A linux jobb?

Figyelt kérdés
2023. jan. 17. 00:08
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/75 anonim ***** válasza:
23%

Olyan vett freedost - amit sokan oprendszer nélküli gépnek neveztek, aki ki akarta spórolni a windows licensz díjat mert majd rak fel windowst egy ismerőse ingyér. De ez megint régi példa, amikor a desktop linux még gyengécske volt. És már nem azért, de szerinted az előtelepítésnek a fentebb leírt körkörös windowsra fejlesztésnek nem volt semmi köze az elterjedéséhez?

Szerinted mi történt akkor? Mindenki leszedett egy linuxot és tételesen összehasonlította a windowszal, hogy melyik a jobb?

2023. jan. 17. 23:16
 32/75 anonim ***** válasza:
24%

Mondok akkor jó példákat, Winamp? Miért cserélte le mindenki a Media Playert?

Internet Explorer? Miért ment fel mindenkinek a Firefox / Opera?

Ezek sem voltak egyetlen gépre sem előre telepítve.

Mert jobbak voltak, nem voltak elégedettek azzal ami volt, ha az egész rendszerrel nem elégedettek és terjed ismerősi körben, neten mindenhol, hogyy van egy sokkal jobb alternatíva, akkor előbb-utóbb kipróbálták volna.

2023. jan. 17. 23:19
 33/75 anonim ***** válasza:
23%

Amúgy ezek megint régi példák, én azt se tudom mi az a winamp

Noss, akkor vissza kanyarodtunk oda, hogy az emberek az oprendszert arra használják, hogy megnyissák a webböngészőt, amit már írtam korábban. Arra mind a két oprendszer teljesen megfelel, minek cserélni? Meg amúgy is, egy oprendszer cserét sokkal veszélyesebbnek gondolnak, mint egy webböngésző cserét.

És... mikor mondtam, hogy a linux egy sokkal jobb alternatíva? Mikor mondtam, hogy egyáltalán jobb? Ezt azért szeretném tudni :D

De amúgy nem igazán válaszoltál a kérdéseimre, csak egy kitérő példát mondtál a böngészőre. Amúgy meg a windows van telememe-elve, hogy mennyire rossz, és régen mennyivel jobb volt - az új dolgoktól az emberek félnek, aztán megszokják. De a linuxot nem kell megszokni, mert windows van a gépeken alapból

2023. jan. 17. 23:52
 34/75 anonim ***** válasza:
50%

Az pont válasz a kérdésre, hogy önmagában az, hogy előre pakolják nem elég az elterjedéséhez, aminél van jobb lecserélik az emberek, ez mindennel így van.

Most ha jelen helyzetében is jobb lenne, akkor pl minden játék, alkalmazás, program mindenféle trükközés nélkül futna rajtuk. Logikus, hogy nem választják azt az emberek, ha az egyik rendszeren pár kattintás valamit telepíteni és fut, a másikon meg vagy fut vagy nem és még macerásabb is feltenni parancssor stb.

2023. jan. 17. 23:57
 35/75 anonim ***** válasza:
23%

De most megint az ellen vitatkozol, hogy melyik a jobb, miközben én nem mondtam sehol, hogy a linux az jobb XD

Azon kívül, ha valaki nem tud valamiről, vagy annyit tud róla, hogy hackerek használják, akkor nem fogja használni. Ez terjedt el róla, mert régen nem volt egyáltalán felhasználó barát - és ha egyszer ez elterjed nehéz kiirtani. És ne becsüld alá, hogy mennyire fontos elterjedés szempontjából, hogy előre van telepítve - azok a felhasználók, akik internetre használják észre se vennék, ha egy windows-ra hasonlító rendszer lenne a gépükön, nem windows

Az meg hogy nem linuxra fejlesztenek, hanem windows-ra már egyszer leírtam, hogy mi az oka. Windows hamarabb volt, szimplán arra kezdtek előbb fejleszteni, mint linux. Azelőtt meg dos volt, akkor meg arra fejlesztettek. Ha a linux elterjedne, akkor arra fejlesztenének - amit látunk is, ott van pl. a Steam Deck, ami már most megboostolta a linux-on működő - pár kattintásra futó - játékok számát. Nem lennék meglepve, ha a jövőben jobban elterjedne a linux, főleg, ha a cégek elkezdenék windows helyett azt használni

2023. jan. 18. 00:12
 36/75 anonim ***** válasza:
50%

Ha nem tűnt fel én a kérdésnél maradok, nem vitatkozok....

