A linux jobb?
38
Nagyon sok szoftver van linux-ra. A játékok egy kis részét képezik a dolognak egyébként, ami ennél fontosabb az az office, amire ott van a libre office pl., vagy free office, meg még pár (de megy a webes microsoft office is, csak az ugye kicsit korlátoltabb), ott van a photoshop, ami tudtommal nem megy, de van alternatíva kb. minden elemére, pl. gimp
És ezek mind ingyenesek, nem kell fizetni (meg kalózkodni) értük
De a suliban is microsoft office-t tanítanak, nem libre office-t, és windows van fent a pc-ken, azt tanulják az emberek
Én egyébként úgy gondolom, hogy kinek ez a jobb, kinek az. Nekem pl. nem annyira fontos, hogy egy rendszer csak működjön azt kész, az fontosabb, hogy bármint meg tudjak vele csinálni. De valószínű, hogy legtöbb ember az előbbit preferálja.
A másik nagy ok, amiért a linuxra váltás nehéz, mert van végtelen disztro, mégis melyiket válassza? Ezért jó, hogy van just works disztro, ami kinézetre hasonlít a windwosra
"Abból kiindúlva hogy a W11 felhasználóinak aránya növekszik"
Növekszik, de nem olyan mértékben ahogy azt tervezték. Nézd például Magyarországot:
Win10 - 74.74%
Win7 - 13.66%
Win11 - 8.58%
Win8.1 - 2.2%
Itthon jelenleg több Windows 7 felhasználó van, mint Windows 11. Pedig már 2021 októberében megjelent a Win 11.
Az is körejátszik, hogy az új felületen kívül nincs nagyon miért váltani. Vagy tudsz olyan indokot ami miatt megéri a váltás Win 10-ről Win 11-re?
Az a baj, hogy az emberek azt várják a Linuxtól, hogy úgy működjön mint a kedvenc Windows rendszerük.
A Linux igen is egy jó és élhető alternatíva, de mielőtt bárki fejest ugrana bele, meg kell tanulni, ahogy egyszer a Windowst is megtanultuk, nem pedig szarral dobálózni.
Szervereken, beágyazott rendszereken a Linux a legnépszerűbb, és átlag felhasználásra is kiváló, leszámítva egyedül a játékokat, ahol vannak némi kompromisszumok.
Azon kívül rengeteg app elérhető Linuxra minden váltad, kép, videó, hangszerkesztés, 3D modellezés, irodai szoftverek, programozás, stb stb.
A Linux más, aki szarozza, az valszeg azért teszi, mert nem volt hajlandó időt szánni rá, hogy megtanulja és Windowst vagy Mac-et vár tőle.
47-es:
-Ingyen van (nem kell megvenni, feltörni)
-Nem gyűjt rólad infó és küldi el az ms-nek (se más cégnek)
-Az alkalmáz telepítési modellje jobb: szoftver center van, onnan lehet az alkok nagy részét telepíteni (kivéve pl. a csak windows-ra kiadott dolgokat, meg néhány speciális esetet), szóval nem kell kutakodni a neten a letöltő link után, ami ha rosszat találsz meg vírust tartalmazhat
-Kevesebb vírus van rá sokkal
-Nyílt forráskódú: a talált bug-okat általában hamar javítják, lehet ellenőrizni (auditálni) a kódot
-Kevesebb a hardverigény (főleg az arra optimalizált disztróknak), régebbi, gyengébb gépen is jól fut
-Nagy a választék és a konfigurálhatóság (de vannak pár kattintással működő disztrók is)
Hirtelen most ennyi jutott eszembe. Olyasmiket, hogy biztonságosabb meg gyorsabb direkt nem írtam bele, mert túl általános
Nézzük:
Legtöbb ember a Win-t sem úgy veszi
Nem nagy nehézség letiltani ezt a részt
Hm, nagy kutakodás kell igen, Google meg progi hivatalos oldala aztán pár klikk feldobni
Én se céloznám azt a rendszert amin potenciálisan kevesebbet fertőzhetek
És ugyanannyira könnyen belenyúlhat bárki rossz szándékkal.
Aki új programokat, játékoat akar futtatni annak a ahrdvere is olyan...
Testreszabni wint is elhet
49-es.
1.És ugyanannyira könnyen belenyúlhat bárki rossz szándékkal.
Nem egészen mert ezt bárki észre is veheti és javíthatja.
2.Testreszabni wint is elhet.
Ha te a Linux szintjén testreszabsz egy Wiondows az büncselekmény
ha kiderűl úgyanis nem módosithatod a forráskódot. Linux esetén
nyugodtan megteheted olyanyira hogy egy még nem is létező disztri-
buciót hozzol létre.
Az igaz hogy vannak kisebb hibái ennek is de látszik a rendszeren hogy amennyire lehet biztonságosra terveszték. Itt te döntöd el hogy mikor frissitsen. Lefut a frissités, a rendszer kiirja hogy frissitve van. nincs újrainditás és... Frissitések telepitése folyamatban. Kérjűk várjon. Ne, ez nem létező dolog Linux rendszereken. Azotta nincs vírusirtóm hogy Linux-os lettem. Ez a rendszer tényleg szabadá tesz és mindenbe én irányitok nem a rendszer programozoi döntik el hogy mi hogy legyen. Igazán ezeket a dolgokat csak egy Linux felhasználó értheti meg igazán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!