Jó példa a mai nap (is)! Hogyan lenne klímaváltozás, ha ilyen és ennél melegebbek napok is voltak már 1926-ban? Link lejjebb.
Nézzétek ezt a képet: https://i. Ibb. co/tMZ8C94/Hoax-Kl-mav-ltoz-s-K-perny-k-p-2019-11-19-18-41-40. png
Minél több éves vagyok, annál jobban látom én is. Az egész klímaváltozás, bolygófelmelegedés egy nagy átverés (Hoax).
Keressetek archív hőadatokat ti is a területeteken. Meglátjátok miről beszélek.
Lehet, hogy szórakozom én is? Nem tudni most már. De belehalt valaki a nagy felmelegedésbe?
Jósoltak özönvizet is az olvadó jég miatt, meg több méteres tengeremelkedést. Hol van?
> De belehalt valaki a nagy felmelegedésbe?
Nehéz kérdés. Mármint a halálos áldozatok becslése nehéz, mert néha nagyon komplex ok-okozati viszonyok tudnak kialakulni.
Pl. a globális felmelegedés egyik következménye a gyakoribbá váló, tartósabbá váló hőhullámok kialakulása. Itt viszonylag tiszta a kép. Pl. 2003 nyarán egy igen erős hőhullám volt, ami miatt az ezen időszakban megszokotthoz képest összességében 70 000 emberrel halt meg több. Persze mindig is voltak hőhullámok, de úgy, hogy ezek egyre gyakrabban és hosszabban jelentkeznek, így azért ki lehet számolni, hogy hány közvetlen áldozata van pusztán ezen aspektusból nézve.
De a helyzet nem ilyen egyszerű. Mondok egy ártatlannak tűnő helyzetet: Mondjuk Jürgen az Alpokban élt, és a síturizmusból élt sokáig. De a gleccserek olvadása miatt a turizmus visszaesett, Jürgen már nem tudott megélni ebből, így hát a városba költözött, ahol talált is munkát. Viszont emiatt egy Stefan pont nem kapta meg azt a munkát, amit Jürgennek adtak, ami miatt hajléktalanná vált és emiatt el is vitte rá egy évre az influenza. Akkor most Stefan a globális klímaváltozás áldozata, vagy sem? Illetve milyen mértékben az, és milyen mértékben más tényezők áldozata (mondjuk a hajléktalan kérdés kezeléséé, a nemzetgazdasági folyamatoké)?
Meg ugye a klímaváltozás nem csak a globális felmelegedésben nyilvánul meg, hanem számos más következménye is van. Bizonyos területek szárazabbá válnak, és bár az elsivatagosodásnak más okai is vannak, a klímaváltozás is hozzájárul. Ha emiatt a térségben gazdasági válság alakul ki, ami polgárháborúhoz vezet, akkor a polgárháború áldozatainak számát milyen súllyal kell a klímaváltozás áldozatainak a számlájára írni? Más lokális területen meg éppen nő a csapadékmennyiség, gyakoribb, erősebb viharok alakulnak ki, gyakoribb, nagyobb árvizek vannak. Ennek is nem kevés extra áldozata van, ami a klímaváltozás számlájára írható.
Mondjuk van egy kikötőváros, ahol az önkormányzat az emelkedő tengervíz miatt gátépítési projektbe invesztál. Emiatt kevesebb pénz jut a helyi szociális segélyekre, ami miatt valaki pont éhen hal. Ő áldozata a klímaváltozásnak? Vagy az egyre hevesebb esőzések miatt egy árvízbe ugyan nem hal bele valaki, csak éppen elviszi a házát, és bár kap az államtól segélyt, de mégis derékba törik az élete, ami miatt öngyilkos lesz. Ő áldozata a klímaváltozásnak?
Vagy a klímaváltozás másik következménye az ökológiai egyensúly felborulása, aminek lokálisan egy jellemző következménye pollenek, növényi eredetű allergének koncentrációjának a növekedése. Ez asztmát okozhat, és ez a felmérések szerint világszinten több száz millió embert érint. Ebből azért nem egy ennek a betegségnek a következményeként hal meg, de ha nem, hát akkor sem lehet azt mondani, hogy „nem halt meg, nincs itt semmi gond”.
Mert az életnek nem csak mennyisége, hanem hossza, minősége is van. Lehet, hogy számos ember nem hal bele a klímaváltozás hatásaiba, hanem egyszerűen csak rövidebb ideig él, betegebb lesz, vagy nagyobb nyomorban tengődik. Ők nem haltak bele, vagy nem fognak belehalni közvetlenül a klímaváltozásba, de igencsak vesztesei, életévekben mérhető vesztesei annak.
