Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Lehetséges, hogy egyszer...

Lehetséges, hogy egyszer annyira rossz lesz a windows ami a linux oprendszerek népszerűséget ugrásszerűen megnöveli?

Figyelt kérdés
2023. jún. 27. 16:38
 261/300 anonim ***** válasza:
100%

A 239. válaszban már részben kifejtettem.

Amúgy meg pl azt, hogy:

-ingyenes

-tiszteletben tartja a magánszférádat, nem kémkedik, nincs benne reklám

-testreszabhatóbb, sok asztali felület, fájlkezelő, stb.

-gyorsabb, nincs telepakolva annyi fölösleges cuccal, mint a Windows 11

-kevesebb erőforrást igényel

-sok disztribúciónál alacsony gépigény

-a terminál és a parancsok egy nagyon hatékony eszköz, szinte bármit el lehet benne végezni és szkriptelhető, automatizálható sokminden

-szabad szoftver. Nem egy órásvállalat áll a középpontjában, hanem világszerte több ezer ember fejleszti a kernelt és a többi komponenst.

-kevesebb vírus és kártékony szoftver van rá, mint Windowsra.

jan. 21. 14:56
 262/300 anonim ***** válasza:
13%

261:

Na, nézzük.

- Ingyenes? Ugyan, pár ezer Ft-ért kapni Windows-licenszet, ennyire még a legcsóróbbaknak is futja, aki számítógépet tudott venni.

- Kémkedik? Ugyan mivel? A böngésződ is gyűjt adatokat a szokásaidról, az ellen nem hőbörögsz? És amúgy mi hátrányod származik belőle?

- Windows 10-ben nincs reklám, ne hazudj.

- Annyira testreszabható a Windows, amennyire kell. Az emberek többsége dolgozik a gépen, vagy teljes képernyőn játszik, pont nem érdekli a Windows kinézete.

- Kisebb gépigény? Mihez? Netezéshez, videónézéshez, zenehallgatáshoz? Mi ásra használnál egy Linuxot? Erősebb játékok eleve el sem indulnak rajta, aminek gépigénye lenne, sóval ez nem érv.

- "nincs telepakolva annyi fölösleges cuccal, mint a Windows 11" - A 11-et nem ismerem, de a 10-ben nincs felesleges cucc, vagy nem kell használni. Mit fáj az neked, ha van pár plusz? Nem muszáj nézegetni.

- És végül ne legyenek kétségeid, Linuxra is vannak vírusok, csak mivel a kutyának sem kell, eleve nem fog jól terjeszkedni, így nem is igen írnak rá. Nem "piac". De van. Windowsra meg van vírusirtó.

jan. 21. 17:15
 263/300 anonim ***** válasza:
65%
#262 A Windows nemhogy pár ezer forintot, de még annyit sem ér, amennyit az áramra költök, amíg letorrentezem.
jan. 21. 18:59
 264/300 anonim ***** válasza:
11%
Csak nyugtassátok magatokat, hogy nem is olyan szr a Linux. Nekem aztán mindegy.
jan. 21. 19:21
 265/300 anonim ***** válasza:
82%

Oké, akkor most mit is szeretnél ezzel elérni?

Szándékosan szítod a tüzet? Te megkérded mik az előnyei, én leírom.

Aztán jössz és az összeset kiforgatod egyenként.

Ha neked ezek nem előnyök, akkor maradj a Windowsnál, senki nem tart pisztolyt a fejedhez, hogy Linuxot használj. A Linux nem mindenkinek való.

De akkor fogadd el, hogy van akinek meg igen.

Ennyi.

Egyébként attól, hogy kémkedik a web miért kéne még az OS-nek is? És miért ne lehetne értékelni azt egy rendszerben, ha nem teszi ezt? Ha te szereted eladni az adataidat, akkor hajrá.

És igen, a kisebb gépigény pont jól jön, mert sok ember pont azokra a dolgokra használná a gépét, amit te is felsoroltál. Ezekre mind kiváló a Linux Mint például.

Linux Minten alapból kapsz multimédiás lejátszót, ami lejátszik mindent is, modern kodekekkel enkódolt videókat, filmeket, nem úgy mint a Windows 10-ben, ha le szeretnél játszani egy modern, H.265 -ös kodekes videót (H.266-ot már fel sem hozom), hoppá, nem megy mert előbb a windows storeban meg kell venni 400 Ft-ért... Fizetni egy kodekért! Vagy nem, mert nem vagyok hülye hanem helyette mondjuk mpv-t, vlc-t vagy celluloidot használok, ami lejátszik mindent is és ingyenes. Ezek pedig ott vannak Mintben, mellé képnézegető, zenelejátszó, pdf olvasó, stb.

