Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen módjai képzelhetőek el...

Milyen módjai képzelhetőek el a fénysebességnél gyorsabban történő utazásnak a fizikában?

Figyelt kérdés

2016. nov. 20. 09:27
 251/265 anonim ***** válasza:
11%

Csakhogy nekem nem fizikai tudás kell hozzá hanem pillanat ragasztó úgyhogy vesztetted.

A lényeg hogy se ennek sem a kerék számításodnak nincs semmilyen gazdasági társadalmi haszna.

2017. jan. 12. 23:41
 252/265 anonim válasza:
100%
a fél napomat bearanyozta ez a topic, ennyit rég nevettem. sajnálom, hogy behalt. régóta vadászgatok mindenfélét a relativitás elmélet(ek)ről (könyvek, cikkek, publikációk), de már rég feladtam, hogy valaha is átláthatnám ezt a dolgot. a lényeg, hogy így tévedtem ide és mohón vetettem bele magam az eszmecserébe, pro kontra, miközben nagyon sokat nevettem és persze a belinkelt cikkeket mentettem is (főleg Mojj érdeme, de még kakaós ufó [44%] youtube csatornáján is flesselgettem, Dávid Gyula előadásait pedig most fedeztem föl magamnak). ez az egész számomra nagyon jó élmény volt, én élveztem végigmolyolni minden egyes hsz-en és itt gyakori kérdéseken ez a legelső (és feltehetően legutolsó) hozzászólásom is bár eléggé off topicra sikerül. meg se merem kérdezni, hogy mi a véleményetek dr. Murguly György könyvéről és a személyéről, tudom h a google a barátom, de úgy nem kutakodtam utána, az ő spec relativitás elmélet kritikájából/cáfolatából(??) bevallom csak az idézett Einstein-i mondatok kötöttek le, mivel a többi rész számomra még azzal együtt (vagy annak ellenére is zagyva hehe :D) hogy totálisan laikusként érdeklődöm a téma iránt és kb most még azon a szinten állok, hogy hozzá se mernék (tudnék) szólni érdemben még az itt olvasottakhoz sem. azt mondjuk nem vágom, hogy NeoNoé hozzászólásait miért ignoráltátok csípőből? kicsit olyan benyomásom volt ettől, mintha az 'einstein-hívő' inkvizíció előtt pőrén állt volna a topic két Galilei-je, NeoNoé és 44% :DD de az egészet nyakon öntve egy diszkrét monty python-i bájjal. nagyon megszerettelek így benneteket. még mindig azon röhögök, hogy közben átugráltam azokba a topicokba is, amit 44% nyitott egy-egy itt felmerülő kérdéssel, csak hogy tovább olvashassam a pro kontra véleményeket :DD már ezért megérte idetévednem. fizikusi karrier semmilyen formában nincs kilátásban, így csak koca műkedvelőként nekem meghoztátok a kedvem a további kutakodáshoz/agyaláshoz. boldog hatalmat! (ha vannak itt még Puzsér hallgatók azok érteni fogják) :DD közben fennakadtam a trágárság szűrőn
2017. júl. 3. 23:05
 253/265 Mojjo ***** válasza:
78%

@252: Ha meghozta a topic a kedved, hogy jobban belemélyedj a témába, már volt értelme az egésznek :)

Neo Noé hozzászólásai két okból kerültek ignorálásra:

- akkora, bárki számára nyilvánvaló marhaságokat írt, hogy nincs meg a veszélye annak, hogy egy random erre tévedő érdeklődő laikust meg tudjon vezetni

- nyílt sisakkal vállalta/vállalja, hogy szerinte a tudomány marhaságokat beszél, és nem próbálja a saját eszméit úgy feltüntetni, mintha azok a tudomány állításai lennének

Ezzel szemben a névtelen vitapartnerünk úgy próbálta eladni a saját zagyvaságait, mintha azok tényleg a tudomány eredményei lennének, valamint egy laikus számára nem feltétlen tűnnek meglepőbbnek és furcsábbnak az általa leírtak, mint ami a tényleges álláspontja a fizikának, így meg van az esélye annak, hogy tévútra vezeti az érdeklődőket.

Nagyjából ennyi, alighanem emiatt válaszolgatott sok mindenki az egyiknek és ignorálta mindenki a másikat.

