Lehetséges, hogy egyszer annyira rossz lesz a windows ami a linux oprendszerek népszerűséget ugrásszerűen megnöveli?
"Átlagfelhasználónak miért érdemes Linuxra áttérnie?"
- Sokkal kisebb az esélye, hogy adatadvédelmi incidens éri.
- A megspórolt pénzét másra költheti. Például élelmiszerre, lakhatásra, rezsire. Spóroláson nem a Windows árának megspórolását értem, hanem az indokolatlanul erős vagy modern hardware beszerzését. Továbbá Linux használatával jobban elodázható az elavulásból adódó hardware csere. Itt nem csak a pc öszetevőket kell érteni, hanem a perifériákat. A webkemera még rendben van, mert fejlődik annyit tíz év alatt, hogy nem érdemes megtartani a régit, de miért kellene kicserélni egy régi, de tökéletesen működő szkennert vagy egy strapabíró és olcsón fenntartható lézernyomtatót?
- Kötelező Microsoft fiók (bár ez kijátszható - de ehhez vérpistikéknek rufus és társai kell)
- Felesleges reklámok megspórolása
- Erőszakos frissítésk megspórolása, ami okozhat kellemetlen meglepetést
- Gyorsabb reakcióidő. Gyengébb gépen látványosan, de megfelelően jó gépen is észrevehetően.
- Nagyobb szabadság megléte a telepítésben. Linuxszal a telepítő tud már olyat, hogy átméretezel egy adatparticiót úgy, hogy az adatok rajta vannak. Ezt Windows telepítővel hogy oldod meg?
- És akkor a Windows hülyeségeiből való kékhalálozások. Ha egy usbs egér vagy lehet wifi stick drivere problémás vagy maga az eszköz úgy hibásodik meg, akkor a Windows bekékül. Linuxban a kernel mivel moduláris legfeljebb kikapcsolja a modult. Bár a legtöbb átlagos felhasználó ezzel sem tud mit kezdeni az igaz, mert eszköz csere után modult újra betölteni már képtelen.
- A videokártya problémánál már rosszabb a helyzet, mert linux ott eldobja csak az X-et, míg Windows megint bekékül, esetleg egy újraindítási ciklusba kerül.
A többi előnyt nem sorolom fel, mert ott már kicsit az átlagnál több tudás kell, ami az átlagfelhasználóknál Windowsból sincs meg.
"Az a baj, hogy fel sem ismeritek, mennyire rossz úton jártok a Linuxszal."
Ez engem ugyan már nem érint, de mesélj. Érdekel a szakszerű indokod.
"Csak hogy én nem bármivel, hanem csakis azzal játszanék, amit szeretek."
Mi az amivel játszani szeretnél? Mondj már valami konkrétat is. Melyik disztrón próbáltad, stb.
"Az a baj, hogy fel sem ismeritek, mennyire rossz úton jártok a Linuxszal. Mondjuk a ti szinteteken ez fel sem tűnik, szóval valahol megértem."
Komolyan nem értem, hogy járhatunk rossz úton egy olyan operációs rendszerrel, ami a szabad szellemiséget hirdeti egy olyannal a szemben ami mögött egy dollármilliárdos monopólium áll, amit csak a profit hajt.
Ez meg a "te szinteden" nem tűnik fel úgy látom...
És egyébként sem mondta senki szerintem, hogy a Linux tökéletes lenne. Egyik sem az, mindnek van előnye és hátránya, de neked ez nem ment át.
#272 Ott volt a start menüben egy időben
#274 Nem hazudott, főleg ő nem, mert én írtam, hogy rajta van:
#278 De azt nem írod le, hogy mi az a játék amivel játszol 😂 Ne használj és kész, senki nem erőlteti.
#281 Te ezt olyan jól tudod főleg, hogy valószínűleg életben nem használtál Linuxot.
Na jó, az OpenBVE-t hagyjuk, azért annál komolyabb szimulátorok érdekelnek. Az OMSI 2 egy hulladék sajnos, ezen nincs vita.
Technikai kérdés: VirtualBox virtuális gépre fel lehet telepíteni a Linuxot, és rá a Steam-et?
Önálló rendszerként nem raknám fel, de így Windows alatt kísérletnek jó lenne. Plusz kérdés: ami a Steam-en szürke, mint telepíthető játék, azokat semmilyen módon nem lehet üzembe helyezni? Mert múltkor 10-ből 9 játéknál szürke volt a Telepítés gomb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!