Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Adósság öröklése? Sehogyan...

Adósság öröklése? Sehogyan sem bújhatunk ki alóla a testvéremmel?

Figyelt kérdés
A szüleim hitelt vettek fel, adóstársként megjelölve engem és a kisöcsémet aki még kiskorú. Volt is ebből probléma, a gyámhatóságnál, hogy kiskorút nem is lett volna szabad, de aztán végül senki nem lépett semmit. Mi most a párommal albérletben lakunk, van egy kislányunk, a testvérem még általános iskolás. a hitel nagyon magas, nem tudom a pontos összeget, de havi száz ezer körül mozog a törlesztő. Még legalább 30 évig kell fizetni. A szüleim nem fogják tudni ennyi ideig fizetni, arról meg ne is beszéljünk, hogy ha történik velük valami. Mi nem fogunk tudni havonta száz ezret kifizetni, akkor éhen halunk, a kisöcsém meg főleg nem fog tudni. Én nem is értem, most szülőként belelátva ebbe, soha az életben nem tennék ilyet a gyerekemmel, hogy mikor még beleszólása sincs a dolgokba előre adósságot rakok a fejére. Én eleve nem akartam ezt az egészet már akkor sem.
2013. aug. 23. 10:17
1 2 3 4 5 6 7
 61/65 A kérdező kommentje:

Istenem, tényleg nagyon hálás vagyok a sok segítő válaszért :) :)

Anyukám egy hitelügyintéző és követeléskezelő cégnél dolgozik ,így eddig azt hittem ért hozzá :D

Az elmúlt két évben kétszer is aláírtunk valami árfolyamrögzítést, vagy csökkentést már nem is tudom mi volt a neve, azóta valamivel kevesebb a törlesztő, de még így is havi száz ezer körül mozog az összeg.

Eddig még soha nem volt olyan, hogy nem tudták volna fizetni, nem volt még elmaradásuk, én amiatt aggódom, hogy a fő megélhetési forrásuk záros időn belül ( 2-3 év) meg fog szűnni, és akkor nem tudom, hogy fogják tudni fenntartani a házat, magukat, a testvéremet, és még a törlesztőt is.

Természetesen megírok mindent :)

Tegnap sajnos nem jutottam el a bankba, de ma nagyon remélem, hogy el tudom intézni, azt olvastam az interneten, hogy kb. 5 napon belül van meg az eredmény, mármint ennek a listának az eredménye.

Őszintén köszönöm a válaszokat :)

2013. aug. 24. 09:23
 62/65 anonim ***** válasza:
78%

58-as válaszoló.

"Valaki írta, hogy ha megöröklöd a házat (a szüleid elmúlása után), akkor eladod és az árából kifizeted a hitelt.

Hatalmas hülyeség!

Jelzálog esetén ún. terhelési és elidegenítési tilalom kerül az ingatlanra. A bank engedélye nélkül nem lehet megváltoztatni a tulajdonjogi helyzetét a háznak. A bank pedig addig ki nem adja az engedélyt, amíg egy fillér tartozás is van rajta."

Semmi akadálya nincs egy jelzáloggal terhelt ingatlan eladásának. Ilyen esetben úgy történik az eladás, hogy az eladó hoz a bankjából egy hivatalos Tartozás Kimutatást, amin szerepel a fennálló tartozás a lezárási díjakkal együtt és szerepel rajta az a szövegrész is, hogy "a fenti összeg megfizetése után a bank kiadja a jelzálog törlési engedélyt". Ez alapján az igazolás szerint a vevő a vételárból már közvetlenül a hitelező banknak utalhatja a megfelelő részt és így lehet végtörleszteni a hitelt.

Gyakran még akkor is el lehet adni egy ingatlant manapság, ha több rajta a hitel, mint amennyiért eladható, de ekkor "elvi hozzájáruló nyilatkozatot" kell kérni a hitelező banktól, hogy a vételár beérkezését követően kiadja a jelzálog törlési engedélyt.

2013. aug. 24. 09:48
 63/65 anonim ***** válasza:
100%

cseresznyefa meg a #60-as hozzászóló:

Pontatlanul fogalmaztam. A bank hozzájárulása nélkül nem adható el, úgy értettem.

A terhelési és elidegenítési tilalom rajta van.

Nem riogattam meg terjesztettem hülyeséget!

2013. aug. 25. 14:01
 64/65 anonim ***** válasza:
Mi történt azóta, kedves kérdező?
2018. máj. 17. 19:36
 65/65 anonim ***** válasza:
Nem tudom mennyire aktuális. És ha kiadnátok, nem jöttmenteknek albérletbe?
2021. júl. 22. 13:48
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!