Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Isten nem érzi magát felelősne...

Isten nem érzi magát felelősnek azért, hogy az életben nagyon sok igazságtalanság történik? Nem akar tenni azért, hogy az embereknek ne kelljen feleslegesen szenvedniük?

Figyelt kérdés
Én részemről úgy gondolom, hogyha Isten a teremtő, tehát ő alkotta meg az embert és az egész világot, akkor egyben ez azt is jelenti, hogy meglenne a képessége és a hatalma ahhoz, hogy rendet rakjon a Földön. Tehát nem kellene az embereknek (főleg a tiszta szívállapotú embereknek) feleslegesen szenvedniük egy igazságtalan és agresszív világban. Nekem az a meglátásom Istennel kapcsolatban, hogy még ha tisztában is van azzal, hogy mondjuk egy adott embernek milyen nehézségeken kell keresztülmennie, egyszerűen passzívan szemléli a szenvedését és nem segít neki aktívan, hogy megoldódjanak a problémái (legalább is én a saját személyes életemben ezt nagyon sokszor érzem). Illetve gyakran érzem úgy, mintha Isten nem akarná, hogy igazán boldog legyek és hogy ezt az állapotot el tudjam érni, mert ha kitűzök egy értelmes célt, akkor folyamatosan olyan indokolatlan nehézségekkel kell szembenéznem, amire egyszerűen nincs ráhatásom. Szóval a kérdésem alapvetően arra vonatkozna, hogy Istenben meg van-e a felelősségérzet mint teremtőben arra vonatkozólag, hogy a számtalan ember igazságtalanul szenved, míg mások érdemtelenül jobban élnek és sikeresebbek mint amit megérdemelnének? Van-e szándéka arra vonatkozólag, hogy megoldja ezeket a problémákat? Ha igen, akkor mikor és hogyan?
okt. 7. 10:05
 51/93 anonim ***** válasza:
0%

#48 hívő Honfitársam!

Szerintem hagyd a fenébe. Nem akarja megérteni. Lezár az elme! Inkább trollkodik már csak. Jól levezetted. Érthető. Aki nem akarja, az nem fogja megérteni!

okt. 12. 09:37
 52/93 anonim ***** válasza:
58%

"Ott nincs már semmi funkciója a szabad akaratnak"

Örülök, hogy végre válaszoltál.

Tehát akkor azt mondod, hogy a mennyországban NINCSEN szabad akarat.

Rendben van, elfogadom, hogy ez a te hited. Viszont szólok, hogy a keresztények nagy része ezt nem így gondolja, és a Bibliában is másképp van. Például Ádáméknak is volt, az Édenben.

Ezzel az elképzeléssel viszont az a probléma, hogy akkor a mi világunk teljesen szükségtelen - és ezért erkölcstelenség volt a megteremtése - mivel az isten már a teremtés ELŐTT tudta, hogy kit enged majd be a mennyországba.

Elég lett volna ezeket az embereket megteremtenie, tökéletes lelki állapotban, amilyenek majd a mennyországban lesznek.

Ennyi.

A szabad akaratot pedig nem érted, ezt szerintem fogadd el.

Ne szégyenkezz, mert gyakorlatilag senki sem érti, egyetlen ember nem tudta még elmagyarázni, hogyan működik. Esetleg kérdezd meg a lelki vezetődtől (nem azt, hogy létezik-e, hanem konkrétan a MŰKÖDÉSÉT). De szerintem erre ő se tud válaszolni.

Még annyit, hogy ha egy fél pipás támogat téged, akkor azért gondolkozz el, hogy valamit nem csinálsz jól.

okt. 12. 10:23
 53/93 anonim ***** válasza:
0%

Semmi jelentősége a pipáknak gyakorin. Önérzetességből, bosszúvágyból szoktak lehúzni az emberek 1 kommentet. A 48-s komment inkább bátorító komment volt egy olyan ember mellett, aki hisz valamiben de az idő ez tér dimenziójában annak működését nem érti és nem is értheti. A hit dolgai és a ráció kizárja egymást. Persze sokszor van átfedés de alapvetően kizárja egymást!

A fél pipás támogatásból leszűrni, hogy mit csinál jól vagy nem jól, az elég kérdéses! Ez talán egy vizsgabizottság előtt perdöntő lehet de gyakorikerdesek.hu-n nem igazán. Persze legyen mindenkinek a hite szerint.

okt. 12. 10:44
 54/93 anonim ***** válasza:
100%

Hmmm... persze, lehet ilyen is.

De az eddigi megnyilvánulásaidból nem ez néz ki, hanem az, hogy teljesen jogos nálad a minősítés.

Amúgy szerinted ki pontozta le az előző válaszom 1 perccel azután, hogy megírtam?

okt. 12. 10:48
 55/93 anonim ***** válasza:
0%

Persze. Erről írtam én is, hogy olyan vagyok mint te. Nincs különbség

Önérzetességből pontoztam le. A bosszúvágy kevés százalékot játszott ezesetben!

okt. 12. 10:55
 56/93 anonim ***** válasza:
41%

"Eddig semmit nem tudtunk meg a működéséről, hogy mi alapján döntünk a "szabad akaratunkkal", hogy jót vagy rosszat fogunk-e tenni."

Nem kikerültem a választ, hanem nem értelmeztem jól, hogy mire vagy kíváncsi.

A válasz erre a lelkiismeret. Mindannyian érezzük, mikor teszünk jót, és mikor rosszat. Aki megcsalja a párját, az is érzi, hogy helytelen, amit tesz, de leküzdi magában. Aki ellop valamit, az is érzi, hogy nem szabadna, de erősebb benne a szándék rá, hogy birtokolja. Aki megöl valakit, őbenne is ellenállásba ütközik ez. Amikor hazudunk, azellen is tiltakozunk önkéntelenül, így működnek a hazugságvizsgálók is, a normál állapotunkból, ami az igazmondás, kilengünk.

