Kezdőoldal » Ünnepek » Ajándékozás » Az progresszív ateisták miért...

Az progresszív ateisták miért ünneplik meg a karácsonyt, meg a húsvétot, meg a többi keresztény ünnepet, ha azt mondják, hogy a kultúrának haladni kell?

Figyelt kérdés

Nem látom a logikát... Ha nem hisz Istenben és nem is keresztény, valamint a hagyományokat és a kultúrát sem őrzi, jelszóval "haladószellemiségű vagyok", akkor miért ünneplik meg a keresztény ünnepeket? Kevés ateistát láttam, akinek az egész élete egy szürke folt és nem ünnepli a legnagyobb ünnepeket, amik bizony nálunk keresztény eredetűek. Azt mondják a karácsonyra, hogy a szeretet ünnepe... Jó, ez még viszonylag helytálló is, mivel sok időt töltünk ilyenkor a családdal stb., ha nem vesszük figyelembe, azt, hogy vajon a szeretetet miért kell megünnepelni, kimondottan három napon az évből és miért pont ilyenkor. Nem láttam még olyan ateistát sem, aki a húsvéttól óvakodott volna, mert "ateista vagyok". Bár erről nem is mondanak különösebb indokot hogy miért ünneplik, csak ünneplik. Szintúgy nem láttam még olyan ateista gyereket vagy családot (sok helyen tartják később is), ahol azért nem kapott volna senki ajándékot, mert "mi reálisan gondolkodó haladószelleműek vagyunk". Pedig ez is keresztény ünnep. Arról nem is beszélve, hogy a karácsonyfa és az adventi koszorú is keresztény, azon belül is protestáns eredetű hagyomány, amit később az összes keresztény irányzat átvett.

Akkor tulajdonképpen mi is az eszméjük?? Csak szerintem nagyon ellentmondásos??

2020. dec. 25. 16:12
1 2 3 4 5 6
 31/59 anonim ***** válasza:
100%
Meglep hogy egy ekkora keresztény a Gyakori Kérdéseken tölti az idejét karácsonykor.
2020. dec. 26. 14:23
 32/59 anonim ***** válasza:
100%

Én is ezen csodálkoztam.

És az is meglepő, hogy nagy keresztényi jóságában a jézusi szeretet nevében minden neki nemtetsző választ lepontoz.

2020. dec. 26. 16:17
 33/59 A kérdező kommentje:
Én nem pontoztam le senkit, mivel a napokban nem is pontoztam. De ez az ünnepek kategória, szóval ezért töltöm itt az időm egy részét.
2020. dec. 26. 16:38
 34/59 anonim válasza:
100%

Hát, lehet, hogy a húsvét vallásos ünnep, de akkor hogy jön oda a csokinyuszi, a hímestojás meg a locsolkodás?

Nem mintha azokkal is foglalkoznék.

De ünneplem, mert munkaszüneti nap. Minden ilyen nap ünnep a számomra.

2020. dec. 28. 23:55
 35/59 A kérdező kommentje:

A nyúl onnan ered, hogy a papok, még nagyon régen, amikor kiszámították húsvét napját, mindig húsvét napján a holdon egy nyúlhoz kísértetiesen hasonló képet véltek felfedezni. A tojás pedig a termékenység jelképe, a legtöbb hagyományban, a feltámadás, pedig egyfajta újjá születést is szimbolizál. A locsolkodás is ebből ered.

Ateistaként nincs értelme ünnepelni ilyen ünnepeket, mert nincs mit...

2020. dec. 29. 00:44
 36/59 anonim ***** válasza:
100%
Szerencsére nem te döntöd el, hogy minek van értelme és minek nincs.
2020. dec. 29. 00:47
 37/59 anonim válasza:
87%

Nahát, milyen szépen beleillenek az ókor óta annak számító termékenységi jelképek a feltámadás keresztény ünnepébe... Hogy jött ez ki? Mintha a kereszténység szándékosan átvette volna őket, hogy könnyebb legyen a vallás térhódítása azok körében, akik már ismerték ezeket a szimbólumokat.

Ahogy mondtam, személy szerint én nem ünneplek egy vallásos ünnepet sem. De legalábbis hidegen hagy a vallásos mivolta.

2020. dec. 29. 01:00
 38/59 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező, kaptál számos korrekt választ arra, hogy miért ünneplik ezeket a napokat az ateista emberek. Nem csak Magyarországon.

De te nem akarod megérteni sehogy sem. Hívőként ez komoly kihívás lehet: lehet ezt sem megérteni kell, elég a hit.

A múltunkban sokáig játszott kiemelt szerepet a vallás, ezért nem véletlen, hogy az ünnepnapok jó része vallásos eredetű.

De gondolom a nem vallásos ünnepeken te sem dolgozol, neked is jogod van otthon enni a mustáros virslit május 1-jén.

2020. dec. 29. 06:37
 39/59 A kérdező kommentje:
Nem ellentétes a nem egyházi eredetű ünnepeket megünnepelni, az egyházi ünnepekkel együtt, keresztényként, viszont ateistaként, ellentétes az egyházi ünnepeket megünnepelni. A termékenység jelképei, pedig több nemzet (többek között a magyar nemzet jelképei között is) termékenység jelképei között is szerepel és igen, a kereszténység is használta őket.
2020. dec. 29. 11:54
 40/59 anonim ***** válasza:
100%
Mit nem értesz azon, hogy pár napja, karácsony alkalmával, mi nem egy kisjézuska szülinapját ünnepeltük, hanem a családunkat?
2020. dec. 29. 13:11
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!