"Erősebb játékok eleve el sem indulnak rajta, aminek gépigénye lenne, sóval ez nem érv."

Érdekelne, hogy ezt mégis a bánatra alapozod. Ha megvan a gépigény miért ne indulna el?

"Mit fáj az neked, ha van pár plusz? Nem muszáj nézegetni."

Mert mondjuk fölöslegesen eszi a térhelyet, memóriát és CPU-t a háttérben futó sok fölösleges folyamat, ami egy gyengébb gépet kifingat, azért.

"És végül ne legyenek kétségeid, Linuxra is vannak vírusok"

Ki mondta, hogy nincs? Van és minden oprendszer sebezhető, támadható, a Linux is. Én csak azt mondtam kevesebb.

jan. 21. 19:32
 266/300 anonim ***** válasza:
11%
265: "Ha megvan a gépigény miért ne indulna el?" - Talán mert 10-ből 8 játék nem megy Linuxon. Ne tégy úgy, mintha nem tudnád...
jan. 21. 21:06
 267/300 anonim ***** válasza:
82%
Steam Decken mivel játszanak az emberek?
jan. 21. 21:24
 268/300 anonim ***** válasza:
67%

#247 "Mikor fogjátok már fel végre hogy a linux rendszerek még nem alkalmasak teljeskörű mindennapi használatra? Miért kell erőltetni a sületlenségeket?"

Mikor fogod fel a Linux rendszerek teljesen alkalmazas mindennapi használatra? Családban ismerek két embert is, aki nem nyúlt Windows rendszerhez 10 éve.

#263 "pár ezer Ft-ért kapni Windows-licenszet"

Azok nem hivatalos MS licenszek. Akik vesznek laptopot, azoknak 50K-val is drágább lehet a gépe a hivatalos licensz miatt.

"Kémkedik? Ugyan mivel?"

Van videó az XP és a Win10 hálózati aktivitásáról. Nyugodtan nézd meg.

"Windows 10-ben nincs reklám, ne hazudj."

De van, állandóan nyomatja, hogy használd az Edge-t, használd az Office-t, használd a Win11-et, használd a OneDrive-ot.

"Annyira testreszabható a Windows, amennyire kell"

Ha lenne Win11 úgy nézne ki mint a Win10, lehet váltottam volna, de nincs lehetőség állítani a kinézetén. Linuxon bármilyen kinézetet választhatsz. Két népszerű a Gnome és a KDE.

"Kisebb gépigény? Mihez? Netezéshez, videónézéshez, zenehallgatáshoz?"

Windows-on lassan 8GB is kevés ezekhez.

"de a 10-ben nincs felesleges cucc, vagy nem kell használni. Mit fáj az neked, ha van pár plusz? Nem muszáj nézegetni."

Á nem, nincs. A Candy Crush is csak a képzeletem szüleménye volt a 10 telepítésekor. Az első dolog, hogy minden lényegtelen szart törölni kell, a fos Edge-t pedig törölni se lehet. Nem nézegetem, de azt a 1-3GB-ot amit elfoglal másra is tudnám használni.

"És végül ne legyenek kétségeid, Linuxra is vannak vírusok"

Mindenre van, de Linuxra kevesebb mivel nem annyira népszerű és máshogy kezel egy csomó mindent.

jan. 21. 21:43
 269/300 anonim ***** válasza:
15%

268: "Azok nem hivatalos MS licenszek." - Ezt az EMAG és hasonló oldalak ügyfélszolgálatával beszéld meg.

"Windows-on lassan 8GB is kevés ezekhez." - Ez nem igaz, értem, hogy jól hangzik, de maradjunk a realitásoknál. A kérdésre nem válaszoltál: mire kell a megmaradó erőforrás, ha a Linux komolyabb játékok és programok futtatására alkalmatlan?

Nálam nincs Candy Crush. Miért nincs? Micsoda dolog ez? Kéreeeeeem!

jan. 21. 22:02
 270/300 anonim ***** válasza:
80%

#269 "Ezt az EMAG és hasonló oldalak ügyfélszolgálatával beszéld meg."

Az Emagon bárki árulhat bármit, gyakorlatilag egy magyar Amazon

"Ez nem igaz, értem, hogy jól hangzik, de maradjunk a realitásoknál."

De igaz. Ugyanaz a laptop teljesen jól elboldogul 8GB-al Linux alatt több programmal, míg a Windowsnak problémája akad több program futtatása során. Lassana vált, lassan tölt vissza, lelassul stb.

"mire kell a megmaradó erőforrás, ha a Linux komolyabb játékok és programok futtatására alkalmatlan?"

Már miért lenne alkalmatlan? 😂 Legalább baromságokat ne állítanál. Emberek Elden Ringet jászanak Linuxon 😂

jan. 21. 23:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!