Hogyna kell elképzelni a fénynek a hullámhosszát?
Nem tudom értelmezni, hogy hol jelenik meg a fénynek a hullámhossza?
Pl.: rádióhullám 10^3 m-es hullámhossz. Ez a 10^3 méter miből adódik?
Ennyi méter tesz meg mialatt egyet pördül tengely körül a foton, vagy hogyna kell elképzelni?
Mondjuk “önbizalom” az van:
https://www.gyakorikerdesek.hu/emberek__egyeb-kerdesek__1129..
#52:
:D
Főleg az tetszik, hogy pont ezt a kérdést hozzák fel többen is, hogy itt most marhára fordítva ülés van a lovon. :D
"pontosan hogyan gondolod ezt a műszert mozgatjuk és mérünk vele és annak a változásaiból látjuk egy haladó hullám esetén a hullámhosszt? Erre kiváncsi vagyok. De szerintem Wadmalac is."
Én már nem. :D
Csak az említésem miatt tértem vissza, amúgy már tojok rá, a borsó sokkal jobb főzelékben, mint a falon. :D
"Akkor írd le, hogy pontosan hogyan gondolod ezt a műszert mozgatjuk és mérünk vele és annak a változásaiból látjuk egy haladó hullám esetén a hullámhosszt?"
Ott kezdődik a probléma, hogy legelső alkalommal én még csak azt próbáltam elmagyarázni a kérdezőnek, hogy mit jelentenek az elektromágneses hullámok. Erre írtam, hogy semmi köze a víznek, ehhez, hanem egy műszert egyenesen mozgatva vélhetjük felfedezni a hullámjelenséget. Szóval a probléma ott kezdődik, hogy ti az én válaszomban már arra is ugrotok, amit nem is akartam beleírni. Egyébként a műszer változásaiból kiszámolni a hullámhosszt, kb. általános iskolai tananyag, szóval erőltessétek meg egy kicsit az agyatokat, és akkor rájöttök.
54: Mégmindig nem érted, hogy ezt az általad említett műszeres méréssel csak álló hullám esetén tudod kimérni? Haladó hullámnál bármerrre és bárhogyan mozgatod a műszert nem fogsz tudni semmit az égvilágon kimérni. Még az is lehet, hogy azt se fogod tudni kimérni, hogy a téresősség a távolság négyzetével csökken... Mert annyi zavaró tényező lesz.
Nyilván állóhullám esetén más a történet, ott valóban igazad lehet, és valóban ki lehet így mérni (de ezt mindenki elismeri, és senki nem cáfolta, csak annyit írtunk, hogy ez a mérési módszer csak állóhullám esetén működikm, de te ezt is kétségbe vonod).
Te nem vagy képes felfogni, hogy nagyon is ki lehet mérni, csak te (képzetlenségednél fogva) alkalmatlan vagy rá.
A) miért írjam le, ha a témától teljesen független?
B) mikor ismeri el valaki, hogy egyedül én adtam olyan választ, amiből a kérdező megértheti a fény mibenlétét? Még ha nem is bírjátok ki kötözködés nélkül, akkor is elismerhetnétek, hogy az "egyenes mentén változó térerősség" még félreértésekkel együtt is sokkal közelebb áll a valósághoz, mint a le-föl mozgó víz.
C) tessék, azért leírom, hogy nem foghasd rám, hogy nem is tudnám leírni:
Ha a fénnyel egy irányban mozgó v sebességgel mozgó műszerrel f frekvenciát mérsz, akkor a fény valódi frekvenciája c*f/(c-v).
D) mi a francért kell most majd az 58-as válaszban is a teljesen jó képletemmel kapcsolatos kötözködéseteket olvasni? Gondolom visszatértek megint oda, hogy nem létezik műszer, amivel ez kimérhető lenne (egyébként létezik).
"Ha a fénnyel egy irányban mozgó v sebességgel mozgó műszerrel f frekvenciát mérsz, akkor a fény valódi frekvenciája c*f/(c-v)."
A kérdésben nem a frekvencia szerepelt, hanem a hullámhossz...
Szerintem a 15 éves szomszéd gyerek is megbirkózna ezzel a hatalmas problémával. Menj inkább a tini párkapcsolatok kategóriába, ott a tudásodnak megfelelő problémákat boncolgatnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!