Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Adósság öröklése? Sehogyan...

Adósság öröklése? Sehogyan sem bújhatunk ki alóla a testvéremmel?

Figyelt kérdés
A szüleim hitelt vettek fel, adóstársként megjelölve engem és a kisöcsémet aki még kiskorú. Volt is ebből probléma, a gyámhatóságnál, hogy kiskorút nem is lett volna szabad, de aztán végül senki nem lépett semmit. Mi most a párommal albérletben lakunk, van egy kislányunk, a testvérem még általános iskolás. a hitel nagyon magas, nem tudom a pontos összeget, de havi száz ezer körül mozog a törlesztő. Még legalább 30 évig kell fizetni. A szüleim nem fogják tudni ennyi ideig fizetni, arról meg ne is beszéljünk, hogy ha történik velük valami. Mi nem fogunk tudni havonta száz ezret kifizetni, akkor éhen halunk, a kisöcsém meg főleg nem fog tudni. Én nem is értem, most szülőként belelátva ebbe, soha az életben nem tennék ilyet a gyerekemmel, hogy mikor még beleszólása sincs a dolgokba előre adósságot rakok a fejére. Én eleve nem akartam ezt az egészet már akkor sem.
2013. aug. 23. 10:17
1 2 3 4 5 6 7
 21/65 anonim ***** válasza:
83%
Amugy azért gondoltam hogy jelzálogkötelezett vagy mert velem ugyanezt csinalta az anyam. 19 voltam már a ház fele az enyém volt másik a tesómé anyám haszonlvezete volt apám meghalt. És anyám úgymond rákényszerített hogy írjam alá azzal a szöveggel amíg az en kenyeremet eszed meg mehetsz amerre látsz meg kidobálom a ciccaidat stb.mehetsz az utcára mikor ellenkezni akartam. Még az a mázlim hogy nem adostárs vagyok mert a bátyám az mert neki már volt jövedelme 21 volt. Most anyám nem fizet bátyámon be fogjAk hajtani a külónbózetet az árverés és a tartozás közt én csak a házrézsem értékéig felelek. De nagy felelőtlenség volt anyámtól ezt ránkhúzni. És amúgy megértelek mert miértnne írnád alá ha a szülőd erre kér nem feltételezed hogy rosszat akar nem?
2013. aug. 23. 10:44
 22/65 anonim ***** válasza:
28%
Na ezért nem vonnám be a gyerekeimet ilyesmibe, hiszen akaratukon kívül válnak adóssá. :( Ha lemondasz az örökségről, fizetned sem kell.
2013. aug. 23. 10:46
 23/65 anonim ***** válasza:
97%

Ahogy már mondták, iskolás, főleg kiskorú emberek nem lehetnek adóstársak, mert nincs jövedelmük. A bank sem hülye, ő biztosítékot akar arra, hogy visszakapja a pénzét, ezért leellenőrzi az adóstársakat is.

Szóval kérd el azt a szerződést a szüleidtől, mert szerintem ott valami sumákolás van. Ha megvan a másolat, akkor azzal lehet ügyvédhez menni, hogy mondja el mi is van odaírva, mit jelent ez rátok nézve.

Ha nincs pénz ügyvédre, ügyészségeken, bíróságokon van heti egy nap "panasznap", amikor ingyen lehet kérni jogi tanácsokat, segítséget az ott dolgozóktól, akik ugyanolyan jogászok, mint az ügyvédek, csak a "másik oldalon" vannak.

24/65 A kérdező kommentje:

igen,ha jobban belegondolok, lehet, hogy igazad van, nekem akkor csak diákmunkám volt, fix jövedelmem nem.

Nekem is ezt mondták, fel se merült bennem, hogy nem írom alá.

Én sose tennék ilyet a gyerekemmel :(

25/65 anonim ***** válasza:
Ha még élnek a szüleid, akkor nem lehettek örökösök. Ha a ti neveteken van a ház, akkor tulajdonosok vagytok. Az adóstárson pedig behajtják a tartozást. A Banknál is érdeklődj, hogy eladhatjátok-e a házat?
2013. aug. 23. 10:47
 26/65 anonim ***** válasza:
Na mégegyszer, mert ugy látom meg mindig nem értik páran: ha a kérdező valóban adostars, vagy kezes, hiába mond le az oroksegrol, a hitelt bizony neki kell fizetnie.
2013. aug. 23. 10:48
 27/65 anonim ***** válasza:
24%
Ha jelzáloghitel van rajt nem lehet eladni
2013. aug. 23. 10:52
 28/65 A kérdező kommentje:

Én olyan szinten nem értek hozzá, hogy azt sem tudom, milyen hitel van rajta.

Aláírtam a papírokat amit kellett, mert a szüleim azt mondták.

Iskolába jártam, velük éltem, olyan nem volt, hogy nem írom alá.

Most már persze késő bánat, meg mérges vagyok, mert szerintem egy szülőnek a gyermeke jövőjét nem adóssággal kéne megnehezíteni.

El fogom kérni a papírokat, mert most az egész egy nagy homályos katyvasz és azt sem tudom, hogy milyen hitel ez.

Amit tudok: fundamenta lakáskassza is volt a dologban.

Az öcsémnek, nekem és a szüleimnek is tulajdonrészünk van a házban.

Valamint a szüleim elmondása szerint adóstársak vagyunk, de amit itt írtatok, nem lehetünk adóstársak mert a szerződéskötéskor nem volt jövedelmünk. Öcsémnek pedig még most sincsen.

Azt tudom, hogy két árfolyamrögzítés( vagy csökkentés már nem tudom) is volt azóta, és akkor is kellettem én, hogy aláírjak mindent, illetve a gyámhatóság által kiküldött képviselő, aki az öcsémet képviselte.

2013. aug. 23. 10:57
 29/65 anonim ***** válasza:
91%

Egy kiskorú gyerek nem lehet sem adóstárs, sem kezes, hát nincs jövedelme, hogy kezeskedhetne már a hitel visszafizetéséről?!

Minden szerződést össze kell szedni és ügyvédhez kell fordulni. Azt is jó lenne tudni, az ingatlannak ki a tulajdonosa, mert ha te és öcséd, az szívás, bár azon túl a bank nem tud veletek sokat kezdeni, hogy elárverezi a házat, hiszen ezen túl semmitek sincs, a rosszabb, hogy BAR listára kerültök és nem lesztek hitelképesek többé.

Ha a ház a szüleitek nevén van, akkor ha elhaláloznak, visszautasítjátok az örökséget, vagy ha az öröklött vagyon nagyobb, mint a tartozás, elfogadjátok. Az örökös csak a pozitív örökség erejéig felel az örökölt tartozásért, a magánvagyonával nem .

2013. aug. 23. 11:01
 30/65 anonim ***** válasza:

Én ezt nem is tudtam, hogy ha kezes valaki, és lemond az örökségéről, akkor is ki kell fizetnie...

De szerintem nincs sok választásod. Vagy azt a részt támadjátok meg, hogy az öcsét kiskorú volt, vagy ha esetleg úgy alakul, hogy öröklitek a házat akkor eladjátok. Ér annyit, mint a hitel?

2013. aug. 23. 11:05
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!