Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ez az elmélet mennyire reális?

Ez az elmélet mennyire reális?

Figyelt kérdés

1. Ahogy ma a fejlett országokban élünk, lelkileg, egészségileg, környezetvédelmileg fenntarthatatlan. A környezetvédelem sokak számára nyűg, nem érdek. Az egészség a gyógyszeriparnai nem célja.

Egyre jobban elkényelmeseünk, egyre több dolog mű, egyre kevesebb energiabefektetés kell hétköznapi dolgokhoz. Egyre inkább beszippant, egyre többet kivesz belőlünk a munka.

A családok széthullanak.

Élünk sokáig, de gyógyszerek által életben tartva. A gyógyszerek kétélű fegyverek, lásd szteroidok...

2.

Szinte törvényszerű, hogy időnként háború van az országok között.

3. Egyre több dolog gépesített, kevesebb munkaerő kell, nő a munkanélküliség. A betondzsungelben élő munkanélküli tömeg még a kert végében se tud termelni.

Következtetések:

Amiben élünk, az a világ bedől, én ennek nem adok sok időt.

Háború, esetleg vallásüldözés tömegesen. Munkanélküliség, nyomorgás a most fejlett országokban. Járvány a legyengült immunrendszerű emberek körében, esetleg minden gyógyszernek ellenálló kórokozó által.

Nem tudok még több évtized békét, technikai fejlődést elképzelni...

2016. dec. 11. 22:25
1 2 3 4 5 6 7
 51/62 Wadmalac ***** válasza:

"Én a 19. századot visszasírom."

Mit, a manufaktúrákban napi 16 órákat robotoló 12 éves gyerekeket? A gyógyíthatatlan TBC-járványokat?

Az angolkórt?

Óriási tévedés, hogy az "átlagember" akkor jobban élt.

"Egyébként marha jó, hogy az ember az alvás rovására szórakozik."

Hát szép utópia a munka rovására szórakozni, de még nem volt kor a földön, amikor ez ment volna. :)

"Arra van időnk, amire akarjuk. Maximum nem alszunk és jó betegek leszünk emiatt. Vagy kirúgatjuk magunkat az egyetemről. Vagy a munkahelyről..."

Tudod, hogy jártam én egyetemre?

Mivel mindkét szülőm leszázalékolt nyugdíjas volt, magamnak kellett megteremtenem a suli költségeit. Koleszra nem volt pénzem, bejártam, naponta két óra oda, kettő vissza.

Délután öt-hat körül értem haza, gyorsan kaja, aztán mentem le a műhelybe mobilteló előlapokat festeni airbrush-sal. Ezzel elvoltam este tízig-tizenegyig. Alvás reggel négyig, akkor előlapok becsomagolása, összepakolás, futás a buszhoz.

Pesten reggel gyorsan kihordás a boltokba, ahol rendelték, új rendelések felvétele, utána futás a BME-re, előadások, gyakorlatok, rohanás a hazabuszhoz.

A buszon fele tanulás, fele szunya.

Túléltem.

Megérte.

Megtehettem volna, hogy hagyom a fenébe. Aztán most állhatnék valahol 6+2-ben a soron.

Így meg dolgozhatok mérnök-kereskedőként egy szerszámgépgyár irodáján. Nem keveset, de tűrhető pénzért, emberi munkakörülmények közt.

Most mire panaszkodjak?

Hidd el, rengeteg embernek lenne több oka negatívan látni a dolgokat, mint neked vagy nekem.

De az is biztos, neked is, nekem is, meg annak a soknak, akinek ma rossz, még rosszabb lett volna például a vágyott 19. századodban.

