint befektetési eszközre (napi trade és hosszú távú HODL) és pénzkereseti lehetőségre (bányászás) gondoltak az emberek.
Akkoriban itt többen le is írtuk hogy a BTC és a legtöbb kriptopénz mint általános fizetőeszköz nem jó és azt is hogy miért (ezt nem mi "vészmadarak" találtuk ki hanem igazi szakértők akiknek igaza lett).
"Fogalom nélkül vagy. Ha nem éri meg, kiszállnak páran így csökken a nehézség és újra megéri. Tehát bányászni mindig megéri ez csakis az áramköltségtől függ hogy kinek éri meg."
Az árfolyammal kapcsolatban is hallottuk már ezt az elvet: ha kicsit lejjebb esik az árfolyam akkor ott teremnak sokan akik azonnal felvásárolnak és feljebb tolják az árfolyamot. Az ingatlan piaci befektetők is mindig ezzel érvelnek. Amíg rá nem baxintanak és erre is van esély mivel most egy világpiaci összeomlás réme is fenyeget - csak tessék nézni a mai híreket (de nyugodtan el lehet bagatelizálni - magánügy).
A gyakorlat más mint ezek a "amint esik az árfolyam akkor azonnal visszapumpálják" című logikus következtetések. Mert valahogy mégis esik és esik az az árfolyam...
Azt tetszik elfelejteni hogy az emberek nem számítógépek és nem biztos hogy követni fogják a vázolt logikát.
Sokkal inkább a 65%-osnak van igaza ebben (pár perccel megelőzött a válaszban de még előtte kezdtem el ezt a litániát írni). A bányászoknál is jöhet egy pánik és bizalomvesztés és akkor bukik a szép kis logika.
Jah lehet hogy szemétség a bányász őrület végét várni de ha választani kell akkor a gaming oldalon állok. Azokat a VGA kártyákat amikkel bányásznak elsősorban gamingra találták ki. Már akkor IT-vel és játékokkal foglalkoztam amikor megjelentek a 3dfx kárták (nekem volt) és utána az nvidia előrukkolt a saját megoldásaival (az NV1-el kezdték). Akkoriban amint megjelent a Riva TNT akkor én is vettem (még külföldről hozattam). Utána sorban minden neves VGA-ból volt egy. Majd nem csak játékokhoz használtam őket hanem egyéb 3D-s számításokat igénylő szoftverekhez. Ma már fizikát is GPU-val számolnak. Vagy pl adatbázis motorokat tudnak kisegíteni a GPU-kkal - ami már elég távol áll az eredeti rendeltetéstől de elenyésző számban hsználják erre.
De ez a bányászat őrület már végképp elveszi - kisajátítja - a gaming szektortól a VGA kártyákat. Már ott tartunk hogy egyesek már pusztán a VGA kártyákkal üzérkednek: olcsóbban megvették és később drágábban adják el (de nem használják hanem csak befektetésként tekintenek rájuk). Ez az egész kihatással van a játékiparra is ami most még nem annyira látszik de a jövőben már egyre inkább fog.
A bányászokra visszatérve: nem egy bányásztól olvastam hogy a GPU-k szerintük csak a bányászatra valók és a gamerek bekaphatják. Ezek után nem tudom sajnálni a bányászokat ha borul majd az egész és remélem is hogy fog. Nem rosszindulatból hanem hogy helyreálljon az egyensúly.
Lábjegyzetként: még a bányászósdinak már van egy egyre szélesebb körben terjedő sunyi változata is. A weboldalakról betöltődő bányász scriptek (amiket szerencsére egyre inkább tiltanak egyes böngészők és vírusirtók). Akkor inkább már a reklámok nézegetése :)
Lehet kötekedni. Jó kötekedést kívánok :) Én így gondolom és punktum.
"Ha valamit veszek, 1000-rt majd eladhatom 20 ezerért, de nem teszem, hanem várok, míg lemegy 7 ezerre, az már nem nyereség, hanem bukás."
Nettó baromságot írtál. Természetesen nyereség.
"Te is azok közé tartozol, akik azt hiszik 100K lesz árfolyam."
Tévedésben vagy ismét, én azóta a témában vagyok amikor még csak pár dollár volt. És nem gond ha lemorzsolódnak azok akik csak gyorsan akarnak meggazdagodni és fogalmuk sincs a technológiáról meg arról hogy mi is a lényege a dolognak, miért jött létre.
