Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Miért ilyen bonyolult a Linux...

Bálint117 kérdése:

Miért ilyen bonyolult a Linux (UBUNTU 14. 04)?

Figyelt kérdés

Végre felinstaláltam. Nvidia kártyám volt "Unknow monitorral" az Istenkéért sem sikerült megváltoztatnom, hogy menjen rendesen, max restrartig. Ha próbálgattam, akkor eltunt a login manager, vagy nem lehetett bejelentkezni. Ha tettem bele AMD kartyat, akkor hiába töltöttem le a vezérlőt állandóan fglrx problémát írt ki, hiába tettem sudo apt-get --install fglrx. Skype ment, de néha nem jelzett a bejövő üzenetre, és sokkal kevésbé tud dolgokat mint a Windowsos. Nod32 szintén. De az is csak restartkort pöccent be. Ha ki "X"-eltem, akkor hiába klikkeltem újra már nem indult el.

És még sorolhatnám...

Komolyan! MIért Istenítik???

2016. márc. 2. 15:51
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 11/105 anonim ***** válasza:
Akkor hibás a telepítő lemezed,töltsd le újra,és írd ki.
2016. márc. 2. 16:49
 12/105 A kérdező kommentje:
Azt nemhiszem, de azért, lehet megpróbálom is.
2016. márc. 2. 19:06
 13/105 anonim ***** válasza:

Az ubuntu egy szar , ezen nem igazán van mit szépíteni. Sokan jártak már úgy mint te , sokan ott is hagyták azt a disztrót , sokan tervezik otthagyni stb.

Azért népszerű , mert olyan szinten le van butítva , hogy ilyen téren hasonlít a w$-hoz , így a sok noob linuxer ezzel próbálkozik és létrejön a felhasználótábora.

Próbálj ki jobb disztrókat , Debiant , Archot vagy valamelyik neked tetsző Redhat alapút.

Laposra nekem is nvidia driver kellett , leszedtem az nvidia340-et és készen is voltam , még ha nem is 100%-ig tökéletesen , de jól működik.

Viszont ha komolyan gondolod , hogy linuxra váltasz , akkor a skypot és úgy az összes m$ terméket (esetleg a hotmail és one drive kivételével) felejtsd el. Az is furcsa , hogy egyáltalán megírták a skypot linuxra , mert a termékeik nagy része csak a saját rendszerükre készült el.

2016. márc. 2. 20:10
 14/105 anonim ***** válasza:
86%

Csak azért mert te nem tudsz biciklizni még nem a bicikli a h***e. Ettől függetlenül az nvidia és az ati kártyák támogatása is pocsék linuxon. Kb. ebben a sorrendben.

Nvidiához van alternatív open source driver, nouveau-nak hívják. Jobb mint a gyári ha támogatja a kártyádat.

Mégjobb ha inkább intelt használsz.

A nod32-t meg felejtsd el. Skype, amióta a microsoft átvette szintén egyre rosszabb még windowson is, linuxon soha nem is volt jó, de ettől függetlenül beszélgetésre használható.

2016. márc. 2. 20:34
 15/105 A kérdező kommentje:

Mindkettőtöknek igaza lehet. Ugyanis valószínű bizony, hogy le van butítva, mert katasztrófalisan kevés opció érhető el GUI módban (azt hiszme lightdm-ubuntu gui). Semmi "copy to, move to, properties, stb." funkciók sehogy, vagy csak nehezen elérhető!

Az update manager-ban a settings-ben próbáltam a NOUVEAU vezérlőket is próbáltam, az eredeti nvidia 340 -eset és még kínál 304-est vagy 301-est, most nem is tudom, de egyikkel se ment rendesen. Sőt volt olyan is, hogy BLACK Screen és semmi, ilyenkor mindíg removez-nom kellett "purgen nvidia-*" vagy vmi hasonló parancsal. és újratelepíteni (askubuntun) találtam infókat. Szóval sosem "indult" be a képernyő felbontása.

A skype nem mondom, hogy rossz, de nagyon butított állapotban van a W$ képest, de gyorsabb sokkal a liuxos :).

Kösz mindekettőtöknek az infót!