Nehéz tehát olyan módszertant találni, ami a kérdésre így átfogóan korrekt, elfogadható választ ad. Az ilyen irányú kutatások inkább egy-egy speciális területre fókuszálnak, pl. a klímaváltozás és a gyerekhalandóság közötti korrelációt elemzik. De azért igyekeztek ilyen átfogó jellegű felméréseket is végezni, általános trendek, és összehasonlító analízisek, különböző részkutatások metaanalízise segítségével. Tudományosan elfogadott, hogy a klímaváltozásnak *jelenleg* *évente* több millió – negatívabb eredmények alapján több tízmillió – halálos áldozata van, azok száma, akik ugyan nem halálos áldozatai, de erősen kárvallottjai a klímaváltozásnak, azoknak a száma meg több száz millióra tehető.
> Jósoltak özönvizet is az olvadó jég miatt, meg több méteres tengeremelkedést.
Az özönvíz nem tudományos fogalom, így özönvizet aligha jósolnak tudósok. Ilyet maximum bulvárlapokban olvashatsz, de ott meg olyat is olvashatsz, hogy egy amerikai nő papagájt szült, vagy hogy egy embernek az aloe verától nőtt vissza a levágott végtagja. A „Hol van?” kérdésre a tudományos válasz az, hogy a tengerszint az elmúlt 100 évben átlagosan 10-20 cm-rel növekedett, ennyi már itt van, a többi meg majd jön. Ezért nevezik prognózisnak, mert nem a jelenlegi, hanem a valószínű jövőbeli állapotot írja le.
A különböző modellek 2100-ra eltérő tengerszint-emelkedést prognosztizálnak, de jellemzően 0,5 és 2 méter között valahol. Nyilván ez nagyban függ attól, hogy különböző paraméterek hogyan alakulnak a jövőben, pl. nő-e és mennyivel a CO₂ kibocsájtás, nő-e és mennyivel a megújuló energiaforrások felhasználása stb…
Persze volt már ennél magasabb tengerszint is. Csak megint nem mindegy, hogy egy folyamat 100 év, vagy 10 000 év alatt zajlik le. Hasonlóan ahhoz, hogy nem mindegy, hogy 2 órád, vagy 2 heted van elmenekülni egy erdőtűzből. Előbbi esetben örülhetsz, ha önmagadat megmentheted, de a házadnak annyi. Utóbbi esetben meg még van esélyed megmenteni az összes ingóságodat is.
A tengervíz emelkedés a szárazföld igen kis részét érinti. Viszont mivel gyakran a kikötővárosok voltak olyan helyzetben, hogy gazdasági növekedésnek tudtak indulni, így a népesség nagyobb aránya él tengerparton. De még ott is orvosolható a dolog pl. gátépítéssel, csak nyilván annak igen magas költségei vannak, aminek gazdasági következményei vannak, amik viszont az élet számtalan területére nyomják rá a bélyegüket.
Ekkora türelemmel?
Meglepne. :D
> Süsü te lány vagy?
Nem, 42 éves villamosenergia-ipari technikus végzettséggel is rendelkező, szakmámat tekintve informatikus – szoftvertervező és fejlesztő (fullstack+devop) –, exnéptáncos, exnéptáncoktató, exrockzenész, hobbifilozófus – és hobbisokminden – férfi, illetve apa vagyok.
(Remélem sikerült hozzám méltóan részletes „egymondatos” választ adnom. :-) )
Hmm, na jó, legyél férfi, de dellfil akkor is lány, ő nem győzött meg. Wadmalacról meg túl egyértelműen tudom hogy férfi így nem vádolhatom meg lánysággal.
De figyu, nekem most pont szükségem van egy informatikusra. Pár nappal ezelőtt építettem meg egy gépet, viszont a következő a gond vele. A windows elindítása után kb 5 perccel mindig lefagy a gép teljesen, egérrel mindennel együtt, csak kényszer leállítással kapcsol le.
Mi lehet a hibás? Én az alaplapra gyanakszom. Bios nem fagy le, pendriven lévő windows telepítő sem csak a windows. Pedig egyébként egy erőgépről van szó, i9-9900k, Z390-F, 16 GB DDR4 2666 RAM, GTX 1070, Dark Rock Pro 4, és mindezt egy Chieftec Gold 1000W 80+ látja el árammal.
Na erre írjál olyan hosszadalmas kiveséző választ mint a globális felmelegedésről, Mr. Informatikus.
> Hmm, na jó, legyél férfi, de dellfil akkor is lány, ő nem győzött meg.
