Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az elemi részecskéket milyem...

Az elemi részecskéket milyem mikroszkopon tudom megfigyelni?

Figyelt kérdés
Szeretnék látni elektront, protont, neutront... Ha már a kvarkok megfigyelhetetlenek.
2020. okt. 30. 11:19
 131/178 anonim ***** válasza:
100%

Na miért nem lehet? Mert nem képes rá az agy? Az igen.

Szerencsére a valóságot ez még mindig nem érdekli. De ha ideírunk még 50kommentet, ez lehet változni fog. Vagy nem.

A kolostorral mi van?

2020. okt. 30. 22:53
 132/178 anonim ***** válasza:
100%
Na, mára nekem is elég volt. Kifárasztott egy újabb troll.
2020. okt. 30. 22:55
 133/178 anonim ***** válasza:
100%
A kolostorban nem fogadták be: nem üti meg az ottani színvonalat, és nem is elég szép, meg fiatal.
2020. okt. 30. 22:57
 134/178 anonim ***** válasza:
100%

Kíváncsian várom a megoldhatatlan általános iskolás matekfeladatot.

Egyébként tényleg csodálatra méltó, hogy ennyire kitartó troll vagy (vagy kitartóan ostoba).

2020. okt. 30. 23:00
 135/178 anonim ***** válasza:
10%

Najó, nem tudom miért, de veszem a fáradtságot visszakeresni, hogy miket mondtam, és milyen értelmetlenségeket válaszoltatok rá.

Én:

"Mára oda fejlődött a fizika, hogy egy jelenség kapcsán a fizikusok megelégednek pusztán a matematikai interpretációval, egyáltalán nem érdekli őket, hogy ez a dolog elképzelhető-e az ember számára, vagy sem. A "valamekkora valószínűséggel bárhol mérhető elektron" is egy ilyen matematikai interpretáció, nem pedig ember által érthető dolog." (#79)

Válaszotok:

"Mivel én nem tudom elképzelni, és nem értem, nem igaz!" (#82)

Én:

"Azért nem érti senki, mert nem lehet érteni. Az ember agya képtelen olyan konstrukciókban gondolkozni, hogy az asztalon lévő alma 80% valószínűséggel van az asztalon. Ezt senki nem tudja megérteni, még egy fizikus sem!" (#89)

Válaszotok:

"Elmondtad, hogy az elektronok azért nem léteznek, mert te nem tudod elképzelni őket." (#110)

2020. okt. 30. 23:01
 136/178 anonim ***** válasza:
10%
Szóval bocsánat, ha feleslegesnek tartok bármilyen érvet is mondani ezek után.
2020. okt. 30. 23:01
 137/178 anonim ***** válasza:
100%

Maradjunk annyiban, kérdező, hogy ma már nem szempont a tudományban, hogy mit értesz.

A lényeg az, hogy le tudod-e írni matematikával, és aztán a valóságban is úgy viselkedik-e.

Ha ezek teljesülnek, akkor ismered az adott jelenséget.

Ha nem, akkor meg nem.

2020. okt. 30. 23:04
 138/178 anonim ***** válasza:
100%
De te KORÁBBAN sem hoztál fel semmi érvet... Csak elmodtad, hogy „szerinted” az egész egy rakás fos, mert nem is úgy van, hanem teljesen máshogy, amiről meg nem mondtál semmit.
2020. okt. 30. 23:05
 139/178 anonim ***** válasza:
24%

Tessék, nyolcadik osztályos versenyfeladat, remélem megbirkóztok vele hárman éjfélig. Ha nem, kénytelen vagyok azt gondolni, hogy csak a pofátok nagy.

Melyik a és b prímszámokra igaz, hogy a^b+b^a is prímszám?

2020. okt. 30. 23:10
 140/178 anonim ***** válasza:
100%

Térjünk vissza erre:

"Szeretnék látni elektront, protont, neutront..."

Nos: nézz meg egy repülőgépet, ahogy ködcsíkot húz. Milyen kapcsolatban áll a ködcsík magával a géppel?

Ez azért érdekes, mert az elemi világban mi is tudunk ilyen ködcsíkokat készíteni. Sajnos magát azt, ami a csíkot húzta, nem látjuk.

Ugyanígy képesek vagyunk alagútmikroszkóppal körberajzolni egy atomot vagy molekulát. De ettől még magát a molekulát nem fogjuk látni, ez inkább egy körbetapogatásnak felel meg.

Egyelőre ennél többet nem láthatunk sehol.

És igen: ilyen méretben a "látás" már nem egészen azt jelenti, mint amit megszoktál. Másképp működik.

2020. okt. 30. 23:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!