Ami Murgulyt illeti, semmivel sem bír több értelemmel a legtöbb irománya, mint Neo Noé-é, vagy a névtelen vitapartnerünkké, szóval teljesen felejtős. De legalább ő is felvállalja, hogy igenis szembehelyezkedik a relativitáselmélettel, nem abba próbál marhaságokat belemagyarázni. Úgy tűnik, manapság már ez is valami.

2017. júl. 4. 01:28
 254/265 anonim válasza:
100%
Huu mivan itt, keso is van de leirom. Elore leszogezem nincs diplomam es nem vagyok egy nagy tudos se csak egy atlag ember aki ide tevedt. Szoval ahogy olvastam itt nagy vita ment a fenysebesseg es idorol.. Azt kell hogy mondjad szerintem itt a sok ember elvan kicsit tajolva a nagy fizikusoktol meg a kepletektol es elmeleti szinten dobaloznak olyan dolgokkal hogy visszafele halado sajat ido stb. Nem tudom melyik srac irta itt hogy cn megall az ido es nincs tovabb, ha valami gyorsabban megy annak nem visszafele megy csupan mashol van a hatarerteke ahol megall. Vonatkoztassunk most el attol hogy mi mehet gyorsabban meg mert stb.. En teljes mertekben adom ezt a hosszaszolot. Nem kell nekem itt elmeletekkel dobalozni meg virtualisan szamolgatni. Csak menjunk vissza oda hogy mit is nevezunk idonek? 2 pillanat kozotti valtozast, ido mint olyan csak elmeleti sikon letezik, a valosagban nem. Ugye minel kozelebb vagyunk c hez, annal lassabb ez a valtozas. Majd cn megall. Akarmennyire is szamolgatunk nincs olyan hogy visszafele megy valami... Tetelezzuk fel hogy elvonatkoztatunk attol hogy nem lehet tomeget gyorsitani c re, es mindegy egyeb hulyesegtol ami miatt ez kivitelezhetetlen stb, fogjunk egy embert, dugjuk be 1 urhajoba kuldjuk fel c ig, ez annyit takar hogy a sajat belso valtozasa ezen a ponton megall, nem oregszik stb, tegyuk fel hogy tovabb gyorsul cnel, attol ez az ember meg nem lesz ujra gyerek... Nem fog megfiatalodni stb, kovetkeztetes keppen nem ketyeg visszafele az oraja. Hawkingtol olvastam par konyvet ugyan errol es mint olyan mar ott is feltunt hogy van hol ellent mond onmaganak ilyen teren. De ugye a leginkabb szembetuno maga az ido fogalma amit elegge rosszil ertelmez mindenki, es ez nem matek kepletekbol jon ki hanem ebben a valodagban elunk. Valaszolni lehet viszont mas velemenye nem erdekel, nem fogok ra valaszolni mert ugyse ertem a sok hulyeseget amit itt mindenfele matek meg elmeleti sz*rsaggal idelinkelgettek. Sajnos ez nem a sajat velemenyetekbol alakult ki, ezert nem it tudjatok koznyelven megfogalmazni. Bocsi en inkabb filozofikus tipus vagyok. Ha meg netan tevedtem, majd ugyis bizonyitja a sok okos, bar nem mintha lenne barmi jelentosege is neki ha mi keptelenek lennenk kiaknazni a negativ idot.. (bar ha kepesek lenenk ra akkor lehetseges lenne multba utazni de akkor meg mar valaki megtette volna es nem igy alakul a tortenelem, es jon a sok paradoxon.. Latjatok ez is a teves ido ertelmezesbol jon,:))
2017. nov. 28. 03:32
 255/265 anonim ***** válasza:

Jó akkor nézzük. dgy 42 fizikusokat oktat az ELTE-TTK-án.

# 117 "- A techionok és a fénynél lassabb részecskék közvetlen kölcsönhatása egyáltalán nincs kizárva."

# 135 "- tachionok márpedig léteznek. És ezt lassan hetven éve tudjuk. Akkor dolgozták ki a kvantumelektrodinamikát (QED),..."

