Miért nem tudom felmountolni a samba sharet?
Egyik napról a másikra nem tudom felmountolni az egyik samba sharet.
Ez van az fstab-ban:
//192.168.0.1/sda /mnt/torrents cifs
guest,vers=1.0,uid=1000,gid=1000,rw,user,nofail,noperm 0 0
Ha kézzel próbálom mountolni ezt a hibát kapom:
mount error(20): Not a directory
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs) and kernel log messages (dmesg)
dmesg:
CIFS: VFS: bogus file nlink value 0
Maga a samba share az jó, mert másik 2 gépre meg fel tudja csatolni.
Az összes gépen archlinux van.
Már végig túrtam mindent amit találtam neten, de semmi nem segített.
Valakinek valami ötlete?
Telekom routerre van kötve 2db 2TB-os külső HDD, és a routerben csak DLNA és SMB funkciók vannak. Ez így hibátlanul működött bő 1 évig.
De ezek után tervben lesz a cseréje egy raspberry+nfs-re.
Jaaja, ilyesmot gondoltam. A router címe meg esélyes, hogy nem változott a 0.1-ről. Máshogy eléred a géppel ezt az smb mappát?
És csak a mount nem megy?
Csak a mount nem megy.
smbclientel pl. simán rátudok csatlakozni és látom rajta a fájlokat: smbclient //192.168.0.1/sda -N
Nem tudom biztosra, hogy milyen verzió volt a routeren, de azt tudom, hogy szombat este még jó volt, másnap vasárnap reggelre pedig már nem.
Vasárnap amikor néztem a routert, bő 1 hónapja nem volt újraindítva.
Úgyhogy én arra tippelnék, hogy nem volt rajta semmilyen frissítés (persze azóta már újraindítottam, remélve, hogy megoldódik).
Csak az ősrégi SMBv1-el működik a mount, minden más verzióra azt írja, hogy "Host is down".
Igen... akkor a máaik lehetőség a gép oldal lenne.
Próbálj meg másik smb kliensprogramot telepíteni.
Szerencsére már nem csak nálam van jelen ez a hiba.
Egyre több találat van a hibára a google-ben, bugzilla.kernel.org-on és bugs.archlinux.org-on is.
Downgradeltem egy LTS kernelre és azon már nincs jelen ez a hiba.
Remélhetőleg majd javítják és ismét használható lesz a legfrissebb stable verzión is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!