Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyna kell elképzelni a...

Hogyna kell elképzelni a fénynek a hullámhosszát?

Figyelt kérdés

[link]

Nem tudom értelmezni, hogy hol jelenik meg a fénynek a hullámhossza?

Pl.: rádióhullám 10^3 m-es hullámhossz. Ez a 10^3 méter miből adódik?

Ennyi méter tesz meg mialatt egyet pördül tengely körül a foton, vagy hogyna kell elképzelni?

2021. aug. 11. 17:38
 81/117 anonim ***** válasza:
80%
80: Sajnos menthetetlen vagy. Te még mindig nem látod, hogy mekkora örültségeket írsz?
2021. aug. 13. 23:07
 82/117 anonim ***** válasza:
0%
Nem, de azt látom, hogy te mekkora őrültségeket (ostobaságokat) írsz.
2021. aug. 13. 23:22
 83/117 Wadmalac ***** válasza:
91%

Még mindig nem állt le?

Pff.

2021. aug. 16. 08:09
 84/117 anonim ***** válasza:
100%

[link]

[link]

Van kép is, ami bizony a teljesség igénye nélkül összehasonlítható a vízes példával. Vízben természetesen ellapul a hullám, és változik is a hullámhossz a távolsággal a különbözö egyéb körülmények miatt.

A hullámhossz a hullám terjedésével egy vonalban mért távolság a hullám két, azonos irányban történö azonos kitérést mutató pontja között, vizuálisan fogalmazva két hullámcsúcs közötti távolság. A frekvencia a hullámcsúcsok száma egy meghatározott távolságon belül.

Kérdezö! A víz valóban máshogyan hullámzik, mivel a vízmolekulák erös túlzással egy helyben maradnak, és csak le-föl mozognak, szigorúan véve csak amplitúdója van a vízfelületnek. Az elektromágneses sugárzáskor a ullám halad hullámvonalban elöre, DE a vizuális kép mindkét esetben egy hullám.

Legyen egy másik példa:

víz hullámzás: Egy vízmolekula legyen egy madzagon egy csomó. Megfogod a madzagot, és elkezded az egyik végét csak le-fel mozgatni. A hullám végigmegy a madzagon, a madzag maga nem halad a térben, de a rajta lévö csomót látod egyhelyben le-fel ugrálni. A kapott kép hullám. ezt hívjuk mechanikai hullámnak.

elektromágneses hullám: Fogod a madzag végét, és elkezdesz vele szaladni, és ezzel egy idöben le-fel mozgatni. A kapott kép szintén hullám, viszont a csomó nem csak le-fel mozog, hanem halad elöre a térben.

2021. aug. 16. 10:18
 85/117 anonim ***** válasza:
15%

Csakhogy pont nem erről van szó, amit te írsz. A fény esetén nincsen semmiféle kitérés. Megfelelő ábrát nézve, jól látszik, hogy a függőleges tengely nem kitérést mutat, és nem méter a mértékegysége, hanem elektromos teret.

[link]

2021. aug. 16. 10:37
 86/117 anonim ***** válasza:
0%
Kíváncsi vagyok Wadmalacnak mikor lesz a pucájában annyi vér, hogy leírja, hogy 84-es válaszoló nem ért ahhoz, amit ír.
2021. aug. 16. 10:40
 87/117 anonim ***** válasza:
0%
Vagy mindjárt kitalálja Wadmalac, hogy 84-es válaszoló a kitérést az elektromos térerősség metaforájaként használta, és hülye vagyok, hogy erre alap logikával nem jöttem rá.
2021. aug. 16. 10:45
 88/117 anonim ***** válasza:
100%

Khmm, ha ezt a képet linkeled elsöre, akkor most 80 válasszal és egy felesleges vitával kevesebb lenne. Abban teljesen igazat adok, hogy maga a foton egyenes vonalon halad, nem hullámzik, de az eredetileg feltett "hogyan képzeljem el a hullámhosszot" kérdésre a válasz a képeken van. Bármelyiket nézzük hullámról beszélünk. Egy bizonyos tulajdonság két azonos értéke között mért távolság.

Hogy most ezt kitérésnek lehet-e nevezni? Igen, az elektromos térerösségnek is van egy értéke, ami kitér a tengely mentén. Ennek mértékegysége nem méter, ezt nem állítottam, DE a két hullámcsúcs közötti távolságot méterben mérjük. A mágneses mezö esetében is ugyanez a helyzet. Ha elolvasod még egyszer amit írtam akkor ez szerepel a szövegben, nem az, hogy az elektromos térerösséget mérjük méterben.

2021. aug. 16. 12:39
 89/117 Wadmalac ***** válasza:
100%

"Kíváncsi vagyok Wadmalacnak mikor lesz a pucájában annyi vér, hogy leírja, hogy 84-es válaszoló nem ért ahhoz, amit ír."

Nem mondok ilyet, itt egyelőre te vagy az egyetlen, akinek MINDEN szavába bele lehet kötni és egyedül te nem ismered el a hibáidat.

És szégyen, hogy a kis értéktelen egód miatt oldalak óta agonizálsz és offolsz xarrá egy kérdést.

2021. aug. 16. 13:11
 90/117 anonim ***** válasza:
0%

Vagy akkor is 80 válasszal kevesebb lenne, ha nem a hibás válaszokra akarnátok ráfogni, hogy jók. Wadmalac továbbra is ezt csinálja, sajnos ebből senki nem fogja őt kizökkenteni.

2021. aug. 16. 14:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!