Kezdőoldal » Ünnepek » Ajándékozás » Az progresszív ateisták miért...

Az progresszív ateisták miért ünneplik meg a karácsonyt, meg a húsvétot, meg a többi keresztény ünnepet, ha azt mondják, hogy a kultúrának haladni kell?

Figyelt kérdés

Nem látom a logikát... Ha nem hisz Istenben és nem is keresztény, valamint a hagyományokat és a kultúrát sem őrzi, jelszóval "haladószellemiségű vagyok", akkor miért ünneplik meg a keresztény ünnepeket? Kevés ateistát láttam, akinek az egész élete egy szürke folt és nem ünnepli a legnagyobb ünnepeket, amik bizony nálunk keresztény eredetűek. Azt mondják a karácsonyra, hogy a szeretet ünnepe... Jó, ez még viszonylag helytálló is, mivel sok időt töltünk ilyenkor a családdal stb., ha nem vesszük figyelembe, azt, hogy vajon a szeretetet miért kell megünnepelni, kimondottan három napon az évből és miért pont ilyenkor. Nem láttam még olyan ateistát sem, aki a húsvéttól óvakodott volna, mert "ateista vagyok". Bár erről nem is mondanak különösebb indokot hogy miért ünneplik, csak ünneplik. Szintúgy nem láttam még olyan ateista gyereket vagy családot (sok helyen tartják később is), ahol azért nem kapott volna senki ajándékot, mert "mi reálisan gondolkodó haladószelleműek vagyunk". Pedig ez is keresztény ünnep. Arról nem is beszélve, hogy a karácsonyfa és az adventi koszorú is keresztény, azon belül is protestáns eredetű hagyomány, amit később az összes keresztény irányzat átvett.

Akkor tulajdonképpen mi is az eszméjük?? Csak szerintem nagyon ellentmondásos??

2020. dec. 25. 16:12
1 2 3 4 5 6
 11/59 anonim ***** válasza:
86%
Nem a keresztények találták ki a faállítást, a zabálást meg pláne nem.
2020. dec. 25. 19:56
 12/59 A kérdező kommentje:

https://www.youtube.com/watch?v=RTVIY6jKTNg

https://www.youtube.com/watch?v=fETP8j_VVvg

Keresztény protestánsok találták fel a karácsonyfát, az adventi koszorút, a bőséges étkezés, húsvétkor és karácsonykor is az ünnepre való felkészülő böjtöt követte és az ünneplés miatt ettek ilyenkor bőségesen.

2020. dec. 25. 20:07
 13/59 A kérdező kommentje:
A hal pedig a bibliai böjtre utal többek között.
2020. dec. 25. 20:10
 14/59 anonim ***** válasza:
100%

Ateista vagyok, de nem azért mert maradnak tartok bárkit és nem azért mert én mennyire haladó szellemiségű vagyok. Egyszerűen nem vagyok hívő, de felőlem indenki abban hisz amiben akar.

Nem ünneplem a húsvétot (régen szüleim a szokás miatt "ünnepelték"), és a pünkösd sem jelent semmit számomra. Mindenszentek sem érdekel, halottak napján sem rohanok a temetőbe csak mert mindenki akkor megy. Megyek máskor, azt gondolom hogy nem az jelenti az emlékezést a halottra ha pont azon a napon megyek.

Nem tartom feleslegesnek ezeket az ünnepeket, nem tudom honnan veszed hogy az ateisták keresztény ünnep ellenesek. Attól hogy mi nem ünnepeljük nem vagyunk ellene. Csak nekünk nem kell velőle.

A karácsony a kivétel. Mert a karácsonyra még nézetek úgy mint egy szép hagyományra amit szeretek. Szeretem a fényeket, otthoni dekorációt, a karácsonyfát, egyszer egy évben végre szépen meg van terítve, az ajándékozást nem annyira szeretem de ez nyilván emberfüggő. Mikor januárban leszedik az ünnepi fényeket ismét minden szürke lesz. Nem szeretem mert várni kell 3 hónapot hogy ismét élet legyen, amikor virágozni kezdenek a fák.

2020. dec. 25. 20:36
 15/59 anonim ***** válasza:
100%
Ha protestánsok találták fel a a faállítást (nem igaz) , akkor a katolikusok miért állítanak fát?
2020. dec. 25. 20:41
 16/59 anonim ***** válasza:
74%

Én ateistaként azért ünneplem a karácsonyt, mert kedvelem a karácsonyt. Nem igazán érdekel milyen eredetű, tökéletesen működik a vallásos humbugok nélkül is.

Fun fact: A december végi faállítást szintén pogány eredetű. Már az ókori Egyiptomban is jelen volt bizonyos formában.

2020. dec. 25. 21:00
 17/59 anonim ***** válasza:
31%
En veled ertek egyet kerdezo.ennel mar csak az rohejesebb mikor ateistak megkeresztelik a gyerekuket, meg templomi eskuvot tartanak, mert az olyaaan szeeep.. 🤦‍♀️🤦‍♀️
2020. dec. 25. 21:09
 18/59 anonim ***** válasza:
46%

Egyébként valamennyire igazat adok ebben neked, de nézd más szemszögből. Én nem veszem ennyire szigorúan ezeket az ünnepléseket. Egyszerűen ki kell mozdulnunk a hétköznapokból. Erre a karácsony tökéletes.

Azt viszont már én is durvának tartom amikor egy pár annak ellenére higy ateista templomban esküszik. Ahhoz el kell mondani egy csomó imát, tehát istenhez szólni, ott a pap is..De ha nem hívők akkor ezt hogy lehet?

2020. dec. 25. 21:12
 19/59 anonim ***** válasza:
49%
16-os vagyok. Azt én se értem 2 ateista minek tart templomi esküvőt. Engem a hideg kirázna tőle. Szerintem ez legtöbbször a hozzátartozók nyomására történik.
2020. dec. 25. 21:30
 20/59 A kérdező kommentje:
Persze, biztos a pap hazudik akkor... Egyébként a protestansizmus is keresztény irányzat, pont, mint a katolicizmus vagy az ortodox irányzatok, ugyanazt az Istent imádjuk, ugyanazok a szokásaink, ugyanőt követjük (keresztény=Christos követője), csak más felfogásaink vannak az egyház működéséről, szóval ugyanúgy keresztény egy protestáns, mint egy katolikus, csak más felekezethez tartozik, míg egy ateista nem keresztény.
2020. dec. 25. 23:11
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!