Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Van e olyan valós fv. Amely...

Van e olyan valós fv. Amely szig. Mon. Nő. És csak irracionális értéket vesz fel?

Figyelt kérdés
Nagy segítség lenne, ha segítenétek.

2013. szept. 23. 23:22
1 2 3 4 5 6
 11/59 Wadmalac ***** válasza:
....az x eleme R miatt alapból nem folytonos a függvény. :)
2013. szept. 24. 10:53
 12/59 Wadmalac ***** válasza:
52%

"Egyébként az ellenpélda nem jó, mert pl. x=-gyök2 helyen f(x)=x+gyök(2)=0 racionális."

Most kapcsolok, alapkikötés volt az x eleme R, tehát x sosem lesz -gyökkettő. :D

2013. szept. 24. 10:55
 13/59 Wadmalac ***** válasza:
52%
#9 Jól átvertél, elsőre el is hittem. :DDDDDD
2013. szept. 24. 11:03
 14/59 anonim ***** válasza:
100%
Ja, hogy nálad R a racionális számok halmaza? Én azt gondoltam, hogy a szokásos jelölésekkel az a valós számok halmazát jelenti.
2013. szept. 24. 11:16
 15/59 Srapnel ***** válasza:
Folytonos függvénnyel nem tudsz a kérdésben megfogalmazott függvényt definiálni.
2013. szept. 24. 11:35
 16/59 Wadmalac ***** válasza:
#14: jogos, illett volna x eleme Q-t írnom. Mea culpa. :)
2013. szept. 24. 11:52
 17/59 anonim ***** válasza:

Az x+gyök2 függvény nem csak -gyök2-nél szakad, hanem k-gyök2-nél is, ahol k racionális.

Egyébként az összes monoton növő függvényből tudunk olyat gyártani, ami neked kell, csak azokat a pontokat nem ábrázoljuk, amik racionálisak.

2013. szept. 24. 16:41
 18/59 anonim ***** válasza:

A kérdező nyilván olyan függvényt szeretne, ami az egész valós számok halmazán van értelmezve.

Itt gyártanak egy ilyen példát:

[link]

Nekem ezzel a példával csak annyi a problémám, hogy a 0-ban szerintem 0-t vesz fel (és a kiterjesztés után persze az összes egész helyen egész számot). Azon még nem gondolkoztam el, hogy ezt a problémát hogyan lehetne áthidalni.

2013. szept. 24. 16:49
 19/59 A kérdező kommentje:
Nem muszáj egésznek lennie. Amit linkeltél, abból megmondom őszintén nem nagyon értettem meg :D. De akkor a x+gyök(2) az jó? Az a baj, hogy csak irracionális értékeket vehet fel és ahogy mondtátok is ez felvehet rac. értéket is.
2013. szept. 24. 17:51
 20/59 anonim ***** válasza:

Ha az a feladat, hogy a függvénynek az egész valós számhalmazon értelmezve kell lennie, akkor x+gyök2 nem jó. (Egyébként szinte biztos, hogy ez a feladat, különben már a legelső válaszból is kiderül, hogy f(x)=x triviálisan jó példa lenne az irracionális számok halmazára leszűkítve.)

Amit linkeltem, annak az a lényege, hogy felírja a szám törtrészét kettes számrendszerben, és a számjegyek közé mindig eggyel több 0-t illeszt be. Ezzel nekem csak az a bajom, hogy ha a kettes számrendszerbeli előállítás véges sok számjegy után véget ér (mint pl. a 0 esetén), akkor a beillesztett 0-kkal ugyanúgy racionális marad végül; tehát ezekhez a számokhoz valami mást kéne rendelni úgy, hogy növekvő maradjon a függvény. De lehet, hogy valamit nem jól értek a linkelt szövegből.

2013. szept. 24. 17:58
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!