Van e olyan valós fv. Amely szig. Mon. Nő. És csak irracionális értéket vesz fel?
"Egyébként az ellenpélda nem jó, mert pl. x=-gyök2 helyen f(x)=x+gyök(2)=0 racionális."
Most kapcsolok, alapkikötés volt az x eleme R, tehát x sosem lesz -gyökkettő. :D
Az x+gyök2 függvény nem csak -gyök2-nél szakad, hanem k-gyök2-nél is, ahol k racionális.
Egyébként az összes monoton növő függvényből tudunk olyat gyártani, ami neked kell, csak azokat a pontokat nem ábrázoljuk, amik racionálisak.
A kérdező nyilván olyan függvényt szeretne, ami az egész valós számok halmazán van értelmezve.
Itt gyártanak egy ilyen példát:
Nekem ezzel a példával csak annyi a problémám, hogy a 0-ban szerintem 0-t vesz fel (és a kiterjesztés után persze az összes egész helyen egész számot). Azon még nem gondolkoztam el, hogy ezt a problémát hogyan lehetne áthidalni.
Ha az a feladat, hogy a függvénynek az egész valós számhalmazon értelmezve kell lennie, akkor x+gyök2 nem jó. (Egyébként szinte biztos, hogy ez a feladat, különben már a legelső válaszból is kiderül, hogy f(x)=x triviálisan jó példa lenne az irracionális számok halmazára leszűkítve.)
Amit linkeltem, annak az a lényege, hogy felírja a szám törtrészét kettes számrendszerben, és a számjegyek közé mindig eggyel több 0-t illeszt be. Ezzel nekem csak az a bajom, hogy ha a kettes számrendszerbeli előállítás véges sok számjegy után véget ér (mint pl. a 0 esetén), akkor a beillesztett 0-kkal ugyanúgy racionális marad végül; tehát ezekhez a számokhoz valami mást kéne rendelni úgy, hogy növekvő maradjon a függvény. De lehet, hogy valamit nem jól értek a linkelt szövegből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!