Igaz lenne, hogy a matematika egy túlértékelt terület, amire az emberek 90%-ának nincs szüksége?
Íme az én saját írásom, az önálló gondolataim alapján:
1. állítás: "a matematika gondolkodásra tanít"
Cáfolat: hogy mennyire tudsz gondolkodni, azt az határozza meg, hogy milyen IQ-t örökölsz. Ha magas IQ-d van, a matematika is jól fog menni, ha alacsony, gondjaid lesznek vele. De a matematika nem tanít semmilyen gondolkodásra.
2. állítás "a matematika tanulható"
Cáfolat: a matematika nem olyan tantárgy, amit meg lehet tanulni. Vagy érted, vagy nem. Ha nem vagy elég okos a másodfokú egyenletek levezetéséhez, nem fog menni.
3. állítás: "én szeretem a matematikát"
Cáfolat: ha ezzel azt akarod bizonyítani, hogy sokan szeretik, akkor tévedsz. Tudomásom szerint a matematika az egyetlen tantárgy, amivel kapcsolatban szorongást állapítottak meg. Nincs "történelem szorongás", de van "matematikai szorongás"
4. állítás: "az baj, ha valaki nem tudja a matekot"
Cáfolat: Sokan röhögve mesélik el, hogy pótvizsgával mentek át, vagy, hogy mindig gyengék voltak belőle. Tehát az emberek körében nem szégyen, ha valaki nem tudja.
5. állítás: "a matematikára szükség van".
Cáfolat: összeadás, kivonás, szorzás, osztás -> ezekre van szükség. A többit elvégzi a számológép.
Csak annak kell a matek, aki pl. fizikát tanul az egyetemen.
"Cáfolat: hogy mennyire tudsz gondolkodni, azt az határozza meg, hogy milyen IQ-t örökölsz."
A gondolkodást lehet alakítani. Sok hiba után pl kialakulhat az igényed arra, hogy ne csak egy szögből vizsgálj meg valamit, ne vonj le hamar esetleg hibás következtetést.
Rohadtul nem örökletes dolog az, hogy hogyan gondolkodsz.
Én azt gondolom, hogy.
1: Nem csak a matematika tanít gondolkodásra, hanem minden, amit megtanulsz, így a matematika is. Minden megtanult dologgal szélesedik a látóköröd, és egyre több információ lesz a birtokodban. Lehet itt intelligenciával példálózni, meg nyehegni, hogy ha valaki nem intelligens, akkor minek tanuljon, de ez butaság. Lehetsz akármilyen intelligens, ha nincs fogalmad a téged körülvevő világról. Hasonlóan, ha nem vagy annyira intelligens, de tájékozott vagy és tapasztalt, sokkal többre fogod vinni.
2: Minden dolog tanulható.Ez a "csak az intelligens emberek tudják megtanulni a {tetszőleges 'nehéz tárgy'}-at", kicsit olyan, mint amikor a kövérséget a genetikára fogják. Mert én azért vagyok kövér, mert ilyenek a génjeim, és nem azért, mert vacsorára egy egész grillcsirkét beharapok minden nap.
Nyilván van, akinek nincs akkora affinitása a matematikához, belőle nem lesz matematikus. Majd lesz jogász, vagy asztalos, vagy táncos. Nem muszáj mindenkinek matematikusnak lennie, de az, hogy a matematika nem tanulható, nettó hülyeség.
3: Hogy ki mit szeret, teljesen lényegtelen, felhozni is kár volt.
4: Ezen mindig csodálkoztam, hogy büszkeséggel tölt el néhány embert, hogy segghülyék a matematikához. Nem az egyetemi szinthez, de az általános iskolaihoz is. Valamiért ha valaki az irodalomhoz hülye, és nem tudja, ki volt Petőfi, az egy tuskó, de ha számológép kell neki két egyjegyű szám összeadásához, az rendben van.
5: A számológép akkor tud bármit is elvégezni, ha eleve tudod, hogy mit kell tőle kérdezni. Ha azt sem tudod, hányadikán van elseje, akkor hiába van nálad számológép. Legalább az elveket illene tudni, de ugye azt sem akarod megtanulni, mert majd a számológép gondolkozik helyetted. Nem fog.
A matematikához is érteni kell legalább egy alapszinten. A legtöbb ember képtelen arra, hogy kamatos kamatot számoljon, vagy egy egyszerű arányos osztás meghaladja a képességeit. Ezeket az embereket palizzák be a mindenféle szélhámosok a remek befektetési ajánlataikkal, mert nem bírja a szerencsétlen megszámolni, hogy amit ígérnek, az konkrétan lehetetlen. Ezek az emberek teszik be a pénzüket a mozambiki részvényalapba, csak mert a múlt évben 21%-ot hozott, és nem is értik, mit jelent az, hogy 80% a szórás. Hogy csak pár példát említsek, ahol jól jönne, ha az elveket is értené az ember, nem addig terjedne a tudása, hogy "hőőőő, számológép".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!