Örvendetes. Hiszen ez sose volt egy jó ötlet. A bankkártyás fizetés virtuális a tranzakció bármikor visszafordítható egy köztes szereplő kénye-kedve szerint. A Bitcoin tranzakció ezzel szemben visszafordíthatatlan matematikai műveletek szabályozzák.
Utalással kell venni ha már banki művelet.
"Most, hogy zuhan minden, esik vele a bitcoin is."
Független attól. Mint mondtam vagy 5x volt már hasonló.
"Volt már hasonló de nem ilyen."
Milyen? Pl. volt olyan hogy kevesebb mint 1 dollárról ment fel 27 dollárra és utána 3 dollárra esett.
"Már miért ne lenne alternativa? Eddig is folyamatosan születtek kriptopénzek. Majd lesz egyszer egy olyan ami minden szempontból jó az egész világnak."
A kriptopénzekre nincs alternatíva.
"mint általános fizetőeszköz nem jó"
Nem fizetőeszköz, hanem értékmegőrző mint az arany. Mit írtál le? Írd le ide.
"Ezek után nem tudom sajnálni a bányászokat ha borul majd az egész és remélem is hogy fog. Nem rosszindulatból hanem hogy helyreálljon az egyensúly."
A GPU arra való amire a vevő használja, nem te határozod meg. A bányászat nem tud borulni mint mondtam arra van a nehézség változása. Az egyensúly meg úgy áll helyre ha a gyártók többet gyártanak. Ez ennyire egyszerű.
Vagy te ne egyél ezentúl mert az afrikai kisgyerek éhezik és az fontosabb hogy a gyerek egyen.
Én örülök, hogy így állsz ehhez, és szerinted nettó baromság. Remélem a többiek is így látják, előbb lesz a bukás, és helyre állnak az árak végre.
Nincs kijátszhatatlan technólógia, ugye a 51% bányászat kapacitás. Szóval olvass egy picit a témában. Kínában a 2 legnagyobb bányásznak megvan ez.
"2 legnagyobb bányász"
Kevered a bányászt és a bányász poolt. Olvasgass mi a különbség.
De még 2 legnagyobb poolnak sincs annyi, tájékozodj az adatokról.
Szeptemberben volt egy cikk az Indexen a bányász cégről 30 ezer géppel. Akkor ők elég sokat adtak a termelésbe. Akkor már elkezdett felmenni az árfolyam.
Értékmegőrzés akkor lenne, ha mostani válságban felfelé menne.
De ezen héten kiderül, a méretes tőzsdei bukta után, ha elkezd felmenni az ára akkor értékmegörző lehet.
Ha tovább bukik, akkor mindegy lesz. 3-4 hónapon belül, hatalmas mnkanélküliség lesz, és csórók lesznek az emberek megint.
"Milyen? Pl. volt olyan hogy kevesebb mint 1 dollárról ment fel 27 dollárra és utána 3 dollárra esett."
Nem mindegy hogy valamiek az árfolyama pár dollárt (vagy pár százat) ingadozik vagy dollár ezreket. Ezt nem veszed figyelembe hanem csak a százalékot és emiatt sántít az érved. Mint írtam a Bitcoin árfolyam grafikonjára (a kezdetektől napjainkig) sabloként ráillik buborék minta. Ezt már régebben is megjegyeztem egy régi kérdésnél és le lettem oltva azzal hogy mit érthetek én hozzá mert hogy progresszíven nőni fog az értéke az égig. Hát most itt van: megmondtam előre.
"A kriptopénzekre nincs alternatíva."
Pont ez előtt írtam hogy a kriptopénzekre azok új és sokkal jobb generációja lehet alternatíva amit már tényleg elsősorban a világon mindenhol elfogadott fizetőeszközként tartanak majd számon és nem egy újkori aranyláz kellékeként.
"Nem fizetőeszköz, hanem értékmegőrző mint az arany."
Nem az érveinkhez kellene igazítani a valóságot hanem fordítva... A Bitcoin fizetőeszköznek indult nemde? Ezzel szemben elsősorban egy újkori aranyláz alapja lett. Nem értékmegőrző vagy fizetőeszközt hanem "nyerészkedési" befektetési lehetőséget látott benne a legtöbb ember.
"Mit írtál le? Írd le ide."
Dolgozz egy kicsit és keresd vissza te.
"A Bitcoin tranzakció ezzel szemben visszafordíthatatlan matematikai műveletek szabályozzák."
Ezt hátrányként említetted remélem: Pedig milyen jól jött volna a visszafordíthatóság amikor Bitcoint loptak nagy mennyiségben. De sajnos nem visszafordítható. Lehet nézegetni az ellopott BTC-ket csak éppen visszahívni nem. Tényleg a legutóbbi tolvaj elkezdte már szétutalni?
