Az utóbbi napokban több helyen extrém magas radioaktív környzeti háttérsugárzást mértek Európában. Mi lehet az oka?
Az európai környezeti háttérsugárzás monitoring rendszer ( [link] több helyen rendkívül magas sugárzást jelzett:
- az L11930 állomás 4289 nSv/h-t mért valamikor az elmúlt hét folyamán a Tátrában. Ma már nem látszik az archív adatok között, de bizonyítható, tegnap este képernyőmentést csináltam róla.
- az IT0047 állomás ma 1110000 nSv/h sugárzást mért Olaszországban, Roveretoban.
Hogy legyen mivel összevetni: a hatósági egészségügyi riasztási szint 250 nSv/h. A mostanihoz hasonló extrém magas sugárzási szinteket az elmúlt évtizedekben nem mértek Európában. A roveretoi adat hihetetlenül magas. Talán elromlott vagy kiakadt valamitől a mérőműszer. Ez az egész érthetetlen és ijesztő. Meg tudja mondani valaki, hogy mi történik?
Ez komoly dolognak tűnik, ezért komoly válaszokat kérek.
OK, majd kipróbálom, de addig is a következő, ismert tényekből indulnék ki:
1. A napsugárzás spektruma egy kb. 5800 K hőmérsékletű feketetest sugárzásának felel meg. Ennek eleve nagyon kis része esik a röntgentartománya. A flereknek van ugyan röntgen/gammasugárzása, de ezek időleges események.
2. A földi légkör rendkívül hatékonyan szűri a kozmikus eredetű röntgensugárzást. Azt, hogy az űrből röntgensugárzás érkezik, csak akkor fedezték fel, amikor sztratoszférikus ballonnal, majd rakétával küldtek fel sugárzásmérőt.
Ha van/lenne érdemi összefüggés a napsütés és a háttérsugárzás között, akkor a radioaktív háttérsugárzásnak napi és éves ciklusa lenne: minden nap délben lenne a legerősebb és éjjel a legalacsonyabb, továbbá nyáron erősebb lenne mint télen. Tud valaki ilyesmiről?
Ahogy elolvastam a kérdést, kislattyogtam és most olvastam le a készüléket - amit minden nap megteszek. Most 112 nSv/h Debrecenben a kozmikus háttérsugárzás. Szóval ne aggódj. Az utóbbi napokban sem volt több 125-nél.
Itt a kütyü: [link]
Hasznos, ha van a háznál sugárzásmérő. :) Fukushima után én is beszereztem egyet.
A legutóbbi debreceni hivatalos mérés egyébként 82 nSv/h és mindenhol normál értékek vannak az országban.
Érdekes, az elmúlt időszakban 52-ről 75-re növekedett azoknak a mérőpontoknak a száma, ahol az elmúlt egy hétben 200-300 nSv/h közötti értékeket mértek, vagyis enyhe háttérsugárzás növekedés tapasztalható. Ha jól látom, főként Spanyolo., Franciao. és Portugália érintett.
Plusz akit esetleg a téma érdekel: az aktuális sugárzási térképen kívül némi kattintgatással még jó pár érdekes on-line térkép elérhető a belinkelt adatbázisban, pl:
- éves kozmikus sugárdózis térkép
- talaj uránkoncentráció térkép
- beltéri radonkoncentráció térkép
- folyóvizek sugárzási szintje
- alapkőzet tórium koncentráció térkép
stb.
Ha esetleg olvassa még valaki ezt a kérdést: az utóbbi napokban Kelet-Magyaroszágon több mérőponton szignifikánsan nőtt a háttérsugárzás a szokásos, kb. 80-130 nSv/h értékekhez képest:
Mezőkovácsháza:
Bocs, az eőbbit idő előtt elküldtem. Tehát pl.:
Mezőkovácsháza: 148
Gyomaendrőd: 160
Tiszaföldvár: 162
Kiskunfélegyháza: 181
Gyula: 156
Több helyen rövid időre, nem nagy mértékben, de összességében jól felismerhetően nőtt a háttérsugárzás. Mi lehet ez?
Ma Cadrezzate (IT): 674 nSv/h, ez bőven az egészségügyi határérték fölött van. A közelében (Ispra) 3 mérőhelyen értesítési szint fölötti adat: 270, 282, 292 nSv/h. Ez valamilyen helyi kibocsátás lehet.
Mo.:
Tatabánya: 183 nSv/h, Vámosmikola: 180 nSv/h, Sarkad: 158 nSv/h. Úgy sejtem, hogy Mo.-n esőzés után szoktak jelentkezni ezek az enyhén megemelkedett értékek.
@18 erre meg a kormanyparti mandiner is azt irja, hogy ruszki kamu csak :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!