Az elemi részecskéket milyem mikroszkopon tudom megfigyelni?
"Maradjunk annyiban, kérdező, hogy ma már nem szempont a tudományban, hogy mit értesz."
Én ezt tudom, de sajnos a többi válaszoló egyenesen azt gondolja, hogy ők értik a jelenséget.
Valóban előfordulhat, hogy valaki megért valamit a mostani tudományból is.
Akár még egy egyszerű halandó is.
Csak ez:
1: lehet, hogy nem pontos,
2: egyáltalán nem biztos, hogy jól érti!
Különösen akkor van gond, ha ezekből további következtetéseket szeretne levonni, mivel azok szinte biztos, hogy nem stimmelnek majd.
Szóval nekünk, közönséges halandóknak a mai tudományt inkább megtanulni érdemes, mint megérteni.
Tudós körökben az "értem" gyakran jelenti azt, hogy "le tudom írni matematikával".
Végül is nagyon nagy különbség nincsen, hiszen a tudós így például jósolni is tud. Meg lehet az is, hogy tényleg érti.
"Meg lehet az is, hogy tényleg érti."
Ha valaki olyanokat ír, mint az itteni válaszolók, az egészen biztos, hogy nem érti.
Előrebocsátom, hogy senki nem fogja éjfélig ideírni a megoldást, és mindenkinek az lesz a kifogása, hogy már lefeküdt aludni, és el se olvasta a feladatot. Ezt még meg is értem, bár 136-os vehette volna a fáradtságot, ha már azt állította, hogy kíváncsian várja a feladatot.
Mindegy, adok 12 óra haladékot. Ugye elég lesz egy általános iskolás matekfeladat megoldására?
Huszein holnap éjfélig kap haladékot; türelmes vagyok a diszkalkuliás biológusokkal.
...míg a közembereknél az "értem" általában azt jelenti, hogy "be tudom sorolni a közismert jelenségek közé".
Ismered ugye a székely bácsit?
A székely világot járt, és mesél a komájának. Azt meséli éppen hogy milyen állatokat látott az állatkertben.
-Tudod komám, oszt láttam vizilovat.
-Hát az milyen?
-Hát komám a lovat tudod milyen ugye?
-Igen.
-Na olyan mint a ló, csak kövér mint a disznó, a vizből nézelődik, és lapit eszik. Aztán láttam zsiráfot es.
-Hát az meg milyen?
-Hát komám a lovat tudod milyen?
-Há persze.
-Na ez is olyan, csak nagyon hosszu nyaka van és a fák tetejéről eszi a lapit. Aztán láttam zebrát es.
-Hát a meg milyen?
-Tudod komám milyen a ló?
- Há hogyne.
-Na pont olyan csak fehér fekete csikos a bőre. Aztán láttam tigrist es.
-Hát az meg milyen?
-Hát komám a lovat tudod milyen?
-Igen, igen.
-Na egyáltalán nem olyan.
Szóval, a vízilovat, a zsiráfot és zebrát úgy képzeli, hogy ismeri, mert ezeket le tudja írni első látásra.
A tigris az már nem fér bele az ő tudásába, azt nem ismeri.
De legalább nem képzeli azt, hogy ilyen állat az nincs.
És mi van, ha nem tartjuk a kis határidődet? Örömködsz, hogy te milyen okos vagy, mások meg nem? :D
Amúgy remélem nem rontom el az örömödet, de a megfejtés 2 és 3. (Az összeg csak lehet páratlan, tehát kettővel nem egyenlő prím, ha pontosan az egyik tagja páros. A prím tuti páratlan, márpedig a kettő páratlan hatványa 2 maradékot ad 3-al osztva. Egy hárommal nem osztható szám négyzete biztos 2 maradékot ad 3-al osztva, így az összeg mindenképp osztható 3-al, ha nem a 2 mellett nem a három a másik prím.)
20 perc volt. Tudom, nem a legjobb idő, de sajna fáradt vagyok, meg íróeszközöm se volt, szóval muszáj volt fejben. :(
143
Nos, eddig nem úgy tűnt. Ha tudod, hogy nem számít, a természetet, a valóságot nem érdekli, hogy bárki meg tudja-e érteni, akkor miről beszélünk?
De továbbra sem mondtál SEMMILYEN érvet arra, hogy miért nem érti senki ezeket a dolgokat. Elmondtad, hogy az elme erre nem képes. Hát gratulálok, és erre honnan jöttél rá? Még mindig azt hiszed, hogy akkor ért meg vki vmit, ha vizualizálni tudja? Ennyi erővel azt sem érted, hogy 455+566 miért 1021, hiszen nem látod a számegyenesen:OOO
Aki érti a dolgok matekját, az érti az egészet. Tehát a megértés alsóbb szinten mindenki számára elérhető, pl. egy olajcsepp-kísérlet számításainak megértése nem egy ördöngösség, ez még nem a kvantummechanika. Arról nem is állítjuk, hogy értjük.(mellesleg semmiről nem állítottuk, hogy értjük, csak azt, hogy vannak, akik értik, tehát szövegértésből megint buktál)
Kolostorra visszatérve: továbbra sem hoztál semmi konkrétumot, csak terelsz. Még mindig ott tartunk, hogy három lehetőséged van
-elfogadod a bizonyítékokat
-megcáfolod őket
-hülye maradsz
Kimondva, kimondatlanul, te a harmadikat választottad-egyelőre. Még változtathatsz.
Kár, hogy tele van hibával, különösen nyelvtani hibával, ami érthetetlenné teszi az egész szöveget. De az ilyen mondatokból arra tudok következtetni, hogy matematikai hibáktól is hemzseg:
"Egy hárommal nem osztható szám négyzete biztos 2 maradékot ad 3-al osztva"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!