Hát igen… Nekem nem sikerült meggyőznöm a kérdezőt, hogy hibás az egész gondolatmenete, Dellfil meg téged nem győzött meg arról, hogy ő nem lány. Az élet tele van kudarcokkal… De ne csüggedjünk, tulajdonképpen egyiknek sincs igazán érdemi jelentősége. :-)
> De figyu, nekem most pont szükségem van egy informatikusra.
Szoftverfejlesztő, programozó vagyok, nem számítógép szerelő. :-) Sajnos – vagy sem – az informatikusok meg vannak áldva az ilyen megkeresésekkel. Megpróbálom illusztrálni a helyzetet néhány analógiával:
- Cukrász vagy igaz? Na olyan gondom van, hogy a gáztűzhelyemen a sütő 10 perc után elalszik… Hogy hívjak szerelőt? De hát te nem cukrász vagy? Te is szoktál sütni, nem?
- Te tolmács vagy igaz? Le tudnád fordítani nekem ezt a koreai nyelven írt könyvet ógörögre? Hogy te angol tolmács vagy? De hát akkor nem az a szakmád, hogy beszélsz idegen nyelven?
- Te pénztáros vagy igaz? Na az van, hogy van 300 000 Ft megtakarításom, amit le szeretnék kötni maximum 5 évre, és néztem a lehetőségeket… Mi? Hogy nem értesz hozzá? Hát nem pénzzel dolgozol?
- Te telefonos diszpécser vagy igaz? Az új házban azt akarom megoldani, hogy a telefon két helyiségben is kicsörögjön, de csak az egyikről lehessen hívást kezdeményezni… Hogy forduljak szakemberhez? De hát te telefonnal dolgozol, nem?
- Festő vagy igaz? Meg tudnád festeni a lányom arcképét? Valami álló alakos olajfestményre gondoltam. Mi az, hogy te szobafestő vagy? Most festő vagy, vagy nem?
- Te buszvezető vagy igaz? Holnap megyek Piripócsra, mond már meg, melyik busz megy ott reggel a vasútállomásról a Gipsz Jakab térre? Mi az, hogy te Szegeden vagy buszvezető és soha nem jártál Piripócson? Attól még buszvezető vagy, nem?
- Te zenész vagy igaz? Melyik K-pop dalban van az, hogy tü türürürü tű tű tű? Mi? Hogy klarinétos vagy a Nemzeti Filharmonikus Zenekarban? Hát milyen zenész az, aki nem ért a zenéhez?
Persze a nagyobb kéréseket sem ingyen kérik. Jár érte legalább egy köszönöm, egy hátba veregetés, sőt még ha sikerül megoldani a problémát, akkor egy sörre való meghívás is. Sőt ha jól csinálod, akkor másnak is ajánlani fognak, dolgozz nekik is „nem ingyen”. :-)
Remélem érthetőek az analógiák.
Nyilván értek valamennyit a számítógép – mint eszköz – buherálásához, jobban, mint az átlag. Meg nyilván az átlagnál jobban értek ahhoz, hogy hogyan működik a számítógép, amikor rendeltetésszerűen működik, de ott is inkább absztrakt szinten. Ha hibás a RAM, akkor rá tudok jönni, hogy azzal van a gond. Az én gépemnél igen, de más gépén, látatlanul, annyi információ birtokában, hogy „lefagy a gép” aligha, hacsak nem tudok leülni az elé a számítógép elé. De ha komolyabb probléma van a gépemmel tudod mit csinálok vele? Elviszem a szervizbe.
Alapvetően programozó vagyok, a számítógép tulajdonképen nekem pont annyira csak egy munkaeszköz, mint egy titkárnőnek, még ha programozóként egy kicsit többet kell róla tudnom. Anno vagy 3 éve kinézem egy jó ár/érték arányú laptopot, ami megfelel az elvárásaimnak. De hogy egy i9-9900k processzor és az én i7-5500U procim között milyen fő különbségek vannak? Lövésem sincs. Majd ha venni akarok új gépet, akkor esetleg utánajárok. Hogy milyen játék milyen gépen fut el? Hogy mit tud egy GTX 1070? Lövésem sincs. Nem igazán játszok a gépen, nem is foglalkozok játékfejlesztéssel, ha játszok is, maximum inkább olyan logikai játékokkal, amik már egy 386-oson is elfutottak anno. Mobilon már játszok a grafikája miatt komolyabb gépigényű játékokkal – inkább fejlesztgetős játékokkal –, de ott is kb. annyit tudok, hogy letöltöm és ha elfut, akkor elfut, meg maximum azt, hogy mennyire eszi az aksit.
