Mekkora a galaxisunk mérete a világegyetemhez képest?
De hát ez teljesen egyértelmű. Nyilván térfogatban, azaz "összes kiterjedésében" 1 milliónál sokkal többször nagyobb a világegyetem a galaxisunknál. De én sorba rendezve gondoltam. Csupán az átmérőket összehasonlítva. Ezért mondtam, hogy ha a galaxisunk egy 1 milliméter átmérőjű kis lapos korongocska, akkor a világegyetem egy közel 1 km átmérőjű gömb. És én eddig azt hittem, hogy a világegyetem jóval nagyobb a galaxisunknál, mint a galaxisunk a Földnél. Pedig nem.
Néztem az eddigi kommenteket. Ajánlották Lukács Béla könyvét meg Dávid Gyula előadássorozatát. Személy szerint nekem Dávid Gyula előadássorozata tetszik jobban mivel szakszerűbb. Lukács Béla sem rosszul írja, hanem lebutított módon fogalmaz, hogy minél közérthetőbb legyen, de informatívabb és precízebb, mint ilyen tv-ben szokásos látványos ismeretterjesztő műsorban szokott lenni.
Dávid Gyula előadássorozatában benne van a válasz a kérdésedre, hogy - „Mekkora a galaxisunk mérete a világegyetemhez képest?” – persze értelmezni kell amit elmond,vagyis közvetlenül nem hangzik ebben a formában el .
Én az Albert Einstein: A Speciális és Általános Relativitás Elmélete című könyvet ajánlom.
Mit is jelent egyáltalán valaminek a hosszúsága? Egyszerűség kedvéért egy kötélnek mondjuk. A kötelet kifeszítem és a két vége közötti távolságot értem hosszúsága alatt. Azonban azt ki szoktuk felejteni, avagy hozzá gondluk, hogy mindezt egy időben. Nem az egyik végét tegnap 10-kor hol volt a másik vége most hol van és ennek a távolságát vesszük, hanem, hogy most hol van az egyik és a másik vége. Azonban nincs egész világra érvényes most. Vagy másként nincs abszolút egyidejűség. Ebből következik, hogy nem beszélhetünk nagy távolságok esetében, arról hogy mekkora az a távolság a szokásos értelemben. A rövid válasz, hogy ilyen értelemben nem összemérhető az Univerzum és a galaxisunk mérete. Nem mondhatok olyat, hogy ennyiszer vagy annyiszor nagyobb. Pontosabban lehet ilyet mondani, de ennek túl sok köze nincs ahhoz az arányhoz, mint amit írtál, hogyha a galaxis egy milliméter az Univerzum egy kilométer.
Ez persze csak egy nagyon rövid válasz. 100 oldalakat nem fogok írni, erre vannak az előadások meg a könyvajánlások.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!