Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Adósság öröklése? Sehogyan...

Adósság öröklése? Sehogyan sem bújhatunk ki alóla a testvéremmel?

Figyelt kérdés
A szüleim hitelt vettek fel, adóstársként megjelölve engem és a kisöcsémet aki még kiskorú. Volt is ebből probléma, a gyámhatóságnál, hogy kiskorút nem is lett volna szabad, de aztán végül senki nem lépett semmit. Mi most a párommal albérletben lakunk, van egy kislányunk, a testvérem még általános iskolás. a hitel nagyon magas, nem tudom a pontos összeget, de havi száz ezer körül mozog a törlesztő. Még legalább 30 évig kell fizetni. A szüleim nem fogják tudni ennyi ideig fizetni, arról meg ne is beszéljünk, hogy ha történik velük valami. Mi nem fogunk tudni havonta száz ezret kifizetni, akkor éhen halunk, a kisöcsém meg főleg nem fog tudni. Én nem is értem, most szülőként belelátva ebbe, soha az életben nem tennék ilyet a gyerekemmel, hogy mikor még beleszólása sincs a dolgokba előre adósságot rakok a fejére. Én eleve nem akartam ezt az egészet már akkor sem.
2013. aug. 23. 10:17
1 2 3 4 5 6 7
 41/65 anonim ***** válasza:
91%
10 éve sem engedték meg a jogszabályok, hogy kiskorú adóstárs lehessen. Az lehet a helyzet, mint amire cseresznyefa fórumtárs gondol, kellett a tulajdonosi hozzájárulásotok ahhoz, hogy az ingatlan jelzáloggal terhelhető legyen. Ez esetben nektek a hitelhez nincs közötök, de a legjobb az lesz, ha elsőnek bemész az illetéket pénzintézethez és kikérsz minden információt.
2013. aug. 23. 12:47
 42/65 anonim ***** válasza:
96%

Azt gyanítom, hogy édesanyád sem tudja, hogy mit írtatok alá, miért kellettetek a hitelfelvételnél. Elképzelhető, hogy valóban azt hiszi, hogy adóstársak vagytok, nem átvágni akar.

Tehát marad amit a többiek is már ajánlottak: a bankban érdeklődjél.

2013. aug. 23. 12:50
 43/65 anonim ***** válasza:
84%
Értsd mar meg, akar mit mond anyád, kiskoru nem lehet adostarsnak. Se most, se tavaly, se ötven evvel ezelőtt két okból. Egyrészt mert jogilag nem önálló személy, nem vonható felelősségre, kiskoru, másrészt meg nincs jövedelme, amivel fel élhetne. Bocs, hogy ilyet mondok, de anyád vagy szivat, vagy szimplán hulye.
2013. aug. 23. 12:53
 44/65 anonim ***** válasza:
98%

Van még egy ötletem, hogy megbizonyosodj, adóstárs vagy-e a hitelben.

A Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nyilvántartott adataidat ingyenesen lekérheted pl a számlavezető bankodnál. 2011-től már mindenkinek minden hitelét felvezetik oda.

Ott egyértelműen szerepel, hogy adós/adóstárs vagy-e bármilyen hitelben.

2013. aug. 23. 12:55
 45/65 A kérdező kommentje:

Kedves 43-as! Felfogtam! Megkérlek szépen, hogy ne ilyen stílusban beszélj velem, mert nagyon rosszul esik és megalázónak érzem. Megértettem amit leírtatok és édesanyámnak is elmondtam. Nem arról van szó, hogy megértem-e vagy sem, egyszerűen csak felhívtam és elmondtam mit mondott.

Nem vertem az asztalt, hogy igenis adóstárs vagyok, csak gondoltam megosztom Veletek segítő válaszolókkal, hogy mit mondott nekem az anyukám.

Kedves Cseresznyefa!

Nagyon szépen köszönöm a tippet! Ezt bármelyik kihelyezett banknál meg tudom oldani? Nekem más banknál van számlám, mint amilyen banknál a hitel lett folyósítva.

Tehát pl. ha bemegyek a kerületi OTP bankba, akkor ott kikérhetem ingyenesen ezt az információt? És akkor a szüleim sem tudják meg, hogy ennyire kutakodok a dolog után?

Félek, hogy megharagszanak, hogy ennyire érdekel a dolog.

De én is verem a fejem, hogy csak most kezdett el ennyire érdekelni.

És őszintén nagyon hálás vagyok, hogy ilyen sokan segítetek, ennyi válasz érkezett, nem gondoltam volna.

Komolyan meghatódtam, még a könnyem is folyik :)

Van még összetartás a világon :)

Kimondhatatlanul jól esik, hogy ennyien írtok itt nekem és segítetek és tanácsokat adtok!

Nem tudom elégszer megköszönni!! :)

2013. aug. 23. 13:01
 46/65 anonim ***** válasza:
16%
Ahhoz a bankhoz kell menned, amelyik a hitelt folyósította.
2013. aug. 23. 13:05
 47/65 anonim ***** válasza:

Igen, a saját számlavezető bankodnál van lehetőséged kikérni...

[link]

2013. aug. 23. 13:06
 48/65 anonim ***** válasza:
93%
A KHR státuszt díjmentesen ott a legegyszerűbb lekérdezni, ahol van lakossági folyószámlád. (Nem muszáj oda menni, ahol a szüleid a hitelt felvették.)
2013. aug. 23. 13:42
 49/65 anonim ***** válasza:
93%
A KHR státuszod lekérdezése (pozitív, negatív) miatt nem kell aggódnod, mert ezt tőlük függetlenül, gyakorlatilag bármikor lekérheted. A nyilvántartásból ki fog derülni, hogy bármilyen meglévő hitelben adósként, adóstársként szerepelsz-e, illetve az is, hogy van-e rólad "negatív" tartalom.
2013. aug. 23. 13:55
 50/65 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a segítséget! :)

Akkor ezt minél hamarabb kiderítem!

És amint el tudok utazni, elmegyek abba a bankfiókba ahol a hitelt folyósították!

Köszönöm :)

2013. aug. 23. 14:11
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!