Az progresszív ateisták miért ünneplik meg a karácsonyt, meg a húsvétot, meg a többi keresztény ünnepet, ha azt mondják, hogy a kultúrának haladni kell?
Nem látom a logikát... Ha nem hisz Istenben és nem is keresztény, valamint a hagyományokat és a kultúrát sem őrzi, jelszóval "haladószellemiségű vagyok", akkor miért ünneplik meg a keresztény ünnepeket? Kevés ateistát láttam, akinek az egész élete egy szürke folt és nem ünnepli a legnagyobb ünnepeket, amik bizony nálunk keresztény eredetűek. Azt mondják a karácsonyra, hogy a szeretet ünnepe... Jó, ez még viszonylag helytálló is, mivel sok időt töltünk ilyenkor a családdal stb., ha nem vesszük figyelembe, azt, hogy vajon a szeretetet miért kell megünnepelni, kimondottan három napon az évből és miért pont ilyenkor. Nem láttam még olyan ateistát sem, aki a húsvéttól óvakodott volna, mert "ateista vagyok". Bár erről nem is mondanak különösebb indokot hogy miért ünneplik, csak ünneplik. Szintúgy nem láttam még olyan ateista gyereket vagy családot (sok helyen tartják később is), ahol azért nem kapott volna senki ajándékot, mert "mi reálisan gondolkodó haladószelleműek vagyunk". Pedig ez is keresztény ünnep. Arról nem is beszélve, hogy a karácsonyfa és az adventi koszorú is keresztény, azon belül is protestáns eredetű hagyomány, amit később az összes keresztény irányzat átvett.
Akkor tulajdonképpen mi is az eszméjük?? Csak szerintem nagyon ellentmondásos??
Ez már kötekedés. Az anyáknapját akkor miért ünneplik? Vagy a gyerek napot? És a nénvapot? Hiszen minden nap szeretni kellene anyákat és gyermekeinket.
Amúgy valóban választ kaptál, az hogy nem akarod megérteni az már más dolog. Innentől kezdve mindegy mit mondunk.
A TE érvednek megfelelően, analóg módon:
A vallásos ünnepek megünneplésének nincs semmi értelme. Teljesen felesleges Jézus születését és feltámadását is ünnepelned, hiszen minden nap folyton imádkozol hozzá és ezernyi módon kifejezed az iránta érzett hálát, szeretetet, minden nap róla kell szóljon.
Szaturnália napján miért ünnepelsz karácsonyt? Teljesen felesleges és az eredetétől eltérő (ahogy írod) handabandát ünnepelsz akkor.
Ha ez alapján sem érted, akkor írd meg milyen iskolai végzettséged van, ennek megfelelő szinten megpróbálok más példát hozni.
Kedves kérdező!
"Az ateisták soha nem tudtak érvelni"
Nagy butaságot állítottál. Előbb ismeretet kellene szerezned abban, mit jelent az érvelés. Látványosan fogalmad sincs róla. A hozzászólásaid több filozófiai érvelési hibát tartalmaznak, csak mi kedvességből nem hoztuk fel ezeket.
"Az ateisták ... soha nem is volt értelmes a hitük"
Másik butaság. Kapaszkodj meg: az ateistáknak nincs hitük. Az ateizmus azt jelenti, hogy valaki, aki nem hisz. Fábri atya nem mondta el, vagy ő maga sem tudja hogy mi az ateizmus?
A wikipédia bőven ír a karácsonyról: [link]
"Annak ellenére, hogy a karácsony a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe, sok nem keresztény ember is ünnepli világszerte az emberi szeretet ünnepeként. A modern és népszerű ünneppel az adott helyi kultúrától függően együtt jár az ajándékozás, a karácsonyi zene, üdvözlőlapok küldése, templomi ünneplések, karácsonyi ebéd és ünnepi hangulatú tárgyakkal való díszítés, mint például karácsonyfa-állítás, karácsonyi égők, színes üveggömbök, girlandok, szaloncukor, fagyöngyök és krisztustövisek elhelyezése, díszítése."
A kelta eredet-sztorid sem klappol, hiszen nem tőlük jött a kereszténység. De szerencsére ugyanezen oldala a wikipédiának beszámol a karácsony eredetéről is:
"A Római Birodalom téli napfordulóhoz közeli, december 17–25. között tartott állami ünnepét, a szaturnáliát a földművelés istenének, Szaturnusznak a tiszteletére tartották. ... A szolgák megajándékozása is elterjedt volt. A házakat örökzöld borostyánokkal díszítették. A szaturnália ünnepe egyre hosszabbodott és úgy ért véget, hogy a december 25-én bekövetkező napfordulón a szoláris istenek emléknapját megtarthassák.
A római császárkorban, Aurelianus császár idejétől december 25-én a szoláris jellegű Mithrász és Sol Invictus (napisten) születésnapját tartották, amelyen kötelező volt részt venni. A keresztények számára az jelentette a kiutat ebből, hogy ezen a napon Jézus születésnapját kezdték ünnepelni."
Lépj túl Fábri atyán és a videók nézegetésén, olvass. Tanulj a szkeptikus gondolkozásól, a filozófiai érvelés szabályairól, az érvelési hibákról, stb. Nagyon megéri, kitágítja a világot, tudást ad, több leszel tőle és felszabadít.
Rossz dolog ateistának lenni, mert az embernek nincs hite, vagyis elvtelen. Soha nem fogom megkérdőjelezni Isten létét, se a kereszténységet, bármennyire is örülnének ennek a materialisták. Az ateizmus eleve primitívség, mivel több olyan történet volt, amit a tudomány nem bír alátámasztani sehogy sem, akár 21. századból is.
A Wikipédia szerintem nem biztosabb forrás a hittudományi egyetemnél és főiskolánál, arról nem is beszélve, hogy mint említettem, több ünnepe is lehet azonos napon, azzól nem is beszélve, hogy sokszor összefüggéstelenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!