Mennyivel tudományosabb azt gondolni, hogy a Világegyetem 14 milliárd éve jött létre, mint hogy 140 éve?
"De hogy egy kicsit konkretizáljuk a dolgokat, milyen életcélokra gondolsz konkrétan, amikért teljes erőből akadályoz téged a társadalom?"
Nekem pl. meggyőződésem, hogy azért van egy csomó szemét Budapesten, mert az önkormányzat szándékosan haszontalan feladatokat ad a közmunkásainak. Elmész a Gellért hegyre, a keleti lejtője tiszta szemét. Nem két napig, hanem folyamatosan. Ugyanaz a rakás szemét van eldobva, ami egy hónapja is.
Személy szerint összeszedném, ha nem nézne meg minden arra járó ember, mint valami cirkuszi látványosságot.
"Személy szerint összeszedném, ha nem nézne meg minden arra járó ember, mint valami cirkuszi látványosságot."
Ez pl. egy jó cél lenne szerintem, egy jó feladat. De miért zavar, ha megnéznek?
Dobj fel valahová egy kezdeményezést, hogy embereket keresel magad mellé a lejtő megtisztítására. Ha sikerül pár embert sszeszedned, még akár valamelyik újságtól, hírcsatornától is kimehetnek interjút készíteni veletek :)
"De miért zavar, ha megnéznek?"
Azért, mert tisztában vagyok vele, mi jár ilyenkor az emberek fejében. Eleve nem önkéntesnek gondolnak, hanem közmunkásnak. Egy szemétszedő közmunkásra pedig ha ránéz a magyar ember, akkor a következők jutnak eszébe:
Még érettségije sincs
Aljamunkát végez
Kukázik
Ez a legutolsó különösen fájdalmas számomra. Manapság valóban sok helyen látni, hogy közmunkásnak kinéző ember kukázza a közterületi szemetesekből a újrahasznosítható dolgokat. De nem azért csinálja ezt, hogy bevigye a Tescoba, hanem mert ez a dolga. A sok idióta a szemetesbe dobja válogatás nélkül az energiaitalos dobozokat, majd a kerületi alkalmazott ezt helyre teszi.
"Szedd csak össze, majd ők is értékelni fogják ,hogy tiszta a terület"
És a munkámat mikor fogják értékelni? Nem panaszkodni akarok, mert nem a megbecsülésért csinálom, de az azért mégis zavar, hogy nagyobb megbecsülésem lenne, ha a szemétszedés helyett GYK-n írkálnék olyan dolgokat, amiket egy óvodás is tud.
“Nem nekem lesz jobb attól, hogy tiszta a hegy.”
Neked is jobb lesz, nem? Láthatóan zavar ott a szemét.
“És a munkámat mikor fogják értékelni? Nem panaszkodni akarok, mert nem a megbecsülésért csinálom, de az azért mégis zavar, hogy nagyobb megbecsülésem lenne, ha a szemétszedés helyett GYK-n írkálnék olyan dolgokat, amiket egy óvodás is tud.”
Mindkettőt megbecsülik, csak nyilván kicsit máshogy. Ha itt hasznos válaszokat adsz akkor kapsz szép zöld pacsikat a felhasználóktól, idővel elismerik ,hogy “igen, ez a fickó jókat szokott írni, segítőkész” stb, az oldaltól meg pontokat szóval kúszhatsz felfele a ranglistán (aminek ha úgy vesszük nincs sok gyakorlati haszna, de van ilyen is, értelmet ad a pontozásnak stb).
A szemétszedéssel meg tisztább lesz a környéked, az emberek idővel elismerik ,hogy “igen, ez a fickó tisztította meg ezt a helyet, példaértékű” stb. Szóval összességében szerintem több pozitív visszajelzést kapnál mint negatívat. Legalább is én eddig soha nem láttam olyat ,hogy valakit lenéztek mert összeszedte a szemetet, épp ellenkezőleg. Persze fizetséget nem biztos ,hogy be tudsz zsebelni, dehát nem csak a pénzről szól az élet.
Egyébként természetesen nem muszáj egyedül csináld. Keress embereket, szoktak akadni hasonlóan “önkéntes lelkűek” akik szívesen segítenek.
"igen, ez a fickó tisztította meg ezt a helyet, példaértékű"
Mivel nem fog senki arra gondolni, hogy szabadidőmben szedem a szemetet, így ez az elismerés elmarad. Arra fognak gondolni, hogy egy tanulatlan ember vagyok, akinek a közmunkára futja, és csak munkából szedem a szemetet.
"Legalább is én eddig soha nem láttam olyat ,hogy valakit lenéztek mert összeszedte a szemetet, épp ellenkezőleg."
Akkor meglehetősen kevés élettapasztalatod van.
“Mivel nem fog senki arra gondolni, hogy szabadidőmben szedem a szemetet, így ez az elismerés elmarad. Arra fognak gondolni, hogy egy tanulatlan ember vagyok, akinek a közmunkára futja, és csak munkából szedem a szemetet.”
S ha ezt gondolnák egyesek akkor mi van?
Lenne valami segítő szándék benned de igen hamar elhessegeted ilyen “mondvacsinált” kifogásokkal amik úgy hangzanak mintha úgy gondolkodnál ,hogy “ha ezzel a szemét felszedésével nem változtatom meg mindenki gondolkodását, nem váltom meg a világot s nem kapok rengeteg elismerést mindenkitől akkor nem is éri meg felszedni”. Ha nem tetszik ez akkor csillogtasd meg a tanultságod s azzal teremts értéket. Ha az sem tetszik akkor ülj a mocsokban s szemeteld a GyK-t is. Mást nem tudok erre mondani. Az “alja munka” nem tetszik mert nem fog mindenki elismerni, az újat alkotás sem tetszik mert “mindenki hülye, nincs egy valóban tudományos közösség sem”.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!