Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Adósság öröklése? Sehogyan...

Adósság öröklése? Sehogyan sem bújhatunk ki alóla a testvéremmel?

Figyelt kérdés
A szüleim hitelt vettek fel, adóstársként megjelölve engem és a kisöcsémet aki még kiskorú. Volt is ebből probléma, a gyámhatóságnál, hogy kiskorút nem is lett volna szabad, de aztán végül senki nem lépett semmit. Mi most a párommal albérletben lakunk, van egy kislányunk, a testvérem még általános iskolás. a hitel nagyon magas, nem tudom a pontos összeget, de havi száz ezer körül mozog a törlesztő. Még legalább 30 évig kell fizetni. A szüleim nem fogják tudni ennyi ideig fizetni, arról meg ne is beszéljünk, hogy ha történik velük valami. Mi nem fogunk tudni havonta száz ezret kifizetni, akkor éhen halunk, a kisöcsém meg főleg nem fog tudni. Én nem is értem, most szülőként belelátva ebbe, soha az életben nem tennék ilyet a gyerekemmel, hogy mikor még beleszólása sincs a dolgokba előre adósságot rakok a fejére. Én eleve nem akartam ezt az egészet már akkor sem.
2013. aug. 23. 10:17
1 2 3 4 5 6 7
 51/65 anonim ***** válasza:
94%

Mehetsz a saját számlavezető bankodba, ezt írjuk, nem kell a hitelt folyósítóhoz, ezt írtuk:)

Vagyis oda menj, ami közelebb van neked...

Kitartás!

2013. aug. 23. 14:19
 52/65 anonim ***** válasza:
91%
Nem kell elutaznod abba a bankfiókba, ahol a szüleid felvették a hitelt. Bőven elég, ha egy hozzád legközelebb eső, ugyanolyan bankba bemész és elmondod, mi a problémád. Hivatkozz arra, hogy még nagyon fiatal voltál és aláírattak veled valamilyen hitelszerződés kapcsán papírokat és Te szeretnél utána járni, hogy ez mi volt.
2013. aug. 23. 14:22
 53/65 anonim ***** válasza:
71%

Kiegészítés. Az utóbbi válaszom már arra vonatkozott, hogy kiderítsd, mit írtál alá a szüleid hitelénél, milyen szereplő vagy abban a hitelben.

A KHR-t a saját számlavezető bankod bármelyik bankfiókjában is kikérheted.

2013. aug. 23. 14:25
 54/65 A kérdező kommentje:

Értettem amit írtatok :)

Ti értettek akkor félre engem.

A listát kikérni ide fogok menni a saját számlavezető bankomhoz.

A hitelpapírokért megyek majd abba a bankba, ahol a hitel lett intézve. ( mert teljesen más bank és a kerületben nincs is ilyen )

Csak ezt szerettem volna leírni :)

Lehet nem fogalmaztam érthetően, mert siettem :D

2013. aug. 23. 14:26
 55/65 A kérdező kommentje:

Igen, igen értem :) :)

Csak a közelben nincs olyan bankfiók, sem a kerületben :) Legközelebb az van, ahol lett intézve. Ezért fogok majd oda menni :)

2013. aug. 23. 14:27
 56/65 anonim ***** válasza:
71%
Jah, oké, azt hittem mi írtuk félreérthetően:)
2013. aug. 23. 14:29
 57/65 A kérdező kommentje:

Nem :)

Mindent tökéletesen írtatok le és nagyon hálás vagyok :)

Csak már kapkodtam az írással, mert a kislányom ebédelt, aztán mindenhová került a dologból :D

De értek mindent, köszönöm.

A listát már ma megkérdezem a bankban, a papírokat meg amint lesz lehetőségem eljutni az adott bankhoz, akkor kikérem :)

Köszönöm szépen még egyszer, nagyon nagyon hálás vagyok!!! :)

Eszméletlenül sokat segítettetek! :) <3

2013. aug. 23. 14:31
 58/65 anonim ***** válasza:
90%

Mint érintett, minden dokumentumhoz hozzáférhetsz és a banknak nem is érdeke ezt megtagadni. (Nem is tehetné.)

