Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Adósság öröklése? Sehogyan...

Adósság öröklése? Sehogyan sem bújhatunk ki alóla a testvéremmel?

Figyelt kérdés
A szüleim hitelt vettek fel, adóstársként megjelölve engem és a kisöcsémet aki még kiskorú. Volt is ebből probléma, a gyámhatóságnál, hogy kiskorút nem is lett volna szabad, de aztán végül senki nem lépett semmit. Mi most a párommal albérletben lakunk, van egy kislányunk, a testvérem még általános iskolás. a hitel nagyon magas, nem tudom a pontos összeget, de havi száz ezer körül mozog a törlesztő. Még legalább 30 évig kell fizetni. A szüleim nem fogják tudni ennyi ideig fizetni, arról meg ne is beszéljünk, hogy ha történik velük valami. Mi nem fogunk tudni havonta száz ezret kifizetni, akkor éhen halunk, a kisöcsém meg főleg nem fog tudni. Én nem is értem, most szülőként belelátva ebbe, soha az életben nem tennék ilyet a gyerekemmel, hogy mikor még beleszólása sincs a dolgokba előre adósságot rakok a fejére. Én eleve nem akartam ezt az egészet már akkor sem.
2013. aug. 23. 10:17
1 2 3 4 5 6 7
 11/65 A kérdező kommentje:

Annak idején volt szerződéskötés több helyre kellett menni, bankba, ügyvédhez, mindig volt jelen egy gyámhivataltól kiküldött valaki, aki a testvéremet képviselte. Nagyon sok papírt alá kellett írni. Akkor én még iskolába jártam, a szüleimmel éltem, így egyrészt fogalmam sem volt róla, mit írok alá, szüleim nem magyarázták el ,másrészt nem is volt választásom, alá kellett írnom, mert a szüleim azt mondták, arról pedig nem tudtam, hogy ez azt fogja magával vonni, hogy fizethetünk látástól vakulásig.

Most már felnőttként, szülőként látom, hogy ez micsoda és nagyon mérges vagyok a szüleimre. A szüleim azt mondják adóstársak vagyunk, állítólag ezt írtuk alá, de ezt akkor nem mondta el nekem senki.

2013. aug. 23. 10:35
 12/65 A kérdező kommentje:
Volt abból probléma a legutóbbi papírozásnál, hogy kiskorú a testvérem, és kiskorú volt a szerződés megkötésekor is, de aztán végül nem lett belőle semmi.
2013. aug. 23. 10:37
 13/65 anonim ***** válasza:
100%
Kérj egy másolatot a papírból és menj el egy ügyvédhez!
2013. aug. 23. 10:37
 14/65 anonim ***** válasza:
32%

Csak akkor bújhattok ki, ha nem fogadjátok el az örökséget. A javakkal együtt bizony az örökhagyó által felhalmozott adósság is együtt jár.

Javaslom a www.jogiforum.hu-n regisztrálj, ott az egyedi esetekre is gyakorló jogászok, ügyvédek válaszolnak.

2013. aug. 23. 10:38
 15/65 anonim ***** válasza:
100%
Nézd, azt mondanak a szüleid, amit akarnak, kiskoru nem lehet adostars. De te se lehettel az, ha tanulal es nem volt jovedelmed. Úgyhogy kérd el a szerződést anyadéktól es olvasd el, hogy mit írtál alá.
2013. aug. 23. 10:39
 16/65 anonim ***** válasza:
100%
Hany éves voltál ekkor?
2013. aug. 23. 10:40
 17/65 anonim ***** válasza:
100%
mindenképp szerezz egy példányt a hitelszerződésről és utánna tisztázódni fog, hogy adóstársak vagytok-e vagy jelzálogkötelezettek, utánna mehetsz egy ügyvédhez
 18/65 anonim ***** válasza:
71%
Az örökség lemondása akkor volna járható út, ha a kérdező nem lenne adostars. Mivel az, igy a hitelt akkor is neki kell kifizetnie, ha lemond az oroksegrol. Ugyanez lenne a helyzet készfizető kezesség eseten is.
 19/65 anonim ***** válasza:
95%

Lehet anyád reméli, hogy majd te fizeted helyettük és össze-vissza beszél, hogy mit is írtatok alá!

De olyan nincs, hogy egy kiskorú meg egy még tanuló, jövedelemmel nem rendelkezővel aláíratják és ez így törvényes

2013. aug. 23. 10:42
 20/65 A kérdező kommentje:

Én akkor töltöttem be a 18-at mikor aláírtuk a papírokat.

Az a baj, hogy akkor egyrészt nem is érdekelt a dolog, másrészt meg a szüleim sem magyarázták el, csak annyit mondtak, hogy kell az aláírásom, hogy el tudjunk költözni.

Most viszont már nagyon érdekel, mert a lányom jövőjét tervezgetjük.

El fogom kérni a papírt, köszönöm a tanácsot és regisztrálok az oldalon is, amit írtatok.

Így utólag már nagyon szégyellem, hogy nem értek ezekhez a dolgokhoz, meg akkor nem faggattam ki a szüleimet jobban.

Köszönöm mindenkinek a sok hasznos választ, mindenki zöldet kap :)

2013. aug. 23. 10:44
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!