2016. dec. 14. 11:49
 52/62 A kérdező kommentje:
Azért most se jó. A tömegnyomort, lökdösődést, betondzsungelt, állandóan zárt helyen létet hogy bírod?
2016. dec. 14. 11:53
 53/62 A kérdező kommentje:
Vannak gondolom krónikus betegségeid? Kíváncsiságból.
2016. dec. 14. 11:54
 54/62 A kérdező kommentje:
Egyébként én lehet 25 évig élnék szívesebben természetközelben, aktívan, családdal, jó közösségben, semmint 60at 4-5 alapbetegséggel, kvázi családi élet nélkül, ülve, lakásban, mesterséges világban. Ja, és az alapkérdés nem ez volt amúgy... Ha nem dől be a világunk, 100 év múlva guruló székben ülünk, mindent robot végez el amit szóval irányítunk. A növények is műk lesznek. Efelé tartunk. De legalább sokan éhen halnak munka nélkül. Hajrá!
2016. dec. 14. 11:59
 55/62 bollocks ***** válasza:
Egyszer már megkérdeztem, de megteszem ismét: ki vagy mi akadályoz meg abban, hogy ezt tedd? Vonulj el, élj boldogan a természet lágy ölén, alapíts kommunát, vagy amit csak akarsz. Anyagi javakra nincs szükséged hozzá, állításod szerint nem is igényled. Akkor mi akadálya?!
2016. dec. 14. 12:29
 56/62 anonim ***** válasza:

"Legyen a munkaidő nyolc óra helyett 4, heti öt helyett három munkanappal?"

Igen, legyen. Az normális, hogy az emberek 15-20%-a munkanélküli, akiknek segélyeket kell fizetni, a maradék pedig beleroppan abba, hogy 2-3 ember helyett dolgozik?

Szerintem ezt a helyzetet egy alapjövedelem kell, hogy feloldja.

"Vonulj el, élj boldogan a természet lágy ölén, alapíts kommunát, vagy amit csak akarsz. Anyagi javakra nincs szükséged hozzá"

Amíg meg nem adóztatja a helyi önkormányzat. :D

2016. dec. 14. 12:44
 57/62 A kérdező kommentje:

Az amish életet pár hétre kipróbálnám.

Amúgy más tényleg bírja a tömeget, a zárt helyen létet, a sok ülést, a kevés természetet, a sok betont? Mármint tényleg van, aki bírja, de sokan tuti szenvednek szintén, de ez van.

Szerintetek 100 év múlva nem robotok vesznek körül, akiket beszéddel irányítunk?

Lehet, hogy alvás helyett, amíg nincs családunk, mozoghatunk az egészségért. De mozgásra lettünk teremtve, és szomorú, hogy szabadidőnkben, de inkább alvás helyett pótolhatjuk tudatosan.

Ezek csak filozófiai kérdések, amik felmerülnek bennem, és nem válasz rá, hogy régébbén se feltétlen volt jobb. ;)

2016. dec. 14. 13:05
 58/62 Wadmalac ***** válasza:

""Legyen a munkaidő nyolc óra helyett 4, heti öt helyett három munkanappal?"

Igen, legyen. Az normális, hogy az emberek 15-20%-a munkanélküli, akiknek segélyeket kell fizetni, a maradék pedig beleroppan abba, hogy 2-3 ember helyett dolgozik? "

Oké, és milyen fizetésért? Mert akkor a dolgozóé csökkenne, de a most nem dolgozó akkor sem kaphatna sokkal többet, mint a segély, különben összességében több fizetést kéne kiadni, mint a mostani fizu plusz a segélyek.

"Szerintem ezt a helyzetet egy alapjövedelem kell, hogy feloldja."

Ezt kifejthetnéd.

Arra gondolsz, mint Dubaiban, ahol minden felnőtt állampolgárnak jár x havi fix munka nélkül is?

2016. dec. 15. 07:34
 59/62 anonim ***** válasza:

Igen, havi fixre gondolok alanyi jogon, ami biztosítja a megélhetést minimális szinten (rezsi + étel). Minden másért lehetne részmunkaidőben dolgozni, fizetésért. Vélhetően a gazdaságot is felpörgetné a megnövekedett szabadidő okán.

Ez persze nem az én elméletem, többen felvetették már, mint lehetséges megoldást, és sok helyütt kísérleteznek vele.

2016. dec. 15. 09:14
 60/62 A kérdező kommentje:
Lenne idő gyereket nevelni normálisan, játszani vekük, tanítani őket. Lenne idő közös családi programokra. Lenne idő normálisan főzni, kertet gondozni, esetleg konyhakertet. Jó lenne!
2016. dec. 15. 09:50
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!