Értesíteni pedig senki nem fogja a szüleid, hogy valaki ma kérte ki ennek az aktáit.

Az ingatlanról tulajdoni lapot sem ártana kérni.

A banki papírok gondolom nem pár oldalból állnak és ha nagyon nem értesz hozzá, nem ártana ügyvédhez fordulni velük. Illetve ha ismersz pénzügyekben jártas személyt ő ugyanúgy meg tudja mondani, hogy mi a helyzet.

Amúgy osztom a többiek véleményét: adóstárs nem lehetsz. A törvények már 10 éve is kizárták.

Szerintem anyukád sincs tisztában a fogalmakkal, összefolynak kicsit a dolgok és lehet, hogy az "adóstárs" fogalom maradt meg neki is a fejében.

A jelzálogkötelezett csak a jelzáloggal terhelt ingatlannal (illetve annak tulajdoni hányadával) felel.

Viszont ha a szüleid vagy egyikük is elhuny, akkor az örökségbe beletartozik a vagyon és a tartozás is.

Egyben lehet lemondani róla, válogatni nem lehet.

Viszont ha elfogadod az örökséget és több a tartozás mint amennyit ér a vagyon, akkor csak a vagyon értékéig öröklöd a tartozást.

Pl. 30 millió az adósság amit örökölsz. 18 millió a vagyon. Akkor csak 18 millió követelhető rajtad.

A vagyonba természetesen beletartozik ház, autó, föld, bankszámlapénz, stb...

Erre nagyon kell figyelni, mert csak a házról nem tudsz külön lemondani és nem csak annak értékéig leszel adós.

Valaki írta, hogy ha megöröklöd a házat (a szüleid elmúlása után), akkor eladod és az árából kifizeted a hitelt.

Hatalmas hülyeség!

Jelzálog esetén ún. terhelési és elidegenítési tilalom kerül az ingatlanra. A bank engedélye nélkül nem lehet megváltoztatni a tulajdonjogi helyzetét a háznak. A bank pedig addig ki nem adja az engedélyt, amíg egy fillér tartozás is van rajta.

De oké, ezt valaki nem tudja. De azt mindenki beláthatja, hogy hitelt senki nem vállal át manapság, hitellel terhelt ingatlannak az említése is elriaszt mindenkit.

A bank még gondolom nem mondta fel a hitelszerződést. Tehát meg kellene próbálni velük tárgyalni. A szüleidnek kellene (ők az adósok).

Nem gyakori, de van amikor el lehet érni eredményeket. Főleg ha már régóta fizet az adós, akkor esetleg hajlandóak újratárgyalni dolgokat. Törlesztőrészlet nagysága, stb...

De nem szabad megvárni, hogy felmondja a hitelszerződést. Húzni-halasztani a nem szabad.

Biztos hallottad a hírekben, mostanában gyakran szerepel, hogy a kormány újabb adósmentő csomagot tervez.

Gondolom devizahitelről van szó. Úgy néz ki, hogy talán forintosítani fogják és talán kedvezményesen.

Ezáltal a törlesztő is csökkenni fog, illetve maga az adósság is.

Lehet, hogy így már tudják fizetni a szüleid és ami miatt aggódsz elhárul a fejed felül. (Ideig vagy végleg.)

Persze, hogy mikor lesz ebből törvény, nem lehet még tudni, de esetleg jó lenne ha addig ki bírnának tartani és nem lenne 90 napon túli nemfizetésük.

Árfolyamgáttal nem próbálkoztak korábban?

2013. aug. 23. 21:32
 59/65 anonim ***** válasza:
87%
Ha megtudsz valamit, írd már meg légyszives. Mostmár érdekelne, hogy valójában mit is írattak alá veletek. Gondolom a többi válaszadó közül is többeket érdekel. Köszi.:)
2013. aug. 23. 22:09
 60/65 anonim ***** válasza:
58/59-es! szerinted akkor nem is lehet eladni hitelell terhelt házat?? hülyeség, mi is eldatuk, konkréten úgy, hogy a bank engedélye is kellett de meg lehet csinálni, kérlek ne riogass ilyenekkel senkit!!
2013. aug. 24. 08:37
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!