A linux jobb?

Figyelt kérdés
2023. jan. 17. 00:08
1 2 3 4 5 6 7 8
 41/75 anonim ***** válasza:
50%
Abból kiindúlva hogy a W11 felhasználóinak aránya növekszik ez nem úgy néz ki mintha idegesítene sok embert, egy 10 éves gép, mert ugye azért 10 évet minden Wint támogatnak legalább amúgy sem lesz már épp alkalmas a modern dolgokhoz.
2023. jan. 18. 01:10
 42/75 anonim ***** válasza:
75%

38

Nagyon sok szoftver van linux-ra. A játékok egy kis részét képezik a dolognak egyébként, ami ennél fontosabb az az office, amire ott van a libre office pl., vagy free office, meg még pár (de megy a webes microsoft office is, csak az ugye kicsit korlátoltabb), ott van a photoshop, ami tudtommal nem megy, de van alternatíva kb. minden elemére, pl. gimp

És ezek mind ingyenesek, nem kell fizetni (meg kalózkodni) értük

De a suliban is microsoft office-t tanítanak, nem libre office-t, és windows van fent a pc-ken, azt tanulják az emberek

Én egyébként úgy gondolom, hogy kinek ez a jobb, kinek az. Nekem pl. nem annyira fontos, hogy egy rendszer csak működjön azt kész, az fontosabb, hogy bármint meg tudjak vele csinálni. De valószínű, hogy legtöbb ember az előbbit preferálja.

A másik nagy ok, amiért a linuxra váltás nehéz, mert van végtelen disztro, mégis melyiket válassza? Ezért jó, hogy van just works disztro, ami kinézetre hasonlít a windwosra

2023. jan. 18. 01:16
 43/75 anonim ***** válasza:
87%

"Abból kiindúlva hogy a W11 felhasználóinak aránya növekszik"

Növekszik, de nem olyan mértékben ahogy azt tervezték. Nézd például Magyarországot:

[link]

Win10 - 74.74%

Win7 - 13.66%

Win11 - 8.58%

Win8.1 - 2.2%

Itthon jelenleg több Windows 7 felhasználó van, mint Windows 11. Pedig már 2021 októberében megjelent a Win 11.

Az is körejátszik, hogy az új felületen kívül nincs nagyon miért váltani. Vagy tudsz olyan indokot ami miatt megéri a váltás Win 10-ről Win 11-re?

2023. jan. 18. 01:31
 44/75 Thunderfairy ***** válasza:
79%
Nincs értelme Win 10-ről Win 11-re váltani. De azt hiszem nekem már mindegy is hogy mit csinálnak a Windows-al. Áttértem Linux-ra.
2023. jan. 18. 09:29
 45/75 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj, hogy az emberek azt várják a Linuxtól, hogy úgy működjön mint a kedvenc Windows rendszerük.

A Linux igen is egy jó és élhető alternatíva, de mielőtt bárki fejest ugrana bele, meg kell tanulni, ahogy egyszer a Windowst is megtanultuk, nem pedig szarral dobálózni.

Szervereken, beágyazott rendszereken a Linux a legnépszerűbb, és átlag felhasználásra is kiváló, leszámítva egyedül a játékokat, ahol vannak némi kompromisszumok.

Azon kívül rengeteg app elérhető Linuxra minden váltad, kép, videó, hangszerkesztés, 3D modellezés, irodai szoftverek, programozás, stb stb.

A Linux más, aki szarozza, az valszeg azért teszi, mert nem volt hajlandó időt szánni rá, hogy megtanulja és Windowst vagy Mac-et vár tőle.

2023. jan. 18. 10:44
 46/75 anonim ***** válasza:
23%
minden feladatra*
2023. jan. 18. 10:46
 47/75 anonim ***** válasza:
0%
Kezdésnek mondjuk okot kéne adni rá, hogy egyáltalán meg akarja tanulni.... ja hogy nincs rá semmi oka?
2023. jan. 18. 18:57
 48/75 anonim ***** válasza:
23%

47-es:

-Ingyen van (nem kell megvenni, feltörni)

-Nem gyűjt rólad infó és küldi el az ms-nek (se más cégnek)

-Az alkalmáz telepítési modellje jobb: szoftver center van, onnan lehet az alkok nagy részét telepíteni (kivéve pl. a csak windows-ra kiadott dolgokat, meg néhány speciális esetet), szóval nem kell kutakodni a neten a letöltő link után, ami ha rosszat találsz meg vírust tartalmazhat

-Kevesebb vírus van rá sokkal

-Nyílt forráskódú: a talált bug-okat általában hamar javítják, lehet ellenőrizni (auditálni) a kódot

-Kevesebb a hardverigény (főleg az arra optimalizált disztróknak), régebbi, gyengébb gépen is jól fut

-Nagy a választék és a konfigurálhatóság (de vannak pár kattintással működő disztrók is)

Hirtelen most ennyi jutott eszembe. Olyasmiket, hogy biztonságosabb meg gyorsabb direkt nem írtam bele, mert túl általános

2023. jan. 18. 19:08
 49/75 anonim ***** válasza:
50%

Nézzük:

Legtöbb ember a Win-t sem úgy veszi

Nem nagy nehézség letiltani ezt a részt

Hm, nagy kutakodás kell igen, Google meg progi hivatalos oldala aztán pár klikk feldobni

Én se céloznám azt a rendszert amin potenciálisan kevesebbet fertőzhetek

És ugyanannyira könnyen belenyúlhat bárki rossz szándékkal.

Aki új programokat, játékoat akar futtatni annak a ahrdvere is olyan...

Testreszabni wint is elhet

2023. jan. 18. 19:17
 50/75 Thunderfairy ***** válasza:
79%

49-es.

1.És ugyanannyira könnyen belenyúlhat bárki rossz szándékkal.

Nem egészen mert ezt bárki észre is veheti és javíthatja.

2.Testreszabni wint is elhet.

Ha te a Linux szintjén testreszabsz egy Wiondows az büncselekmény

ha kiderűl úgyanis nem módosithatod a forráskódot. Linux esetén

nyugodtan megteheted olyanyira hogy egy még nem is létező disztri-

buciót hozzol létre.

Az igaz hogy vannak kisebb hibái ennek is de látszik a rendszeren hogy amennyire lehet biztonságosra terveszték. Itt te döntöd el hogy mikor frissitsen. Lefut a frissités, a rendszer kiirja hogy frissitve van. nincs újrainditás és... Frissitések telepitése folyamatban. Kérjűk várjon. Ne, ez nem létező dolog Linux rendszereken. Azotta nincs vírusirtóm hogy Linux-os lettem. Ez a rendszer tényleg szabadá tesz és mindenbe én irányitok nem a rendszer programozoi döntik el hogy mi hogy legyen. Igazán ezeket a dolgokat csak egy Linux felhasználó értheti meg igazán.

2023. jan. 18. 19:48
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!