"Számít ilyenkor, hogy hogyan volt nevelve az az adott személy?"

Számít, de nem döntő. Ha valakinek egy alkoholista gyermekverő például az egyik (vagy mindkét) szülője, az jelentheti azt, hogy ő is az lesz, vagy azt, hogy soha életében nem fog inni, és nem emel kezet a gyerekére.

"Számít, hogy milyen a személyisége? vagy nem számít semmi és csak egy random generátor szerűen működik, hogy a jót vagy a rosszat választja a szabad akaratunk?"

Ez választ el lelket a lélektől. Nem vagyunk egyformák. Azonosan tisztán születünk, de nem azonosan tisztán halunk meg. Pont erről szól a földi lét, hogy ki hogyan él. Ez ad különbséget.

okt. 12. 11:33
 57/93 anonim ***** válasza:
0%

"Rendben van, elfogadom, hogy ez a te hited. Viszont szólok, hogy a keresztények nagy része ezt nem így gondolja, és a Bibliában is másképp van. Például Ádáméknak is volt, az Édenben."

Az Édenkert nem a Mennyország. Látgatóan nagyon felületes és homályos ismereted vannak, így viszont érthető is, hogy miért nem vagy felkéazülve egy ilyen vitára.

okt. 12. 11:36
 58/93 anonim ***** válasza:
100%

"Az Édenkert nem a Mennyország."

Igaz. Akkor viszont felmerül egy olyan probléma, hogy eredetileg az emberek NEM a mennyországba kerültek volna, hanem maradtak volna az Édenben.

Tehát akkor a haláluk után se fognak oda kerülni, hanem egy újjáteremtett Föld lesz majd az otthonuk. Akkor viszont miért érdekel minket a menny? Nem oda kerülünk.

De ettől függetlenül: a mennyországban is szabad akaratuk van például az angyaloknak.

Tehát VAN ott is szabad akarat. Tehát akkor nem stimmel, amit mondtál.

"A válasz erre a lelkiismeret."

Egyrészt: a lelkiismeret TANULT képesség.

Másrészt a lelkiismeret az NEM a szabad akarat! Az egy fix, tanult dolog.

Én azt kérdeztem, hogy MAGA a szabad akarat HOGYAN működik? Tényleg nem érthető? Ott van előtted több választási lehetőség, és MI ALAPJÁN választasz, ami egyrészt SZABAD - másrészt AKARAT?

A lelkiismeret az nem szabad, az előre meg van határozva.

okt. 12. 12:10
 59/93 anonim ***** válasza:
59%

"Nem kikerültem a választ, hanem nem értelmeztem jól, hogy mire vagy kíváncsi."

Lásd be, hogy nem sok különbség van kívülről nézve.

A válaszod azonban nem egészen kerek. Egyrészről azt írod, hogy a szabad akarat a lelki ismeret segítségével dönti el, hogy ki hogyan fog dönteni. De utána írod, hogy

"Aki megcsalja a párját, az is érzi, hogy helytelen, amit tesz, de leküzdi magában. Aki ellop valamit, az is érzi, hogy nem szabadna, de erősebb benne a szándék rá, hogy birtokolja."

Tehát a lelki ismeret mellett a döntéseinket, a szabad akaratunkat befolyásolja más is.

Ahogyan aztán írod is, hogy a neveltetés is befolyásolja a szabad akaratunkat, a személyiség is...

Tehát lényegében elég sok minden van ami befolyásolja a szabad akaratot, az ember döntését.

Remek. Haladunk.

Na most, hogy megállapítottuk, hogy a döntéseink a személyiség, lelkiismeret, neveltetés, tudás, tapasztalatok, képességek, szituáció, és sok sok minden más befolyásolja tovább léphetünk a működésben eggyel.

Mitől függ végül a döntés?

Mint írtad is:

"Aki megcsalja a párját, az is érzi, hogy helytelen, amit tesz, de leküzdi magában."

Van aki leküzdi van aki nem. Mitől függ, hogy valaki leküzdi-e vagy sem?

A feljebb felsoroltak milyenségétől?

Értem ez alatt, hogy van akinek olyan a személyisége akkor ő emiatt lehet, hogy a leküzdi lehet, hogy a nem küzdi le felé hajlik. Aztán lehet, hogy a múltbéli tapasztalatai is egy adott irányba terelhetik. A neveltetése is terelheti az egyik vagy a másik felé.

Azonban ha ezek összessége alapján dől el az, hogy hogyan fogunk dönteni akkor ez lényegében felírható lenne úgyszólván egy képlettel. Adottak a változók és mindegyiknek van valamilyen "érték" (persze ez nem szó szerinti érték mert például a tudást milyenségét nehéz lenne számszerűsíteni csak a magyarázathoz nem találtam jobb példát) és a sok változónk valamilyen kapcsolatban áll egymással amiknek az eredménye az adott helyzetben a döntésünk.

Úgy vélem, hogy ez így egyszerre elég sok lehet ezért itt megállnék és megvárnám a reakciód.

okt. 12. 12:18
 60/93 anonim ***** válasza:
0%

"Tehát akkor a haláluk után se fognak oda kerülni, hanem egy újjáteremtett Föld lesz majd az otthonuk. Akkor viszont miért érdekel minket a menny?"

Ez a te logikád csak. Nem ezt írja a Biblia. Megint csak azt mondom, homályban tapogatózol, így viszont nem vagy alkalmas erre a vitára.

okt. 12. 13:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!