Kezdőoldal » Ünnepek » Ajándékozás » Az progresszív ateisták miért...

Az progresszív ateisták miért ünneplik meg a karácsonyt, meg a húsvétot, meg a többi keresztény ünnepet, ha azt mondják, hogy a kultúrának haladni kell?

Figyelt kérdés

Nem látom a logikát... Ha nem hisz Istenben és nem is keresztény, valamint a hagyományokat és a kultúrát sem őrzi, jelszóval "haladószellemiségű vagyok", akkor miért ünneplik meg a keresztény ünnepeket? Kevés ateistát láttam, akinek az egész élete egy szürke folt és nem ünnepli a legnagyobb ünnepeket, amik bizony nálunk keresztény eredetűek. Azt mondják a karácsonyra, hogy a szeretet ünnepe... Jó, ez még viszonylag helytálló is, mivel sok időt töltünk ilyenkor a családdal stb., ha nem vesszük figyelembe, azt, hogy vajon a szeretetet miért kell megünnepelni, kimondottan három napon az évből és miért pont ilyenkor. Nem láttam még olyan ateistát sem, aki a húsvéttól óvakodott volna, mert "ateista vagyok". Bár erről nem is mondanak különösebb indokot hogy miért ünneplik, csak ünneplik. Szintúgy nem láttam még olyan ateista gyereket vagy családot (sok helyen tartják később is), ahol azért nem kapott volna senki ajándékot, mert "mi reálisan gondolkodó haladószelleműek vagyunk". Pedig ez is keresztény ünnep. Arról nem is beszélve, hogy a karácsonyfa és az adventi koszorú is keresztény, azon belül is protestáns eredetű hagyomány, amit később az összes keresztény irányzat átvett.

Akkor tulajdonképpen mi is az eszméjük?? Csak szerintem nagyon ellentmondásos??

2020. dec. 25. 16:12
1 2 3 4 5 6
 1/59 Mojjo ***** válasza:
71%
A ketesztények miért ünneplik a karácsonyt, ami egy pogány ünnep?
2020. dec. 25. 16:37
 2/59 anonim válasza:
79%

Remélem tudod, hogy a téli napforduló és a tavaszi napéjegyenlőség környékén a "pogány" népek már a kereszténység megjelenése előtt évezredekkel tartottak ünnepeket, erre a kereszténység csak úgymond "ráakaszkodott".

De akkor már miért nem kérdezed meg a sintoista japánoktól, hogy ők miért ünneplik a karácsonyt?

2020. dec. 25. 17:01
 3/59 anonim ***** válasza:
83%

Ateistakent nem unneplek Husvetot, es semmilyen egyeb unnepet a Karacsonyon es a szulinapokon kivul.

Karacsonyt azert unneplem, mert szeretem a fenyeket, hangulatosak a zenek, ki tudom venni a szabadsagaimat ugy, hogy majdnem ket hetet egyben itthon pihenjek, finom kajakat eszunk, az ajandekokat is szeretem kapni. Ennyi. A vallasos resze nem erdekel.

2020. dec. 25. 17:55
 4/59 A kérdező kommentje:
Persze hogy tudom, járok/jártam hittanra. De azért ezen a napon van, mert nem tudjuk pontosan, hogy Jézus Krisztus mikor született, ezért egy régebbi pogány ünnep helyére helyezték az ünnepet, többek között a téli napforduló miatt is, mivel a legenda szerint, ebben az időszakban jelent meg a Betlehemi csillag az égen. Attól még hogy egy napon van, nem jelenti azt, hogy ugyanaz az ünnep. Az ateisták ezzel ellentétben egy olyan vallás ünnepeit tartják meg, a vallás szokásaival együtt, amit elméletben maradinak tituláltak vagy nem ismernek el. A szeretetet miért kell megünnepelni? Mindennap kedvesnek kell lenni és szeretni kell az embertársainkat, nem csak karácsonykor. A húsvétot miért kell megünnepelni, ha nem Jézus feltámadására emlékeznek? A nyuszi ünnepe vagy mi...
2020. dec. 25. 18:00
 5/59 anonim ***** válasza:
53%
Kit nevezel "progresszív ateistának"? Degresszíveket is ismersz?
2020. dec. 25. 18:05
 6/59 Mojjo ***** válasza:
91%

@4:

"Attól még hogy egy napon van, nem jelenti azt, hogy ugyanaz az ünnep"

Bingó. Meg is fejtetted, hogy mi van az ateistáknál.

"Az ateisták ezzel ellentétben egy olyan vallás ünnepeit tartják meg, a vallás szokásaival együtt"

Miféle vallási szokásokat tartanak pontosan az ateisták?

Amúgy engem is érdekelne, hogy mégis mi a lócitromot jelent az, hogy progresszív ateista.

2020. dec. 25. 18:10
 7/59 A kérdező kommentje:

Progresszív=haladószellemiségű, haladó, modern gondolkozású. Az ateisták pedig sokszor érvelnek a maradisággal és a haladószelleműséggel, mint ellentét.

Ott van például a karácsonyfa, az adventi koszorú, meg a hasonló keresztény származású szokások.

2020. dec. 25. 18:58
 8/59 A kérdező kommentje:
Dehogynem ugyanaz az ünnep! Ugyanazok a hagyományai (karácsonyfa, ajándékozás stb.), ugyanaz a neve, ugyanazokon a napokon van (bár nem ez az első), de ha egy ateistának és egy kereszténynek azt a szót mondod hogy karácsony, akkor nagy valószínűséggel, mind a kettő egy fenyőre, halra stb.-re fog asszociálni.
2020. dec. 25. 19:01
 9/59 anonim ***** válasza:
90%

"de ha egy ateistának és egy kereszténynek azt a szót mondod hogy karácsony, akkor nagy valószínűséggel, mind a kettő egy fenyőre, halra stb.-re fog asszociálni."

Az nem az ateisták hibája. A keresztények miért nem Jézus születésére, vagy az éjféli misére asszociálnak?

A válasz a kérdésedre: azért mert ez 2 nap van kitüntetve a naptárban. Felőlem nyáron is lehetne. Ilyenkor az emberek nagy része pihen, szabadságon van. Ajándékok, szép fa, együtt a család, jó kaják, kellemes hangulat. Melyik az, amihez vallásosnak kell lenni?

2020. dec. 25. 19:37
 10/59 A kérdező kommentje:
A fák, meg az ételek. A karácsonyfa mint mondtam keresztény szokás, a halas ételek, valamint a bőséges étkezés advent után is keresztény. Én például az éjféli misére is asszociálok, meg a Betlehemekre is. De szerintem a Betlehemek is eszükbe juthatnak. Ugyanaz az ünnep, a keresztény hagyományokról nem is beszélve.
2020. dec. 25. 19:48
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!