Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mekkora a galaxisunk mérete a...

Mekkora a galaxisunk mérete a világegyetemhez képest?

Figyelt kérdés
Számításaim szerint mindössze 1 milliószor akkora az átmérője. Jól számoltam?
2015. dec. 31. 18:05
1 2 3 4 5 6 7
 11/62 A kérdező kommentje:
*fényév átmérőjűnek.
2015. dec. 31. 18:39
 12/62 schamuelson ***** válasza:
Szerintem azért nem ilyen "lineáris" ez a dolog, vagy összefüggés. Ugyan valóban nagyjából 1 millió a viszonyszám a kérdező által megadott átmérők között. De térbeli alakzatoknál más a helyzet, 3 dimenzióban összehasonlítva már köbös a viszonyszám. Azaz 1 millió a köbön. Így már kicsit nagyobb, hm?
2015. dec. 31. 18:45
 13/62 A kérdező kommentje:

Igen, de én nem térben gondolkodtam, hanem síkban. Ezért is mondtam, hogy egymás mellett lévő galaxisok. Vagy ha nem így mondtam, de valami hasonló kijelentést tettem.

A lényeg, hogy van a világegyetem. Aztán a galaxisunkat megfogjuk, és a világegyetem szélétől elkezdjük pakolgatni az azonos méretű, Tejútrendszer nagyságú galaxisokat.Végig egymás mellé. Nem hagyunk ki rést. A végén közel 1 millió db galaxist tudtunk egymás mellé bepakolni, sorban, egy vonalban.

2015. dec. 31. 18:49
 14/62 A kérdező kommentje:
Összességében nyilván sokkal több galaxist zsúfolhatnánk bele, de én csak azt mondtam, hogy sorba mennyit lehetne rakni, ha tejútrendszer méretűek lennének a galaxisok, amiket sorba pakolunk.
2015. dec. 31. 18:50
 15/62 A kérdező kommentje:
Ráadásul mindegy, hogy köbös-e a viszonyszám vagy sem. Mert két dolog adott: a világegyetem átmérője, és a galaxisunk átmérője. Ezek után már egyértelmű, hogy a nagyobb átmérőben a kisebb közel 1 milliószor van meg.
2015. dec. 31. 19:04
 16/62 schamuelson ***** válasza:
Ha síkban gondoltad - bár nem tudom, annak mi értelme - akkoris négyzetes a viszony. Tehát 10^12 lesz a viszonyszám a te számaiddal.
2015. dec. 31. 19:05
 17/62 anonim ***** válasza:
ha azt olvasnád itt a gyakorin, hogy a táguló univerziumban nincs értelme távolságnak, főleg mert az idő relatív, így nem tudsz azonos időt mérni két különböző galaxisban, elhinnéd? :)
2015. dec. 31. 19:14
 18/62 schamuelson ***** válasza:
Az általad felvetett összehasonlításnak legfeljebb úgy van értelme, hogy a 10 méteres mérőszalag hányszor hosszabb a saját 10 cm-es szakaszánál. Vagy egy gyöngysor hányszorosa egy gyöngyszemnek. Ha már azt akarod összehasonlítani, hogy a fürdőszoba padlója hányszor nagyobb egy járólapnál, akkor nem elég a fürdő hosszát összevetni a járólap nagyobb élhosszával. Ha pedig azt mérjük, hogy az úszómedencébe hány vödör vizet kell hordanunk, míg tele lesz, akkor bizony köbös a viszonyszám.
2015. dec. 31. 19:21
 19/62 anonim ***** válasza:
Szerintem inkább igyál valamit, szilveszter van :D
2015. dec. 31. 19:48
 20/62 A kérdező kommentje:

73%-os, 80%-os, ez itt mindent megmagyaráz!!! Nézzétek meg.

[link]

2015. dec. 31. 19:53
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!