"A GPU arra való amire a vevő használja, nem te határozod meg. A bányászat nem tud borulni mint mondtam arra van a nehézség változása. Az egyensúly meg úgy áll helyre ha a gyártók többet gyártanak. Ez ennyire egyszerű."
Így van nem én mondom meg mire használják de azt sem hogy mire való. De te se és a bányások se! A bányászok is arrogánsan ugyanezt válaszolják: hogy nem a gamerek döntik el hogy mire valók a VGA kártyák (a 3d gyorsító grafikus adapterek - hmmm... érdekes mintha a nevében is benne lenne hogy mire való). A bányászok mégis eldöntötték már hogy mire valók ezek a kártyák: a bányászatra és le vannak szarva a gamerek és a játékipar. Nem kettős mérce ez véletlenül? Hát akkor bányászok is le vannak ejtve és ugyanazt az arroganciát érdemlik...
Mindegy. Ami mostanában történik az árfolyamokkal azt már régebben leírtam itt - akkor le lettem tudatlanozva és vészmadarazva (ezt a szokásotokat úgy látom megtartottátok - de titeket minősít) de nekem és a többi "vészmadárnak" lett igazunk. Megmondtuk előre. Semmi nem tart örökké. A kriptopénzmánia és a bányászat sem. Vége lesz és hamarabb mint gondolnád. Majd akkor visszajövök és leírom azzal kapcsolatban is hogy megmondtam előre. Az érveimet leírtam és lehet figyelni az eseményeket.
"És nem gond ha lemorzsolódnak azok akik csak gyorsan akarnak meggazdagodni és fogalmuk sincs a technológiáról meg arról hogy mi is a lényege a dolognak, miért jött létre."
Helyes. Morzsolódjanak. Ők sokan vannak a kisebb pénzükkel és ők pánikolnak és vonják ki a pénzeiket a Bitcoinból és az altokból. Azaz már nagy részük ki is vonta. Ők voltak azok a boldog-boldogtalanok akik ész nélkül vették mint gyerekek a cukrot és pumpálták az egekbe az árfolyam buborékot ami mostanban elpattant. Megégették magukat és remélhetőleg nem lesznek ismét olyan bolondok hogy újra beszállnak. akik meg eddig csak fontolgatták remélhetőleg tanultak mások hibájából.
"Tévedésben vagy ismét, én azóta a témában vagyok amikor még csak pár dollár volt."
Váljék egészségedre. Több haszna a vita szempontjából úgyse nagyon van - messziről jött ember egyébként is azt mond amit akar. Cinikus én is tudok lenni.
"Vagy te ne egyél ezentúl mert az afrikai kisgyerek éhezik és az fontosabb hogy a gyerek egyen."
Elfogytak az érvek úgy látom és átvette a helyüket a demagóg hasonlat (ha bekopog egy éhező gyerek szvívesen adok neki egy nagy doboz ételt). Legyek én is demagóg? A bányászok telibeszarnak mindent a haszon érdekében. Tönkreteszik a játékipart és lassan környezeti terhelést is jelentenek (azaz csak jelentenének de szerencsére a kedvükért nem fognak új erőműveket építeni hogy az egyre több bányászt kiszolgálják árammal). Nem tudom majd őket sajnálni. Pedig szorult belém empátia. Sokuknak már megtérültek a hardverek. Akkor miért is kellene aggódni?
Nem azért hogy a 65%-osat védjem de nem egy hülyegyerek a témához (szerintem a stílusából ítélve olvastam már más hsz-eit is itt a gyk-n) szóval szerintem tudja mi az a pool. Nem bírom az olyan embereket akik mindenkit lépten nyomon hülyének akarnak nézni. Már épp elég hogy az országot ilyenek vezetik (sry nem akartam politizálni csak valahogy ide illett).
Kár vitatkozni. Nekünk is más az álláapontunk és neked is. Majd meglátjuk hogy kit igazol a jövő.
"Szeptemberben volt egy cikk az Indexen a bányász cégről 30 ezer géppel."
Indexen mi volt és mi a valóság jelenleg az 2 különböző dolog. Közelébe nem vagyunk de az 51% részesedés se okozna semmi problémát ehhez az is kéne hogy az a szereplő önmaga ellen forduljon, irracionálisan viselkedjen. És még ekkor sincs nem orvosolható probléma, hiszen az algoritmus módosítható és a malicious szereplő blokkjai ignorálhatóak konszenzus alapján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!