Hogyna kell elképzelni a fénynek a hullámhosszát?
Nem tudom értelmezni, hogy hol jelenik meg a fénynek a hullámhossza?
Pl.: rádióhullám 10^3 m-es hullámhossz. Ez a 10^3 méter miből adódik?
Ennyi méter tesz meg mialatt egyet pördül tengely körül a foton, vagy hogyna kell elképzelni?
Kedves kérdező.
A fény, mint elektromágneses hullám olyan, mint a többi elektromágneses hullám, tehát mint a hétköznapi rádióhullám.
Legalábbis a hullám jellege szerint.
A víz hullámzásához tényleg nem sok köze van (és ilyet én sem állítottam, hiába próbálja ez a ... haddnemondjam mi rámfogni).
Az biztos, hogy egymásra (és a fény haladási irányára) merőlegesen szép szinuszhullám mentén megy a mágneses és az elektromos térerő is fel-le, a kettő folyamatos változása generálja egymást, változó elektromos tér a mágnesest, változó mágnese az elektromost.
Itt a mechanikai hullámoknál szétválasztható két hullámfajta, a transzverzális és longitudinális nem igazán alkalmas a hullám leírására. Igen, van a hullámzásnak a kétfajta térerőbe egy-egy egymásra merőleges síkja, de hogy abban menetirányra merőlegesen menne a térerő fel-le, azt nem merném mondani, geometriai iránynak itt nem sok értelme van.
Éppen ezért bajos bármilyen mechanikai hullámhoz hasonlítani.
Sem vízhez (transzverzális), sem légnyomás-hullámhoz, hanghoz (longitudinális) nem igazán lehet hasonlítani.
Nem tudom, én hol fogtam rád bármit is. Te a védelmedbe vetted a vizes válaszolókat, és én ezt kifogásoltam.
"Te a védelmedbe vetted a vizes válaszolókat"
Nem igaz. Te lehülyézték gyakorlatilag minden válaszolót.
Ha valakinek a válasza nem jó, nem kerek , ki lehet egészíteni, lehet korrigálni, nem mindjárt mindenkihülyével kezdeni.
A cél a kérdező segítése, nem egymás lexarása.
Ha erre képes vagy, valószínűleg képes leszel hasznos kommentre is, mert mint írtam, értem, mire akartál kilyukadni, csak nem volt teljesen helyes válasz.
Gondolom tudnál még hozzátenni jó kiegészítést is, azt itt mindenki szívesen fogadja, főleg a kérdező és ez a lényeg. Rajta. Próbáld ebben az irányban folytatni.
"Ha valakinek a válasza nem jó, nem kerek , ki lehet egészíteni, lehet korrigálni, nem mindjárt mindenkihülyével kezdeni."
Nem "mindjárt" kezdtem mindenkihülyével, hanem az elmúlt hosszú hónapok tapasztalata alapján. Ha kettőnél több helytelen válasz érkezik egy kérdésre, akkor már lehetetlen odaírni a jó választ, mert a korábbi válaszolók lepontoznak és ennek hatására a további válaszolók is a helytelen választ fogják tovább ugatni. Remek példa ez a kérdés is. Ha nem kezdtem volna mindenkihülyével, akkor most egyszerűen meglapulna ott lepontozva a hetes válasz, és mindenki tenne rá magasból. Te se írtál volna 22.-nek helyes választ, ha nem provokálom ki.
"Ha nem kezdtem volna mindenkihülyével, akkor most egyszerűen meglapulna ott lepontozva a hetes válasz, és mindenki tenne rá magasból."
Ha nem kezdtél volna azzal és még a válaszod is teljesen kerek, nem kaptál volna rá pirosakat, nem kezdtél volna hőzöngeni és rég meg lenne válaszolva a kérdés, sok válaszból összerakhatóan, helyesen.
"Te se írtál volna 22.-nek helyes választ, ha nem provokálom ki."
Fogalmam nincs, mire célzol.
De már bocs, nulla kérdezőnek hasznos válaszomat provokáltad ki te.
De ha tényleg továbbra is úgy akarod érezni, hogy te "tetted rendbe" ezt a kérdést és válaszokat, lelked rajta.
Nekem annyi a lényeg, hogy a kérdező kapjon jó választ, bárkitől.
"Ha nem kezdtél volna azzal és még a válaszod is teljesen kerek, nem kaptál volna rá pirosakat, nem kezdtél volna hőzöngeni és rég meg lenne válaszolva a kérdés, sok válaszból összerakhatóan, helyesen."
Meg a többi, amit beleképzelsz. Én rendszeresen tapasztalom, hogy ezen az oldalon a hibás válaszokra van igény. Úgy látszik te még soha nem tapasztaltál ilyet.
De, tapasztaltam. Konkrétan konteómániáknál.
De nem fogok igazodni hozzá, éppen mert rossz.
Itt meg most nem láttam ennek komoly jelét.
Pont hogy a konteós kérdések azok, ahol tudományosság igénye nélkül akarják a válaszolók kioktatni a kérdezőket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!