A linux jobb?

Figyelt kérdés
2023. jan. 17. 00:08
1 2 3 4 5 6 7 8
 1/75 anonim ***** válasza:
35%
Igen.
2023. jan. 17. 00:18
 2/75 2*Sü ***** válasza:
100%
Minél? Kinek? Milyen célra? Milyen szempontból?
2023. jan. 17. 00:24
 3/75 anonim ***** válasza:
38%

Desktopra szerintem nem.

Megvan a maga célterülete.

2023. jan. 17. 00:42
 4/75 fersk ***** válasza:
92%
Ezt hívják vitagenerálásnak... :)
2023. jan. 17. 01:01
 5/75 anonim ***** válasza:
95%

A Linux az önmagában csak egy kernel, így legfeljebb más kernelekkel lehet összehasonlítani. Ha oprendszereket nézed, akkor meg a végtelen disztró közül kéne válogatni és azokat hasonlítani akár a többi disztróhoz.

A kérdésed nagyon alulspecifikált és így sok értelme nincs.

2023. jan. 17. 03:10
 6/75 anonim ***** válasza:
100%
Minek és miért is jobb?
2023. jan. 17. 03:57
 7/75 anonim ***** válasza:
100%
A palacsinta jobb...
2023. jan. 17. 07:32
 8/75 anonim ***** válasza:
100%
Mármint mire?
2023. jan. 17. 08:37
 9/75 anonim ***** válasza:
56%

"Desktopra szerintem nem.

Megvan a maga célterülete."

Én azért ezzel vitatkoznék.

7 éve használok elsődleges rendszernek Linuxot. (Előtte 10 évig volt dual boot.) Tényleg sokáig azt mondtam, hogy hétköznapi használatra még eléggé kiforratlan. De az utóbbi időszakban, főleg olyan 2010 és 2015 között rengeteget fejlődött. Több rokonnál, ismerősnél is ez fut, és nem, nem azért, mert erővel rábeszéltem őket. Szokásom mindig megmutatni a lehetőségeket. Ahogy a Win7 elkezdett öregedni (többségüknél vagy az volt, vagy XP), megmutattam, hogy "ez a Win7, ez a Linux". Van két szabad notim (az egyik a munkahelyi Win10-es, de hétvégén a kutyát sem érdekli, hogy mire használom, a másik meg a saját régi masinám Linuxszal), olyankor odaadom egy napra mindkettőt, próbálgassák, ismerkedjenek vele, aztán holnap jövök élesben telepíteni. A helyzet az, hogy nem volt olyan, aki azt mondta, hogy neki Win10 kell. Egyedül húgom ragaszkodott eddig a Windowshoz, de pár hete már megkörnyékezett azzal, hogy ő is Linuxot szeretne, ami az én gépemen van. Mert ő úgy látja, hogy ezzel mindent könnyebben meg tudok oldani, és "nincsenek olyan hülyeségei".

Ami azt illeti, a Linuxot soha nem úgy fejlesztették, hogy na, ez most kifejezetten csak szerverekre, illetve beágyazott rendszerekre való. Ez is csak egy régről ránkmaradt divat, hogy hát "ne hasonlítsuk össze a kettőt, mert másra való". Dehogy. Az, hogy a Linux másra IS tökéletes, az már egy más kérdés.

Persze, szubjektív dolog, hogy kinek mi, és miért jobb. De a tapasztalatom az, hogy aki nem csak az iskolában belevert mantrákat mondja vissza ("a Windows AZ operációs rendszer, a Linuxot meg csak informatikusok használják, mert nehéz, és stb..."), azok körében nem a Windows a kedveltebb.

Ami meg a személyes tapasztalatom: mióta Linuxot használok, tényleg kevesebb a problémám. Ha valamiért Windowst kell használnom, azt elég macerásnak érzem, lomha, több szempontból is korlátolt, és azért a bugok mennyisége - főleg, ha a MS Office-t is beleszámítjuk - csöppet nagyobb.

2023. jan. 17. 08:45
 10/75 A kérdező kommentje:
Nem tudom, de az tény hogy a windows buta. Úgy kell kiírtani belőle hogy ne töltögesse a háttérben a "frissítéseket"
2023. jan. 17. 09:40
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!