Mi különbség az elemi és a szubatomi részecskék között?
Elemi részecskének elvileg azt nevezzük, ami tovább nem osztható. Nincsen "elemibb" !
Régen azt hitték, hogy ez a proton, elektron, stb.
Aztán rajtuk ragadt.
Amúgy nemrég volt ez a kérdés.
Elemi részecskék: a tudomány mai állása szerint nincsen belső struktúrájuk, nem kisebb részecskékből állnak össze.
Ilyen például: foton, elektron. A proton és a neutron nem ilyenek.
Szubatomi részecske:
Az "atomnál kisebb részecskék". Nem vagyok meggyőződve, hogy bármely részecskéről eldönthető-e egyértelműen, hogy szubatomi-e.
Ilyenek például: elemi részecskék (elektron, foton, stb), kompozit részecskék (proton, neutron, stb) és alkotórészeik.
Nem tartoznak ide: molekulák, atomok, atommagok.
A magyar wiki nagyon "elemi részecskének" próbál hívni tulajdonképpen mindent, de téved.
OFF: belefutottam közben egy ilyenbe, szerintem vicces:
„Phonons and electrons are the two main types of elementary particles or excitations in solids.”
Lustán fordítva: a fononok és az elektronok a két fő típusai a szilárd testekben levő gerjesztéseknek vagy az elemi részecskéknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!