Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Meg lehet élni havi 22.800...

Meg lehet élni havi 22.800 forintból?

Figyelt kérdés
Aki elveszíti az állását, legfeljebb 3 hónapig kaphat munkanélküli ellátást a munkaügyi központtól. Ha addig nem talál új munkahelyet, jövedelempótló támogatást kérhet a kormányhivataltól, amelynek összege kemény 22.800 forint. Orbánék szerint ennyi elég a kajára egyáltalán?

tegnap 08:29
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 51/81 A kérdező kommentje:
Tartalékot leginkább feleslegből lehet képezni: a bevételednek abból a részéből, amit nem fogyasztásra fordítasz. Felesleg képződéséről alacsony jövedelemszintnél nehéz beszélni. Jelentős a rezsikiadás, drága az élelmiszer, sokan fizetnek hitelt, adótartozást, tartásdíjat, stb. Az állam, pontosabban a kormányzat tehet róla, hogy gatya a gazdaság, vidéken nincsenek normális fizetések és alacsony az életszínvonal. Az államot komoly felelősség terheli a lecsúszott emberekért és azért, hogy szociális háló helyett szociális heló létezik!
tegnap 15:56
 52/81 anonim ***** válasza:
77%
Én szeretnék az usába költözni mert amit össze dolgoztam az évek alatt avval kint igen csak felfutott volna az életszinvonalam..És ha nem is magyaros a szocálisháló munkához kötött de legalább annak jut aki dolgozik..
tegnap 16:14
 53/81 anonim ***** válasza:
44%
Itthon meg a kamu igazságos tb ami bizony de jövedelemfüggő csak nem reklámozzák hogy ha szar segélyes vagy akkor kb elhajtanak hogy nincs is semmi bajod és azt hiszed a rendszer rossz..De aki vaskosan keres vagy külföldi biztosított bezzed a segge lukát is megnézik..
tegnap 16:17
 54/81 anonim ***** válasza:
38%

A jóléti társadalmakban is vannak hajléktalanok (USA, Anglia, Franciország...) és ott sem fenékig tejfel az élet. Az általad áhított szociális háló a te változatodban nem létezik. De maradjunk Közép-Európánál. Mondj egy olyan közép-európai országot ahol az általad elképzelt szociális háló működik.

Az alacsony fizetésedről egy picit te is tehetsz. Te írtad alá a szerződésedet, hogy aprópénzért dolgozol. Ha nem vagy hajlandó ennyiért dolgozni, akkor a cég keres mást. Sokan hajlandóak ingázni a magasabb bérért. Te miért nem.

Én kiszállok ebből a meddő vitából. Béke Veled, de akkor sincs igazad.

tegnap 16:18
 55/81 anonim ***** válasza:
75%
Nem alacsony a fizetésem én sosem kerestem rosszul..De hányok ettől a lenéző stílustól..Nem járok sem segélyért se nem szoktam táppénzen lenni ..Ettől függetlenül gáz hogy lenézik a szegényeket..
tegnap 16:24
 56/81 anonim ***** válasza:
0%
Ostobák vitáznak Karácsonykor
tegnap 16:29
 57/81 anonim ***** válasza:
73%
A nemostobák pedig ostobáznak karácsonykor? 😂😂😂
tegnap 16:35
 58/81 anonim ***** válasza:
0%
Igen és az ostobák kérdeznek hülyeséget
tegnap 18:06
 59/81 anonim ***** válasza:
69%

"Aki elveszíti az állását, legfeljebb 3 hónapig kaphat munkanélküli ellátást a munkaügyi központtól."

Kezdjük ott, hogy az valójában nem 3 hónap. Tegyük fel, hogy január 1.-én közli a főnököd, hogy ki vagy rúgva. Legalább 30 nap a felmondási idő, ami alatt nyilván már elkezdhetsz új munkát keresni. Februárban megkapd a kilépő papírokat és a januári fizudat, bejelentkezel álláskeresésire, amit kapsz március, április és május hónapokban. Ez 4 teljes hónap. Azért azalatt már lehet új munkát találni.

Ja, és persze okos embernek van pár havi tartaléka arra az esetre, ha elveszítené a munkáját.

"Nem lehetne valahonnan máshonnan elvenni, hogy több jusson a rászorulóknak?"

De, lehetne pl a gyerekgyárosok támogatásából elvenni, de akkor is az egészségügybe és az oktatásba tenni, nem az ingyenélőket támogatni.

"3 hónap alatt lehet új állást találni egy kistelepülésen?"

Úgy, hogy máshol keresgélsz, vagy távmunkában dolgozol, amit a kistelepülésen is lehet végezni.

"Nem adódhat olyan élethelyzet, ami miatt kicsúszol a 3 hónapból?!"

Dehogynem! Pont ezért kell, hogy legyen valamennyi tartalékod!

"Az állam köteles lenne megfelelően gondoskodni az állampolgárairól!"

Nem! Az állam segít ha kell, de az egyéni felelősség nagyon fontos. Nyilván, aki pl betegség miatt nem tud dolgozni, azt segíteni kell, de aki tud, annak bőven elég ha kap egy kis lökést, hogy tovább dolgozzon.

"Táppénz szerintem nem jár munkanélküli segély időszaka alatt"

De jár, mivel akkor is biztosított vagy.

"A keresetpótló biztosításról tényleg nem tudom, hogy micsoda."

Az, hogy amíg van munkád, fizeted a biztosítást, és munkanélküliség esetén a biztosító fizet neked.

"Csak azt mondom, hogy egyfajta létpénzt, létminimumot biztosítson az állam."

Ebben az országban? Megőrültél? Van egy elég széles réteg, aki egy ilyen támogatás esetén soha a büdös életben nem akarna dolgozni.

"Vannak pl. az átvert hitelkárosultak"

Azokra gondolsz, akik pénzügyi analfabétaként erőn felül vettek fel hitelt és aztán belebuktak? Ha valaki olyan hülye, hogy a fizetése 40-45%-áig eladósodik, az magára vessen!

"Tartalékot leginkább feleslegből lehet képezni: a bevételednek abból a részéből, amit nem fogyasztásra fordítasz. Felesleg képződéséről alacsony jövedelemszintnél nehéz beszélni. Jelentős a rezsikiadás, drága az élelmiszer, sokan fizetnek hitelt, adótartozást, tartásdíjat, stb."

Igen, pont ezért kell az igényeket a lehetőségekhez igazítani. Aki minimálbért keres, az ne akarjon saját lakást, ne vegyen fel hitelt, hanem béreljen egy szobát. Élelmes ember legalább a jövedelme 5-10%-át félreteszi.

Nem feltétlen az a baj, hogy csak 3 hónap a munkanélküli, mert azalatt azért lehet munkát találni. Inkább az a gond, hogy a minimálbér a plafon. Elég gáz, hogy mondjuk éveken keresztül fizeted a járulékokat egy 1 milliós fizetés után, aztán munkanélkülire meg ugyanúgy minimálbért kapsz, mint aki csak feleannyi járulékot fizetett, mint te.

A TB szintén: nevetséges, hogy én pl. havi közel 200 ezer TB járulékot fizetek, és mégis muszáj vagyon magánegészségügybe járni, mert egy szimpla vizsgálatra is 3 hónapra tudnak időpontot adni.

tegnap 18:49
 60/81 anonim ***** válasza:
42%
Te szerencsétlen ha valakit kirúgnak annak nem igen van 30 nap felmondási ideje.
tegnap 18:58
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!