Ha egy nginx bekonfigurálásában akadt konkrét problémáid, akkor tudok segítséget adni. Ha egy rövidebb bash scriptre lenne szükséged, akkor is tudok segíteni. Még egy webshop felhúzásában – a grafikától az oldalon magán át a tárhelyig és domain névig – is tudok segíteni, de ott már csak akkor, ha van rá időm, és ha előtte megegyeztünk, hogy a megbízási szerződésemben milyen összegeket milyen határidővel vagy feltétellel fogok kiszámlázni.
(Nota bene Windowst jó ideje nem használok. Nem vagyok Windows ellenes, sokáig megvoltam vele én is – apróbb nézeteltéréseink azért akadtak –, de jó ideje áttértem Linuxra.)
> Mi lehet a hibás?
Ennyi információból? Nyilván a hardver. Talán a táp. Talán az alaplap. Talán két egymással nem kompatibilis egyéb hardverelem. Vagy a szoftverek valamelyike. Esetleg mindkettő. A szoftvernél talán az operációs rendszer. Vagy valamelyik driver. Vagy valamelyik telepített program. Vagy ezek valamelyik kombinációja. De igen nagy valószínűséggel összességében a számítógéped lehet hibás. :-)
Nyilván ha az ember tudja, hogy hogyan és mit telepített, meg bele tud nézni esetleg naplófájlokba, akkor esetleg juthat valamire, de még az sem biztos. Régebben, mikor Windowst használtam, egyszerűbb volt nekem is újratelepíteni a Windowst, feltelepíteni a hivatalos drivereket, de ha bármilyen más program telepítése előtt már ilyen hibát produkált, akkor jöhetett esetleg némi guglizás, vagy egy Linux live CD. Ha azzal is fennállt a probléma, akkor meg jöhetett a legózás asztali gépnél. Már ha volt mivel legózni. Laptopnál meg jobb híján jöhetett a szerviz.
Éppen ma viszem szervizbe. Ők szenvedjenek vele.
Én is jobban értek a gépekhez az átlagnál, évek óta magamnak építem a gépeimet, én szoktam megoldani a problémákat, és hogyha a szomszédságban valakinek baja van a gépével akkor engem hívnak először hogy nézzem meg. Most ebben a helyzetben is nagyon sok mindennel próbálkoztam, mielőtt elhatároztam magam a szerviz mellett, pedig még soha nem vittem gépet szervizbe, így ez igencsak lelombozott. Nem vagyok programozói szinten, de ha a gépnek van valamilyen problémája azt általában megoldom. Én régebben videókat vágtam, szerkesztettem, illetve Unreal Engine 4-ben szoktam szórakozni, pályaszerkesztés, karakteranimációk hozzárendelés logikai gráfokon, illetve 3D-s objectek 2D-s palást textúrázása, meg egyebek.
A következő amit csinálni szeretnék az karakteralkotás, de az már egy másik szint. Ahhoz is egy tonnányi youtube tutorial videót meg kell nézni kezdésnek.
Még szerencse, hogy 3 gépem van itthon, vagyis 2, mert a harmadik amit építettem a mini erőmű szervizbe megy.
Ja egyébként meg játszani szoktam, meg filmezni, sorozatozni, ha éppen nem haveromnak vágom a szar youtube videóit vagy nem ue4-ben próbálok kreatívkodni. Hopsz, remélem ezt nem olvassa.
Jelentem, jó hírem van, hívtak a szervizből hogy megcsinálták a gépet. Egy bios frissítés kellett.
Micsoda megkönnyebbülés hogy nem hardverrel volt baj.
Bármilyen meglepő, nagyon úgy tűnik, hogy a kérdezőnek van igaza:
https://www.youtube.com/watch?v=1ODn4ptZTAA
A sarkoknál vékonyabb a földkéreg. Ez okozhatja az olvadást.
Lehet, hogy leorroltok ezért, de nem kellene a kérdezőt elítélni az éles látásmódjáért.
Ő legalább gondolkodik. Nem azt ismétli amit a tömeg, amit a tömegnek betanítottak.
És igaza van a nyelvvel kapcsolatban. Magyarországra nagyon sok hír nem jut el, vagy túl későn. Mi meg nem akarjuk más nemzet /angol-orosz-kínai/ hasznos nyelvét tanulni.
Az emberek meg nem akarnak idegen nyelvet tanulni, így beszűkölt látásmóddal rendelkeznek, ezért is a sok gyűlölet. Buták vagyunk mind a környező országokhoz is képest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!