Miért van az,hogy egy Görög katolikus papnak lehet párja, házastárs,gyerekei de egy Római katolikus papnak nem lehet? azt gondolom hogy ez igazságtalanság.
nem kerülnek az egyház tulajdonába
hanem ahhoz, akire a végrendeletben hagyja
"Mert a Vatikán sokkal kapzsibb."
Az megvan, hogy a görögkatolikusok is a Vatikán alá tartoznak? Meg még hozzájuk hasonlóan számos részegyház van, ami nem latin rítusú és szintén vannak családos papok.
Nem görögkeletiekről volt szó a kérdésben.
Egyébként nem igazságtalanság, egyáltalán nem könnyebb házasként, családosként papnak lenni, ezt nem egy házas görögkatolikus pap megerősítette.
Egyrészt amúgy a görögkatolikusok között is vannak nem házasok.
Másrészt a görögkatolikus egyház csak annyiban tér el, hogy ők az alsópapságra házas férfiakat is felszentelnek, viszont szentelés után senki nem házasodhat, akkor sem, ha meghal a felesége. Illetve a püspök csak nőtlen lehet.
4
"egyáltalán nem könnyebb házasként, családosként papnak lenni, ezt nem egy házas görögkatolikus pap megerősítette"
Akkor számára ott az opció, hogy ne házasodjon meg, ha nem akar.
"csak annyiban tér el, hogy ők az alsópapságra házas férfiakat is felszentelnek"
Igen, és ez a kérdés.
Engem is érdekelne a válasz, mert eddig csak zagyvaságokat hallottam, pedig ez nagyon lényeges lenne (az egyház szempontjából).
Mivel nem kötelező papnak lenni, ezért igazságtalanságról nem igazán lehet beszélni.
Inkább az itt a kérdés, hogy nem lennének-e jobbak a tisztességes házas papok, mint a fogadalmukat be nem tartó tiszteségtelen papok, hogy a beteges irányultságúakról már ne is beszéljünk.
Természetesen a tisztességes nőtlen papok lennének a legjobbak, de ilyet ugye nehéz találni, főleg manapság ebben a fertőben.
@ "az aszexualítás egy kiváltság, amit nagyon kevesen kapnak csak meg."
Az úgynevezett aszexuálisok azok, akiknek nincs szexuális érdeklődésük, ez nem kiváltság, inkább betegség. A nőtlenség ajándéka azt jelenti, hogy valaki nem szenved a nőtlenségtől, de nem azért mert alapból közömbös, mint egy kiherélt eunuch, hanem mert képes a gondolatait a vágyait kezelni, elterelni, más dologban lekötni magát. Én magam sem vagyok egyáltalán aszexuális, de nem okoz nehézséget a nőtlenség.
Köszönöm a “jóindulatodat” az Anyaszentegyház klérusa iránt. Megjegyezném, hogy a pedofília egyáltalán nem gyakoribb a papok közt, mint mondjuk a tanárok, orvosok stb. körében.
Az, hogy a papok hűtlenek esküjükhöz, alapvetően rágalom, mert nem igaz a nagy részére; természetesen nem állítom, hogy ne fordulhatna elő ilyen.
@ "Az, hogy a papok hűtlenek esküjükhöz, alapvetően rágalom, mert nem igaz a nagy részére; természetesen nem állítom, hogy ne fordulhatna elő ilyen."
Nem akartam rágalmazni. Remélem, hogy a többség valóban hűséges az ígéretéhez, mindenesetre tényállás, hogy kevés a pap, ehhez képest relatíve sok a kiugrás, és sajnos a bűnös és beteg papokról is többet lehet hallani a kelleténél.
@ "Megjegyezném, hogy a pedofília egyáltalán nem gyakoribb a papok közt, mint mondjuk a tanárok, orvosok stb."
Nem állítottam, a betegség alatt inkább a homoszexuálisokat értettem, Németországban például a helyzet állítólag katasztrofális.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!