>>Első következtetés : A tachyonok létezése egyáltalán nincs kizárva. Viszont márpedig léteznek. 😂

>>Második következtetés : Lassan 70 éve dolgozták ki a QED kvantumelektrodinamika elméletet, márpedig ha az elmélet megjósolja, akkor márpedig létezik. A fizikus szerint nem is kell kísérletileg kimutatni, hiszen egy elmélet megjósolta 😄

>>Konklúzió: Egyetemi vezető fizikusok is összevissza beszélnek. Nem csoda hogy itt senki sem ért semmit. Gratula dgy. 👍

2021. júl. 12. 01:17
 256/265 Mojjo ***** válasza:
78%

@255: Nem igazán értem, hogy aki teljesen sötét a témához, miért gondolja, hogy majd megmondja a frankót.

Illetve de, értem, Dunning-Kruger effektus. De ezzel együtt is döbbenetes, egyben mélyen szomorú.

A témára térve:

- Dgy nem azt mondta, hogy a tachyonok létezése nincs kizárva, hanem hogy a tachyonok és a fénynél lassabb részecskék kölcsönhatása nincs kizárva. Még be is idézted. Nem tudsz olvasni, vagy mi?

- A QED nem szimplán megjósolja tachyonok létezését, hanem (többek között) azokkal írja le az elektromágneses kölcsönhatást. Ezt már a másik topicban is írtam neked, legalábbis bentfoglalt tartalomban ott volt, de persze érteni kellene a témához, hogy valaki fogja, mi mit jelent. Azért beidézem:

"az elektromágneses kölcsönhatást a virtuális fotonok mediálják, amelyeknek tömege bármekkora lehet, sőt még csak valós számnak sem kell lennie a mérőszámának"

30-as hozzászólás itt:

https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..

Mivel annyi közöd van a témához, mint alpesi tehénnek a virtuóz zongorajátékhoz nyilván nem tudtad összekötni a dolgokat, de elmondom: ha a tömeg mérőszáma nem valós, hanem képzetes, akkor az adott részecske fénysebesség felett fog közlekedni, azaz tachyon.

A QED az emberiség történetében valaha megalkotott legpontosabb modell, ami brutális pontossággal felel meg minden megfigyelésünknek. Szóval ennyi, tetszik, nem tetszik, ezt le kell nyelni.

A QED, mint minden kvantumtérelmélet, virtuális bozonokkal írja le az alapvető kölcsönhatásokat. Ezt is írtam már neked.

A kérdés, ami még nyitott, hogy nem virtuális bozonként léteznek-e tachyonok és ha igen, azok kölcsönhatnak-e tardionokkal. Ezt nem tudjuk egyelőre, illetve ha nem hatnak kölcsön, a létükről sem fogunk soha tudomást szerezni.

Ami összezavaró lehet, hogy Dgy az első idézetben nem, a másodikban viszont virtuális bozonként megnyilvánuló tachyonokról beszél. Illetve nem összezavaró, mert teljesen értelemszerű - annak, akinek minimális köze van a témához. Az, hogy te nem értetted, nem dgy hibája, csak azt mutatja, hogy teljes homály neked ez a témakör.

2021. júl. 12. 01:46
 257/265 Mojjo ***** válasza:
63%

Amúgy kedves agyilag zokni barátunk babérjaira akarsz törni? Ahhoz fel kell kötnöd a gagyát. Bár nem vagy rossz zöldséggyártásban, azért nagyon nem vagy egy súlycsoport az itteni trollunkkal: ő hozzászólások százain keresztül tudta nyomatni a teljes baromságot és semmi nem zavarta meg. Kreativitásban messze felülmúlta a te kis sima, mezei ezós "nincs anyag" mondókádat.

Húzz bele, mert ez kevés lesz!

2021. júl. 12. 01:51
 258/265 anonim ***** válasza:
100%
Cserenkov effektus.
2021. júl. 12. 19:53
 259/265 Mojjo ***** válasza:
76%

@258:

[link]

2021. júl. 12. 20:39
 260/265 anonim ***** válasza:
100%

254 re. De ki mondta neked hogy az ember fiatalabb lesz ha c nél gyorsabban megy? Ilyen nem is következik az áltrerlből. Szóval sikeresen megmagyaráztad a publikumnak a nagy semmit.

Amit írtál magadról nekem az jutott eszembe hogy én meg teljesen laikus vagyok a szakácsathoz mégis odamegyek Gordon Ramsi hez és órákig pofázok neki hogy azt ne így meg ne úgy meg az hülyeség stb csinálja. De nem értem miért gorombáskodik velem :D

2021. júl. 13. 19:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!