Csak annyit tennék hozzá laikusként, hogy szerintem lelassulnak a dolgok nagy sebességeknél, az idő sokkal lassabban telik. Ezért nem tud pl. még gyorsan előrefutni az űrhajós a fénysebességet nagyon megközelítő űrhajóban, mert bár nem adódnak össze a sebességek, úgy átléphetné, de ezt az univerzum nem akarja. Az ő szempontjából persze ugyanolyan gyorsan mozog, a valóságban nagyon lassan. Remélem, ezt a felvetést DGY is akceptálja. Azt hozzátenném, hogy nem kéne Einsteint sztárolni, erkölcsileg enyhén szólva nem példakép. Elnézést, hogy nem ismerjük jobban a fizikát, engem annyira sosem érdekelt, legfeljebb az ilyen érdekesebb részei, de ezek miatt sem fogok könyveket elolvasni. Azt viszont tudom, hogy pl. Einstein milyen ember volt, ami érdekes módon a nagy tudású fizikusoknak nem esik le, pedig sokkal egyszerűbb. Ennyit az emberek logikájáról.
2016. dec. 29. 20:15
212/265 anonim válasza:
Einstein kiváló fizikus volt, ő alkotta meg a fizikai egyik legszebb elméletét. Einstein a fizikusok fizikusként ítélik meg, ahogy Lénárd Fülöpöt is. Amúgy nem tudom miért tartjátok Einsteint olyan hihetetlenül rossz embernek.
2016. dec. 30. 16:24
213/265 anonim válasza:
Ha Newton vagy mondjuk Messi egy aljas, csaló tömeggyilkos lett volna, akkor neki is teljesen más lenne a megítélése az eredményei mellett. Einstein célja az atombomba bevetése volt szülőföldjével szemben (a normális emberek ezt hazájuknak tekintenék, Einstein természetesen nem, társaihoz hasonlóan). Volt egy terv (Morgenthau-terv), melyet több hozzá hasonló alak támogatott a 2. VH után, ez Németország teljes tönkretételét és lakosságának egy része megsemmisítését célozta (természetesen Morgenthau amerikai miniszter is hasonló alak volt.) Einstein igazából híres volt arról, hogy mások ötleteiből élt, azokat fejlesztette tovább (igaz, ez sok tudósra áll és az egész tudomány sokszor hasonlóan működik). Már a kinézete sem volt szimpatikus. De ilyen pedigrével ne várjon mást az ember.
2016. dec. 30. 21:17
214/265 dq válasza:
Radnóti, õ jó hazafi volt?
"Ó, hogyha hinni tudnám:
nemcsak szivemben hordom
mindazt, mit érdemes még,
s van visszatérni otthon"
Vagy õ is szar ember, mert 70 évnyi özvegységet hagyott Fannira?
Egyáltalán mi a hazafiság, amikor a világ/Európa lángokban áll? Nem véletlenül globalistának kéne lenni?
2016. dec. 30. 21:42
215/265 anonim válasza:
Én a jellemük alapján ítélem meg az embert nem kinézetük alapján. Einstein soha nem volt német állampolgár. Másrészt viszont hazádnak tudsz-e tekinteni olyan hazát amely megtagadja emberi mivoltod, csupán faji kérdésekre hagyatkozva. A nyíltan háború ellenes Morgenthau, aki a háborút a diplomácia bukásának tartott, sose képviselt tömeggyilkos eszméket. Einstein sose támogatott olyan tervet, amiben atombombát dobtak volna le Németországban. Az állításaid mint összeesküvés elméletekre hajazó, tényekkel meg nem erősített erősen radikális feltételezések, amikben még rasszizmus is van. Szerintem ez szégyellni való. "Ilyen pedigrével" Miféle visszamaradott rasszista gondolkodás ez. Nem a fiú választja az apját. Nem születésünk hanem tetteink határozzák meg jellemünk.
2016. dec. 30. 22:53
216/265 Mojjo válasza:
Egyébként ez a kérdéskör egészen pontosan hogyan is kapcsolódik a speciális- illetve általános relativitáselmélet által leírt bizonyos jelenségekkel kapcsolatos vitához?
Én nem tudom, Einstein milyen ember volt, de az itt kibontakozott vita szempontjából teljesen lényegtelen és érdektelen is...
2016. dec. 30. 22:58
217/265 dq válasza:
Én például szeretem összefüggéseiben látni a dolgokat, illetve szeretem ha több kapcsolódási pontom van egy adott témához, még jobb, ha interdiszciplináris. Sokkal nehezebben barátkozom meg az olyan dolgokkal, amelyek kapcsolódási pont nélkül lebegnek a fejemben.
Didaktikailag is néha szokás elméletek tárgyalásakor elõvenni az alkotójukat. Elmondani hogy ki volt, hol élt, hogyan élt, miket csinált, esetleg valami anekdotát.
Kellemesebbek az így bevezetett témák.
2016. dec. 30. 23:44
218/265 Mojjo válasza:
@217: persze, ez teljesen igaz. Valamint érdekes dolog a tudománytörténet. Izgalmas, és kifejezetten jó még kikapcsolódásnak is. Ugyanakkor valakinek az itt kibontakozott vita elolvasása után ilyesmi gondolatai támadtak:
"Azt viszont tudom, hogy pl. Einstein milyen ember volt, ami érdekes módon a nagy tudású fizikusoknak nem esik le"
És nem teljesen értem, hogy ezt hogyan is...
2016. dec. 30. 23:50
219/265 dgy42 válasza:
"én nem teljesen értem, hogy ezt itt hogyan"
Én teljesen értem. Itt egyértelműen az undorító, mocskos rasszizmus működik. Ne ereszkedj le vitázni vele.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!