Az elemi részecskéket milyem mikroszkopon tudom megfigyelni?
Na miért nem lehet? Mert nem képes rá az agy? Az igen.
Szerencsére a valóságot ez még mindig nem érdekli. De ha ideírunk még 50kommentet, ez lehet változni fog. Vagy nem.
A kolostorral mi van?
Kíváncsian várom a megoldhatatlan általános iskolás matekfeladatot.
Egyébként tényleg csodálatra méltó, hogy ennyire kitartó troll vagy (vagy kitartóan ostoba).
Najó, nem tudom miért, de veszem a fáradtságot visszakeresni, hogy miket mondtam, és milyen értelmetlenségeket válaszoltatok rá.
Én:
"Mára oda fejlődött a fizika, hogy egy jelenség kapcsán a fizikusok megelégednek pusztán a matematikai interpretációval, egyáltalán nem érdekli őket, hogy ez a dolog elképzelhető-e az ember számára, vagy sem. A "valamekkora valószínűséggel bárhol mérhető elektron" is egy ilyen matematikai interpretáció, nem pedig ember által érthető dolog." (#79)
Válaszotok:
"Mivel én nem tudom elképzelni, és nem értem, nem igaz!" (#82)
Én:
"Azért nem érti senki, mert nem lehet érteni. Az ember agya képtelen olyan konstrukciókban gondolkozni, hogy az asztalon lévő alma 80% valószínűséggel van az asztalon. Ezt senki nem tudja megérteni, még egy fizikus sem!" (#89)
Válaszotok:
"Elmondtad, hogy az elektronok azért nem léteznek, mert te nem tudod elképzelni őket." (#110)
Maradjunk annyiban, kérdező, hogy ma már nem szempont a tudományban, hogy mit értesz.
A lényeg az, hogy le tudod-e írni matematikával, és aztán a valóságban is úgy viselkedik-e.
Ha ezek teljesülnek, akkor ismered az adott jelenséget.
Ha nem, akkor meg nem.
Tessék, nyolcadik osztályos versenyfeladat, remélem megbirkóztok vele hárman éjfélig. Ha nem, kénytelen vagyok azt gondolni, hogy csak a pofátok nagy.
Melyik a és b prímszámokra igaz, hogy a^b+b^a is prímszám?
Térjünk vissza erre:
"Szeretnék látni elektront, protont, neutront..."
Nos: nézz meg egy repülőgépet, ahogy ködcsíkot húz. Milyen kapcsolatban áll a ködcsík magával a géppel?
Ez azért érdekes, mert az elemi világban mi is tudunk ilyen ködcsíkokat készíteni. Sajnos magát azt, ami a csíkot húzta, nem látjuk.
Ugyanígy képesek vagyunk alagútmikroszkóppal körberajzolni egy atomot vagy molekulát. De ettől még magát a molekulát nem fogjuk látni, ez inkább egy körbetapogatásnak felel meg.
Egyelőre ennél többet nem láthatunk sehol.
És igen: ilyen méretben a "látás" már nem egészen azt jelenti, mint amit megszoktál. Másképp működik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!