Van ez a tér-idő elmélet. Ha igaz akkor ez hogy is van?
Ha valahogy valamennyi idő után elér az emberiség arra a fejlettségi szintre, hogy vagy nagyon gyorsan haladunk, közel a fénysebességhez, vagy térhajlítással, vagy akárhogy amire elmélet sincs még. És kiérünk a világmindenség szélére úgymond és nem csak anyag nem lesz, hanem tér sem. Ugyebár elméletileg valamennyire kitágult a világ, de nem végtelen.
Csak nagyon nagy.
És ha a végre kiérünk, akkor ha a tér és az idő összefüggő, akkor egyáltalán lehetséges kiérni rajta?
Mármint akkor a téren túl nincs idő sem, idő nélkül meg hogy legyünk?
Vagy egyáltalán a tér végén nem lehet áthaladni, mert nincs hova?
Nem csak a tágulás miatt nem tudsz kiérni a szélére, hanem azért sem, mert nincs neki széle.
Jelenlegi tudásunk szerint a Világegyetem véges, de határtalan, vagyis olyan mértékű a tér görbülete, hogy önmagába visszaér (akár a síkban egy labda felszíne).
Vagyis bármerre indulsz el, ha "egyenesen" haladsz a térben, akkor visszaérsz a kiindulási ponthoz. Csak közben eltelik pár száz milliárd év, a sebességtől függően. :-)
Felcsapva a wikipédiat, úgy tûnik, jelen pillanatban végtelen az univerzumunk:
" Although it is usually assumed in the literature that a flat or negatively curved universe is infinite, this need not be the case if the topology is not the trivial one.[2]
The exact shape is still a matter of debate in physical cosmology, but experimental data from various, independent sources (WMAP, BOOMERanG and Planck for example) confirm that the observable universe is flat with only a 0.4% margin of error. "
Amúgy bõven megeshet hogy az emberiség sosem fogja megtudni hogy véges vagy végtelen.
Egyébként is, napról napra változik hogy mit mondanak róla, meg persze attól is függ, hogy kit kérdezel.
(Már érzem is, hogy mindjárt jönnek és nekem esnek azok, akiknek az egyetemi professzoruk szerint az univerzum véges térfogatú és zárt, jáj)
- - - - - - - - - - -
Sokat kell absztrakt terekkel játszani ahhoz, hogy jól el tudhasd képzelni az absztrakt tereket. Hogy mi van ott, ahol nincsen tér vagy idõ.
Hát tényleg, a jelen fizika hipotéziseket ismer csak a "világegyetem szélére".
Az egyik az, hogy nincs, akármeddig mész, mindig leszel "valahol", legfeljebb már minden anyagot, fényt magad mögött hagytál. Nem végtelen, de a "széle" nem elérhető.
A másik az, hogy visszahajlik magába, tehát úgymond körbe tudsz menni, mint egy lufi felületén.
De az az igazság, hogy valójában biztosan nem tudjuk, csak vannak rá modelljeink, amelyeket a mai fizka nem cáfol.
Ki tudja, lehet, hogy a "világyegyetem széle" egy szingularitás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!