Mekkora a galaxisunk mérete a világegyetemhez képest?
Kérdező! Az összes meglátásod abból indul ki, hogy a világegyetem véges. A galaxisunk egészen bizonyosan az, és ha azt bármekkora véges számmal megszorozzuk, szintén véges számot kapunk. És azt képzeled, akkora a világegyetem.
Te valami olvasmányodat (esetleg többet) végzetesen félreértetted. A világegyetem végtelen. Egyszerűen azért, mert különben a fizikai, kémiai és más természettörvények közül sok nem lenne igaz, rengeteg ellentmondás lenne. De eddig senki sem talált ellentmondást, maximum egy jelenséget, megfigyelést nem tudott megmagyarázni az addigi tudással. A tapasztalat azt mutatja, ha tovább vizsgálódnak, előbb utóbb vagy megmagyarázzák a jelenséget, vagy rájönnek, hogy rosszul figyelték meg.
Márpedig egy véges galaxis és egy végtelen világegyetem méretei között szorzószámot keresni dőreség. Ilyent az tesz, aki nem ismeri a végtelen fogalmát.
szerintem ne kavard bele, hogy véges vagy végtelen.
Az ősrobbanás az a tágulás
a két legtávolabbi anyag között van értelme "távolság"ról beszélni.
anyag, nélkül lehetelen a teret mérni.
De attól még hogy mondjuk nincs anyag a térben, még mindig van tér, vannak benne távolságok.
"Márpedig egy véges galaxis és egy végtelen világegyetem méretei között szorzószámot keresni dőreség. Ilyent az tesz, aki nem ismeri a végtelen fogalmát."
Én ismerem a végtelen fogalmát. De ha a világegyetem végtelen, akkor miért mondták neke mindig azt, hogy véges? Egyáltalán ha TÉNYLEG végtelen, akkor a tudósok miért mondják, hogy van határa? Vagy valójában a világűrnek nincs határa, csak az ősrobbanás hatására benne száguldó legtávolabbi égitestet tekintjük a határának?
"nélkül lehetelen a teret mérni."
A térnek tetszőlegesen kiválasztott két pontja között van távolság. Lehet, hogy pontosan meghatározni nem tudjuk meghatározni a két pont közötti távolságot, de azt tudjuk, hogy léteznek benne távolságok.
"Te valami olvasmányodat (esetleg többet) végzetesen félreértetted."
Egyiket sem értettem félre. Nekem azt mondták (és azt is olvastam), hogy a világűrnek van határa. Hogyha átlépnénk, akkor vagy kijönnének a világegyetem másik oldalán, vagy nem tudjuk mi történne. Ahogy azt sem, hogy mi van a határán kívül, de valószínű semmi. Ugyanis rajta kívül nincs sem idő, sem tér. Legalábbis ezt mondta itt nekem mindenki. Egyszer felvetettem a lehetőséget, miszerint a világegyetem egy végtelen tér, és szimplán ebben a térben történt az ősrobbanás. Rögtön azt mondták, hogy nem így van, a világűr véges, mert végtelen NEM LEHET (hiszen folyamatosan tágul), és nem értek hozzá, és hogy olvassak utána.
Valaki közbevetette, hogy a négyzetes, illetve köbös arány, illetve az úgy kapott viszonyszám nem helytálló. Tulajdonképpen igaza van, mert az általam vázolt példák nagyon primitív modellek, csak a könnyebb érthetőség miatt hivatkoztam azokra.
Kérdezőnek: Ha elfogadjuk az általad hozott adatokat, a manapság elfogadott világképet, akkor a két "objektum átmérőjének aránya valóban nagyjából egy az egy millióhoz.
Dávid Gyula előadásai nagyon sok kérdésre választ adnak, én még sem azt ajánlanám elsőre. (Nem tudom, milyen alapokkal rendelkezel. Én műszaki végzettségű vagyok, de időnként elvesztettem a fonalat, pedig az egyetemi előadásainak butított - kevesebb matematikát használó - verziói.) Inkább Lukács Béla fizikus könyvét keresd meg! Hm, azt hiszem a neten szabadon hozzáférhető. Nagyon jól magyaráz, közérthető, mindemellett hiteles. A címe valami ilyesmi: Utazások térben, időben, téridőben.
És csak annyit mondok, hogy ha igaz az, hogy a világűr véges, és hogy JELENLEG 94 milliárd fényév az átmérője, akkor a galaxisunk közel kb. 1 milliószor férne el benne egy sorban, egy egyenes mentén.
Valójában a kérdést azért vetettem fel, mert miután kiszámoltam, én is elcsodálkoztam, hogy "jé, csak ilyen kicsi a világegyetem?". Végül is nem csidálkoznék el rajta, ha valójában ennél sokkal nagyobb lenne. Tulajdonképpen nem csoda, hogy némelyik galaxis nagyobbnak látszik, mint némelyik csillag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!