Na ha már nem vallási vita, akkor a win volt előbb igen, na akkor mgis mi tartotta vissza a linux disztrók készítőit, hogy próbáljanak igazodni ahhoz amit az emberek emgszoktak és szeretnek?

2023. jan. 18. 00:19
 37/75 anonim ***** válasza:
87%

Most épp azt fejtegettük, hogy miért használja mindenki a windowst, én amellett vagyok, hogy ennek nem feltétlen van sok köze ahhoz, hogy melyik a jobb

"na akkor mgis mi tartotta vissza a linux disztrók készítőit, hogy próbáljanak igazodni ahhoz amit az emberek emgszoktak és szeretnek?"

Valószínűleg az, hogy nem volt semmi kötelezettségük és a szabad idejükben programoztak -> olyanra csinálták, amire akarták, nem windows másolatra. De erről a fejlesztőket kell megkérdezni. Egyébként, Linus (aki nagy arc linux körökben) pont arról ismert, hogy nem azt az irányt választja, amit mások akarnak (híres "fuck you, NVidia"). Nyilván nem mindenki ilyen persze a linux fejlesztők közül és ma már azért elég sok cég is kontributál a kódhoz (bár ez inkább a szerver oldali része), így professzionálisabb is lett. Nem véletlenül terjedt el annyira a szerverek körében, ahol a hozzáértő emberek tulajdonságok alapján választják meg, hogy milyen rendszert használnak

2023. jan. 18. 00:28
 38/75 anonim ***** válasza:
50%
De épp ez az hogy a " jobbsághoz " az is hozzátartozik, hogy kezes és bármit elindító rendszer legyen. Enélkül hogy lehetne jobb?
2023. jan. 18. 00:38
 39/75 anonim ***** válasza:
23%

"nem volt semmi kötelezettségük és a szabad idejükben programoztak -> olyanra csinálták, amire akarták, nem windows másolatra."

Így van. Nem is lett volna jó egy windows másolat mert minek? Akkor használj windowst.

"(híres "fuck you, NVidia")."

Aminek az alapja az volt, hogy elég nehéz volt bármilyen együttműködés az NVidiával annak idején. Ez lehet most változni fog, mert nemrég lettek a legújabb NVidia driverek is nyílt forráskódúak. A régiek viszont sajnos nem. Vagyis ha régebbi kártyád van (GeForce GTX 1080 Ti vagy az alatti), akkor zárt forráskodú driver van csak.

Az viszont még mindig tény marad, hogyha AMD videókártyád van, sokkal jobb támogatást kapsz Linuxon mintha NVidia kártyád van. Az AMD már a kezdetektől fogva sokkal együttműködőbb volt, nyílt forráskódú drivereik vannak már a kernelbe beépítve.

2023. jan. 18. 00:54
 40/75 anonim ***** válasza:
87%

"Most ha jelen helyzetében is jobb lenne, akkor pl minden játék, alkalmazás, program mindenféle trükközés nélkül futna rajtuk. Logikus, hogy nem választják azt az emberek, ha az egyik rendszeren pár kattintás valamit telepíteni és fut, a másikon meg vagy fut vagy nem és még macerásabb is feltenni parancssor stb."

Majd ez lehet változik, ha a Windows annyira felidegesíti az embereket. Nem mindenkinek tetszik ám az új Windows 11 irányzat, főleg nem azokkal a bizonyos hardver követelményekkel. TPM chip, CPU követelmények, Secure boot. Ha régi géped van mi legyen? Használj már nem támogatott op. rendszert? Vagy dombd a kukába?

Aztán ott van az is, hogy az arcodba tolják hogy csinálj Microsoft fiókot, meg használd az Edge-t mert milyen jó lesz neked. A frissítéseket nem is említve, amik volt hogy az egész Windowst használhatatlanná tették és rakhattad újra a gépet.

2023. jan. 18. 00:59
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!