Banif plus Banktol valaki mar kapott ertesitest akinek deviza hitele volt?
Most beszéltem az MNB Ügyfélszolgálatával.
Azt kérték, hogy minél többen jelezzék, hogy ma sem kaptak levelet, aki pedig benn volt és azt az infót kapta, hogy nem is adták fel, szintén jelezze, mert ez fontos információ számukra, hiszen ők pont az ellenkezőjét tudják a banktól.
ugyfelszolgalat@mnb.hu
40/203-776
Sziasztok!
Én is várom még az elszámolást a Bank Plustól, ami ezidáig nem jött meg. 2008-ban vettem fel 3M Ft CHF hitelt, amit 2009. év végén egy összegben vissza is fizettem.
Elolvastam a hozzászólásokat, és ezek nagy többségéből az derül ki, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen visszatérítést is várnak a banktól.
Egy egyszerű példán keresztül megpróbálom leírni, hogy mire is számíthatunk.
(Hozzá teszem, hogy egy 2,1 M Ft-os Budapest Autós hitelnél, amit 30 hónapig fizettem, majd utána egy összegben visszafizettem, 190e Ft visszatérítést kaptam, amit már régen vissza is utaltak.)
Tehát:
Az elszámolási tv. arról rendelkezik, hogy a bankoknak vissza kell fizetniük a tisztességtelenül felszámított összegeket.
Ez 2 részből tevődhet össze:
1. egyoldalú kamatemelés: pl. a szerződés aláírásakor megegyeztünk egy hitel kamatban pl. 17%, majd a bank ezt önkényesen felemelte. Ilyenkor a kamatemelés miatti többletfizetést kell visszatéríteniük.
2. árfolyamrés: pl. valaki felvett 1 M Ft összegű CHF hitelt, ami CHF-ben számolva 6500 CHF (154 FT/CHF árfolyam). Az egyszerűség kedvéért ezt egyenlő részletekben kell kamatostul visszafizetni, mondjuk 60 db 166 CHF összegű csekken. (Ezt ha kiszámoljuk a kezdeti 154 Ft-os Frankkal, akkor a teljes futamidő alatt 1533840 Ft-ot jelent. Ha a Frank árfolyama erősödik, akkor nyilván több lesz a visszafizetett összeg. Így jönnek ki az 1 Millós hitelnél a 2 M Ft feletti visszafizetések. Na ezzel a Bank nem foglalkozik, mivel az árfolyam változások hatásait az ügyfél viseli. Tehát teljesen felesleges ezt számolgatni, hogy mennyivel fizettünk vissza többet, mint a szerződéskor megállapított, mivel azután nincs visszatérítés.)
Az árfolyamrésre visszatérve, tehát a példában szereplő hitelnél a kezdeti árfolyam 154 Ft volt. Mondjuk az első hónapban erősödött a Frank, akkor az árfolyam 158 Ft volt. A 158 Ft-os árfolyamot az MNB jegyezte, de a bank nem annyiért adta nekünk a Frankot, hanem rátett pl. 4 Ft árfolyamrést ami 162 Ft-os CHF árfolyamot jelent esetünkben, így a 166 CHF-es törlesztő részletünk 26228 Ft helyett 26892 Ft lett (166X158 és 166X162). Az így keletkezett 664 Ft a tisztességtelenül felszámított összeg. A számolásnál azért ez nem ilyen egyszerű, mert az első hónapban keletkezett 664 Ft túlfizetésünk átszámolja a teljes futamidős visszafizetéseket, ugyanúgy mint az egyoldalú kamatemelés, de viszonyításnak megfelelő.
Úgy gondolom, hogy valamelyest akkor tudjuk visszaellenőrizni a visszatérítés összegét, hogy megnézzük hogy mennyi volt a havonta esedékes CHF törlesztésünk, megnézzük, hogy ezt milyen CHF/Ft árfolyamon számolták át nekünk, és hozzátesszük az akkori MNB árfolyamot is. Így a példában szereplő sok 4Ft-okból jön össze az összeg. A bankok által visszatérített összegek azért is lehetnek eltérőek, mert az egyik bank 4 Ft, a másik 3 Ft, a harmadik 5 Ft és így tovább árfolyamrést tett az árfolyamra.
Remélem érthetően fogalmaztam, de nagyjából ez lenne a lényeg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!