Ha kicsit visszaolvasol, láthatod, hogy megadtam egy olyan függvényt, ami csak irracionális értékeket vesz fel, azzal csak annyi a gond, hogy nem (szigorúan) monoton növő függvény.
2013. szept. 26. 08:01
42/59 Srapnel válasza:
"azzal csak annyi a gond, hogy nem (szigorúan) monoton növő függvény"
De az egy igen fontos eleme a kérdésnek.
2013. szept. 26. 08:05
43/59 Wadmalac válasza:
#41: nem lelem. Kommentszám?
2013. szept. 26. 09:30
44/59 Wadmalac válasza:
Amúgy, ha már elfogadtuk, hogy ha x eleme Q és y eleme I akkor x+y eleme I, elgondolkodtam.
x eleme R esetén x*pí lehet-e racionális?
:O
2013. szept. 26. 09:40
45/59 Srapnel válasza:
x = 1/pi
2013. szept. 26. 10:35
46/59 Wadmalac válasza:
Srapnel: na ja, elég triviális. Nem nagyon fog az agyam ma. :D
2013. szept. 26. 10:39
47/59 anonim válasza:
Igen, tudom, hogy fontos része a feladatnak, de szerintem van itt olyan ember, aki még olyan függvényt se talált, hogy mindenhol irracionális értéket vesz fel. Arra gondoltam, hogy ebből valaki tud ötletet meríteni, hogy megtaláljuk azt a függvényt.
2013. szept. 26. 13:24
48/59 Srapnel válasza:
Pedig a monotonitás nélkül akár az f(x) = pi is jó.
2013. szept. 26. 14:47
49/59 Wadmalac válasza:
Nem tudom elképzelni, hogy vagy az ÉT vagy az ÉK korlátozása nélkül lenne ilyen (szig.mon.) függvény. A szakadással már nincs is fájdalmam, az egyértelműen kell (ha értékkészlet nem korlátozott).
2013. szept. 26. 15:15
50/59 anonim válasza:
Ha folytonosnak kell lennie a függvénynek, akkor egyáltalán csak a konstans függvények jönnek szóba: f(x)=c, ahol c irracionális. Ennyi. Erre több szót kár is volt vesztegetni.
(De a feladat még szig. monotonitást is megkövetel, tehát ez sem lesz jó.)
Ha nem kell folytonosnak lennie, elég a szigorú monoton növés, akkor a számjegybeszúrós ötletből könnyű konstruálni megoldást (*). Itt az a baj, hogy a precíz bizonyítás, és a pontos példa megtalálása csak hosszú rizsázás (*), a megoldás lényege, szépsége az ötletben kimerül. De ettől még meg lehet csinálni, és nem is nehéz. Ráadásul ez nem csak egzisztenciabizonyítás, konkrét példát ad. Ez utóbbi megoldás pedig minden valósra értelmezett függvényt ad.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!