Egy kérdésem lenne: amiket írtál Debian pl., mivel disztribúció, meg kell vásárolni? Vagy simán le lehet tölteni az egész rendszert mindenestül (mármint instalációt), mint az Ubuntunak?

2016. márc. 2. 21:46
 16/105 anonim ***** válasza:

Az Ubuntu is Debian alapú sokkal több buggal is hibával.Én is lassan megválok az egyik forkjától...

A Debian ingyenes,de ebben viszont nem fog a rendszer mindent megmutatni neked,magadnak kell nagyrészt mindent csinálni de legalább stabil és jól teszi a dolgát.A Driver-t a Debian Repo-ban biztosan megtalálod.

2016. márc. 2. 22:11
 17/105 A kérdező kommentje:

Fúú, magmnak kell mindent megcsinálni?!?

Oh, már az Ubuntuban is szinte minden kicsit komolyabb dolgot terminalon keresztul lehet elérni. Pl .run állományokat instalálni, stb.

A GUIban csak nagyon alap dolgok találhatóak meg. Nincs részletgazdag beállítási lehetőségek. Pl. színek, vagy valami ilyesmi.

Azért a Windows ezen a téren egyedülálló, be kell vallani.

Nem lehet mindenkinek Linuxa, mert egy csomót kell körmölni, érteni hozzá, tudnu konfigurálni, hogy legalább valami fusson rajta.

Ahogy írtam lehúztam egy vezérlőt az ATi-mra, Linux x86-ra. És ./ -parancs instalásnál is mindíg valami hibát dob ki glfx vagy mi...

2016. márc. 2. 22:25
 18/105 anonim ***** válasza:
100%

Mondjuk úgy, hogy a Windows eléggé kiszolgálja a felhasználót, ami az átlagembernek jó, csak ezzel el is fedik a rendszer furcsaságait, hibáit. A Linux alapú rendszerek nyitottabbak, átláthatóbbak, és a kezelésük is kicsit mélyebb ismereteket kíván. Nem kell ledoktorálni Linuxból, de azért kicsit más világ, másfajta hozzáállást kíván, amitől a Win pont elszoktatni igyekszik az embereket. A Win ugyanolyan "bonyolult" a háttérben, csak a Linuxnál ez jobban látható. Olyan, mint egy látványpékség, és akár szólni is tudsz a péknek, hogy hogy csinálja neked a zsömlét, csak ugye nem mindegy, mit mondasz neki. Van aki ezt szereti, még ha macerásabb is, és van akit nem érdekel a háttér, csak a kész zsömle kell neki, ahogy a pék csinálja. (Nincs ebben semmi rossz, nem akarok leszólni senkit.)

A Microsoft azt mondja: nem kell mindent tudnod, hogy mi történik a háttérben, csak kattintgass, használd a gyári opciókat.

A Linux (GNU) azt mondja: szinte azt csinálhatsz a rendszerrel, amit akarsz, nem mondjuk meg, mit állíthatsz be és mit nem, de ehhez sajnos bele kell picit merülni a rendszer lelki világába. Nem nagyon, de a Windowsnál jobban.

A szoftveres ellátottság egy kicsit más dolog. A Linux egy kernel, egy olyan alap, amire lehet nagyon jó rendszert is építeni, és borzasztót is. A driverek ezen belül is egy érzékeny téma, és inkább üzleti okok vannak a háttérben, mint technikaiak.

2016. márc. 3. 06:35
 19/105 Alain Delon ***** válasza:
81%
Érdekes, hogy rendszergazdaként ill. IT szervizesként ennyire tanácstalan vagy egy Linux disztró esetén. Tényleg igaz, hogy Magyarországon nem informatikát, hanem MS szoftverek használatát tanítják. Én is azt tudom javasolni, hogy próbálj más disztrókat. Igazán kényelmesen a KDE-vel szerelt disztrók használható. Abban minden grafikusan állítható.
2016. márc. 3. 08:50
 20/105 anonim ***** válasza:

Az ubuntu is egy disztro , ami amúgy Debian alapú , természetesen ingyenes , és 100% opensource.

Nem neked kell mindent beállítani , az alaprendszer telepítése teljesen automatikus , utána csak a kívánt szoftverösszeállítást kell telepítened.

2016. márc. 3. 10:10
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!