Az utóbbi napokban több helyen extrém magas radioaktív környzeti háttérsugárzást mértek Európában. Mi lehet az oka?
Az európai környezeti háttérsugárzás monitoring rendszer ( [link] több helyen rendkívül magas sugárzást jelzett:
- az L11930 állomás 4289 nSv/h-t mért valamikor az elmúlt hét folyamán a Tátrában. Ma már nem látszik az archív adatok között, de bizonyítható, tegnap este képernyőmentést csináltam róla.
- az IT0047 állomás ma 1110000 nSv/h sugárzást mért Olaszországban, Roveretoban.
Hogy legyen mivel összevetni: a hatósági egészségügyi riasztási szint 250 nSv/h. A mostanihoz hasonló extrém magas sugárzási szinteket az elmúlt évtizedekben nem mértek Európában. A roveretoi adat hihetetlenül magas. Talán elromlott vagy kiakadt valamitől a mérőműszer. Ez az egész érthetetlen és ijesztő. Meg tudja mondani valaki, hogy mi történik?
Ez komoly dolognak tűnik, ezért komoly válaszokat kérek.
Nem irt ilyet. Azt irta, hogy nehany sugarzasmero magasabb szintet mutat.
De meg ha tegyuk fel, meg is emelkedett, gondolod hogy Ukrajnatol a Tatraig lopakodo uzemmodban ment az orosz allitolagos radioaktiv felho? Egesz Nyugat-Ukrajnaban vegig sivitottak volna a detektorok.
#24: pontosabban: háromféle jelenséget látok:
- Mo. területén időnként nagy területeken 20-50% növekedés tapasztalható, de ezek közül csak a kiugró értékeket közöltem itt. Úgy sejtem, hogy az esőzéssel kapcsolatos, de ez egyelőre hipotézis, amit tovább fogok ellenőrizni. Hogy honnan érkezik, az ennek a sugárzási térképnek az alapján valószínűleg nem fog kiderülni. A Mo.-i összkép eü. szempontból biztonságos.
- Nyugat és Dél Eu., valamint Finno. területén vannak állandó forró pontok, amelyek többnyire atomipari létesítmények környékére tehetők.
- Az elmúlt hónapban három olyan európai mérési adat volt, amely a háttérsugárzás olyan lokális és ideiglenes, de drasztikus erősödését jelezte, amelyből kettőnek elvileg sugárbetegséget kellett volna okoznia a mérőműszer környéken élőknek. Ilyen megbetegedésekről nem tudunk, ezért azt feltételezem, hogy a háromból egy műszerhiba volt, a másik kettő esetében pedig egy-egy radiokatív porrészecske direktben leülepedett a mérőműszerrre, amely ezután extrém magas értéket mutatott, amíg meg nem tisztították. Hogy a feltételezett porrészecskék honnan származtak, azt nem tudni.
A három súlyos anomáliából kettő Olaszországban fordult elő olyan területen, ahol egyébként is megemelkedett sugárzási értékeket mérnek.
Friss információk:
1. A cadrezzatei ITJRC01 mérőponton 1933 nSv/h a sugárzás. Ez az eü. figyelmeztetési határérték közel négyszerese. L.: [link]
2. A sugárzási térképen jól kivehető egy ív, amely a Cadrezzate és kb. Ljubljana közötti területen mintegy 14 mérőponton a szokásos háttérsugárzás dupláját meghaladó értékeket mutat. Ezek közül kettő meghaladja az egészségügyi értesítési szintet. L.: [link]
Meg tudja mondani valaki, hogy mi lehet ez??
Az utóbbi napokban Linztől északkeletre 8 mérőállomás a szokásos háttérsugárzás kb. kétszeresét méri: [link]
Mi lehet ez?
"Megpróbáltam érdeklődni a Katasztrófavédelemnél, de az on-line ügyfélszolgálatuk hibajelzéssel kukázta a gondosan megírt levelemet"
Ennek az az oka, hogy nem te vagy az egyetlen paranoiás elmebeteg, aki gondosan megírt levelekkel zaklatja őket. Nincs extra kapacitásuk a megnyugtatásodra, erre való a Gyakori
#28: Az én paranoiámat lehetőleg ne keverjük ide. Dokumentált, ellenőrizhető mérési adatokról van szó.
#29: Köszönöm a pozitív visszajelzést és örülök, ha hasznosnak tartod.
Drobenta-Turnu Severin (RS0008) éppen 477 nSv/h-ra nőtt. Hirtelen, pontszerű növekedés; a környékén normál értékek vannak. [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!