Az progresszív ateisták miért ünneplik meg a karácsonyt, meg a húsvétot, meg a többi keresztény ünnepet, ha azt mondják, hogy a kultúrának haladni kell?
Nem látom a logikát... Ha nem hisz Istenben és nem is keresztény, valamint a hagyományokat és a kultúrát sem őrzi, jelszóval "haladószellemiségű vagyok", akkor miért ünneplik meg a keresztény ünnepeket? Kevés ateistát láttam, akinek az egész élete egy szürke folt és nem ünnepli a legnagyobb ünnepeket, amik bizony nálunk keresztény eredetűek. Azt mondják a karácsonyra, hogy a szeretet ünnepe... Jó, ez még viszonylag helytálló is, mivel sok időt töltünk ilyenkor a családdal stb., ha nem vesszük figyelembe, azt, hogy vajon a szeretetet miért kell megünnepelni, kimondottan három napon az évből és miért pont ilyenkor. Nem láttam még olyan ateistát sem, aki a húsvéttól óvakodott volna, mert "ateista vagyok". Bár erről nem is mondanak különösebb indokot hogy miért ünneplik, csak ünneplik. Szintúgy nem láttam még olyan ateista gyereket vagy családot (sok helyen tartják később is), ahol azért nem kapott volna senki ajándékot, mert "mi reálisan gondolkodó haladószelleműek vagyunk". Pedig ez is keresztény ünnep. Arról nem is beszélve, hogy a karácsonyfa és az adventi koszorú is keresztény, azon belül is protestáns eredetű hagyomány, amit később az összes keresztény irányzat átvett.
Akkor tulajdonképpen mi is az eszméjük?? Csak szerintem nagyon ellentmondásos??
Bocs, nem tudtam, hogy a papok tévedhetetlen történészek.
A prostentánsok max divatba hozták, de nem ők találták fel. Pogány szokás volt a faállítás, csak a keresztények ezt is lenyúlták.
Amúgy meg mi közöd hozzá, ki hogy ünnepel és mit? Fogadd el, hogy a karácsony rég túlnőtt már a vallásos ünnep mivoltán.
Ateista vagyok. Gyerekkoromtól fogva ünneljük a karácsonyt, amikor a Télapó ajándékot hoz a gyerekeknek. Középiskolás koromban találkoztam az első osztálytársammal, aki beszélt arról, hogy nekik nem Télapó, hanem Kisjézuska van. És nem hoz ajándékot, hanem imádkoznak. Számomra és a gyerekeim számára is vallásmentes a karácsony, a család együtt van, megajándékozzuk egymást, stb.
Gyerekkorom óta húsvétkor van a locsoló nap, amikor a kedves lány rokonainkat és ismerőseinket meglocsoljuk kölnivel és kapunk tőlük tojásokat, édességet, sonkát, stb. Felnőttként ez is elmaradt. Soha senki nem beszélt ezen alkalmak során semmilyen vallásról.
Polgári esküvőnk volt. Aki templomban esküszik ateista létére, nagy eséllyel a ceremóniáért teszi vagy a tágabb családi kör nyomására.
Picit úgy érzem, egyes hívők buborékban élnek, nem tudják elképzelni, hogyan lehet ateistaként normális életet élni. Ugyanúgy, mint ők, csak nem járunk templomba, nem ájtatoskodunk a hitünkkel kapcsolatban, nem imádkozunk, nem rettegünk a pokoltól, nem autoritás a pap, nem beszélünk semmilyen istenhez, a saját lelkiismeretünknek számolunk el, nem a gyóntatószékben, csak irodalomként olvassunk a Bibliát, nem próbálunk másokat megtéríteni. Szóval egy halom időt és stresszt megspórolunk :o)
A Mikulás is keresztény eredetű, Santa Claus, Szent Miklós püspök, a diákok, fiatalok és gyerekek védőszentje.
A papok tévedése pedig eléggé kis esélyű, annak tudtában, hogy egyetemet vagy főiskolát végeznek, eléggé szigorú tudásbeli és erkölcsi elvárásokkal. A hitoktatók egyetemet végeznek. Ők egész életükben a Bibliát és a történelmet tanulmányozzák, sok más tudomány mellett, amikről aztán sokszor könyvet is írnak. Nem állítottak a karácsony előtti pogány ünnepen fát, pláne nem fenyőt.
Ezek az ünnepek, mind keresztény ünnepek, amiknek semmi értelme, a hozzájuk fűződő értelmek nélkül. Mit ünneplünk húsvétkor? Miért pont akkor ünnepeljük? Miért locsolkodunk?? stb.
Én nem tudom honnan jött a fenyőfa, a papok erkölcséről és tudásáról sem mondok semmit.
Ugyanakkor nem az a fontos, hogy egy-egy ünnep honnan ered. Hanem az, hogy olyankor ki mit ünnepel. Erre kérdeztél rá, hogy mi ateisták miért ünneplünk ezeken a napokon. Konkrétan az én válaszomból tudhatod, hogy nem Jézust ünnepeljük. Más megkérdezhetne téged: vajon miért ünnepled Szaturnáliát.
"keresztény eredetű"
Kulcsszó az eredetű. A szvasztika meg indiai eredetű, ha 10 európai embernek megmutatod 10-nek mégse ez fog először eszébe jutni.
Mint már mondtam ezek az ünnepek rég túlnőttek a vallási mivoltukon. De úgy látom te ezt nem vagy hajlandó felfogni. Nem a középkorban élünk már.
Amúgy meg miért is kéne, hogy egy szürke folt legyen az ateisták élete? Egyáltalán tudod mit jelent a szó?
Kedves kérdező!
Mit szoktál ünnepelni amikor valakinek születésnapja vagy névnapja van? Vagy azt sem érted? Csak Istent lehet ünnepelni?
Az ünnepek során kiemeltebb figyelmet kap az amit vagy akit ünneplünk. Ennyi.
A mi családunkban a karácsony a családunkról szól, a gyerekekről, a testvérekről, nagyszülőkről. Kiemelt figyelmet kap mindenki, többet beszélgetünk emlékekről és néha még a gyerekek által nem ismert történetekről.
De elképzelheted ezt az anyák napjával is. Te mit ünnepelsz olyankor? Nem vagy aznap figyelmesebb az édesanyáddal? Nem igyekszel, hogy érezze, aznap ő a legfontosabb neked? Dehogynem, és ez így normális, ezzel mindenki így van.
Én visszakérdeznék: csak az Istent lehet ünnepelni karácsonykor, csak mert az egyik vallás szerint akkor született Jézus? Egy vallás kisajátíthat magának ünnepnapokat és csak azt szabad onnantól ünnepelni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!